Groeten uit Zweden

De eerste Henk van Dam reisopzet:

Het koninkrijk Zweden met zo'n 9 miljoen inwoners, ligt centraal in Scandinavië en is één van de later toegetreden EEG-partners (echter zonder Euro). De oppervlakte is 13x Nederland. De helft van het land bestaat uit bos, 30% uit woeste gronden, 10% cultuurgrond en 10 % uit meren. Landbouw treffen we vooral aan in het zuiden van Zweden. Maar de melkveehouderij ontwikkeld zich sterk in het gebied tussen Stockholm en Göteborg.
Het concept programma voor deze reis ziet er als volgt uit:

16/9 We vertrekken vanmorgen vroeg vanaf de opstapplaatsen met de touringcar naar de luchthaven Eindhoven voor een vlucht naar Zweden. Hier komen we het eind van de morgen aan. We bezoeken vanmiddag een melkveebedrijf en overnachten in de omgeving van Jönköping.
17/9 Vandaag bezoeken we een melkveebedrijf van een Nederlandse Familie. Veel van de bedrijven hebben naast een het melkvee ook een stuk bos. In Zweden is het verplicht om de koeien een aantal uren per dag buiten te laten lopen. Vanmiddag zal een houtverwerkingsbedrijf worden benaderd. Overnachting opnieuw in de omgeving van Jonköping.
18/9 We zullen nog een melkveebedrijf van een Nederlander bezoeken en gaan vanmiddag op zoek naar elanden (mogelijk in een park). Overnachting nabij Stockholm.
19/9 We zullen DeLaval benaderen voor een bezoek aan het proefbedrijf Hamregaard en de fabriek waar robots worden gemaakt. Vanmiddag brengen we een bezoek aan de stad Stockholm. We zien o.a. het koninklijk paleis. Door de vele wateren in de stad wordt Stockholm wel het Venetië van het Noorden genoemd. We gaan aan het eind van de middag naar de luchthaven voor de terugvlucht. Vanaf de luchthaven reizen we terug naar de opstapplaatsen, waar we in de loop van de nacht aankomen.[

Deel dit topic

Reacties

+3
Grasbaal
.
oldhuus
Staat dit bedrijf nog steeds te koop, wel een mooi bedrijf, staat nog een hele graanopslag en ouwe aanbindstallen, maar snap alleen al die loopafstanden niet zo.
Grasbaal
Ja is nog steeds te koop. de eigenaar heeft geen opvolgers (1 euro is 8.3 kroon)

Grasbaal
In de bus internetten is zeer lastig. Zit nu in het hotel met een groep Friese en Brabantse boeren. De reis is heel dramatisch begonnen. 2 reisgenoten konden na landing direct weer naar huis ivm een kind die was verongelukt: dvhn.nl/nieuws/groningen/…
Erco
Gatver wat een dramatisch nieuws Co, mn medeleven voor de betrokkenen. Ga je ook nog bij mn broer langs toevallig?
+2
Kronogarden
We weten nog van niets, maar ze zijn welkom...;)
Grasbaal
Bij welke plaats zit jij in de buurt?. We logeren in Jonkoping
Kronogarden
Precies tussen Borås en Varberg. 1,5 uur van Jönkoping af.
Grasbaal
Bedankt voor de uitnodiging, helaas zijn we alweer terug er was geen extra ruimte in het reisprogramma. Jullie boeren in de buurt van Jan Terwel als ik het goed heb begrepen?.

gezienus
@Grasbaal.
Is dat een overdekte loopbrug die de stallen verbinden Co
Farmer_
@gezienus
Denk een voerband.

Wat zijn die stallen dicht daar, geen gordijnen.
Grasbaal
@gezienus hierin zat vroeger ook een voerband vanuit de voerschuur naar stal. Nu werd er in de deze stal met een voermengwagen gevoerd en de andere stal nog wel met een voerband.

maisboerke
Jakkes, wat een vervelend bericht, heel veel sterkte voor de betrokkene,
mooi verblijf in Zweden.
Grasbaal
Meer foto's op Facebook:
en
pieta
Triest voor de mensen, veel sterkte.
Grasbaal
Vandaag naar melkveebedrijf Terwel, Nederlanders die nu 5 jaar in Zweden werken. Ze melken +- 370 koeien en doen de voederwinning geheel in eigen beheer.

Facebook map:
Grasbaal
Vandaag naar de Sodra coöperatie. Ruim 50.000 Zweedse boeren leveren hier hun hout en Sodra maakt hiervan printpapier bierviltjes en (veel) energie. De boeren ontvangen +- 40 euro per kuub geleverd hout.

Facebook fotomap:
Grasbaal
Donderdagavond zijn we weer terug gekomen uit Zweden. Ondanks de dramatische start was het een prachtige reis met een leuke groep Friezen, Brabanders en Hollanders. Zoals ik het zie is Zweden net zoiets als Frankrijk alleen dan alles veel netter en beter geregeld maar wel met een korter groeiseizoen. Alle toeleverende bedrijven zijn duurder en doordat Zweden niet meedoet met de euro brengt de melk minder op als in de eurolanden. Hieronder nog wat foto's van ons bezoek aan DeLaval. Helaas mochten we geen foto's maken in de melkrobotfabriek:
Grasbaal
Het gras is bij de buren altijd groener, in Zweden veel rode klaver.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , landbouw , koeien , melkvee , delaval , grond , melkveebedrijf en groeten uit geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
19
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
14