LOONWERKERS KLAAR VOOR EINDE MELKQUOTERING

Een mooie samenwerking:

Maandag 2 september is de derde zelfrijdende voermengwagen voor loonwerk in Noord Holland afgeleverd. Tevens was deze dag de aftrap van de nieuwe samenwerking tussen loonbedrijf Noord Holland Noord uit Anna Paulowna, Loonvoermengbedrijf Wilfried Smit uit Wognum en Joep Kieft uit Nieuwe Niedorp. Middels deze samenwerking zijn we in staat 7 dagen per week, het gehele jaar, op een vast tijdstip op de dag de melkveehouders werk uit handen te nemen door de koeien te voeren.

Loonbedrijf Noord Holland Noord en Wilfried Smit hebben al enkele jaren ervaring met het voeren van koeien in loonwerk. Joep Kieft heeft inmiddels 20 jaar ervaring in de advisering en verkoop van voer en voeding en managementbegeleiding bij melkveehouders. Door deze samenwerking ontstaat er een unieke combinatie in resultaatgericht loonwerk in Noord Holland.

Melkveehouders maken zich klaar voor 1 april 2015; het einde van het tijdperk (32 jaar) melkquotering. Schaalvergroting zal zich versneld doorzetten. Meer koeien per bedrijf betekent verdere specialisatie; de melkveehouder richt zich op de verzorging en het melken van zijn koeien.

Zaken als het voeren van de koeien wordt dan als eerste uitbesteed. Wij faciliteren de groeiambitie van de moderne melkveehouder, aldus Joep Kieft.

Deel dit topic

Reacties

+7
pinokkio
Nou leuk hoor, ben zelf blij dat ik niet alleen maar hoef te melken en achter de zieke, kreupele en etcetera koeien aan te lopen. Vindt dan voeren en een keer op de trekker verrekte mooi voor de afwisseling.
oldhuus
Wees niet maar bang, bij laten voeren heb je nog genoeg te doen, zoals zand van kuil halen, voer aanschuiven/wegschuiven, de pinken voeren, broeikantjes weghalen etc.
+10
meelezer
Ik ben bang dat er veel mensen zijn die verwachten dat na 2015 de gehele wereld veranderd.
Zelf denk ik dat ook na 2015 het eeuwen-oude principe zal blijven gelden dat er nooit meer geld uit het bedrijf mag vloeien als er inkomt. (investeringen in langdurige goederen zoals onroerend goed uitgezonderd)
+4
de hoef
Ik wilde je meer +++ geven maar da kan hier niet
Grasbaal
Hier een paar mooie foto's van de samenwerkende partners:

cs-agrar
Daar was het broeiplekje niet verwijderd
+5
Valtrapowerr
Het boerenvak is juist mooi door de afwisseling. Beetje landwerk, jongvee opfok, voeren, melken enz. Je kan alles wel uitbesteden, dan weet je in ieder geval zeker dat de faktuurtjes binnen gaan vallen. Voeren met een simpel blokkenwagentje gaat ook prima hoor !!
matt
Quote:
Wij faciliteren de groeiambitie van de moderne melkveehouder, aldus Joep Kieft.

Ik vrees dat @jan is hobbyboer hier pukkels van krijgt

en ik ben hier niet modern genoeg voor..
+2
jan is hobbyboer
@Matt

inderdaad, wat een gelul allemaal weer 😄

ik voer het grootste jaar ook met loonwerkers, allen hebben die loonnwerkertjes van mij 4 poten en een grote bek. Al jaren uitbesteed overigens, dus ik ben weer moderner dan ik zelf wist.
Het rommeld aardig in DE TOP van de RABO, kunnen we nog wel eens last van krijgen, hoe dat weet ik niet precies,ik zou zeggen op naar 2500 koeien per bedrijf, wij gaan niet zoooooooooooooooooo groooooooooooooooot, max 120 , denk ik. Twee botjes vol !!!
+1
tp123
Ik vind dit een beetje een rare redenatie van de loonwerkers, doordat na 2015 iedereen zo genaamd groot gaat worden word het toch in mijn ogen veel interessanter om meer in eigen beheer de doen, de machine kosten worden dan aanmerkelijk verdund en als je het allemaal een beetje duidelijk en goed voormekaar hebt kan je dat voeren door iedereen laten doen. wat ook nog een bijkomend iets zou kunnen zijn/worden is dat de quotum afschrijvingen verdwijnen en je tocht iets moet houden om op af te schrijven lijkt mij.
matt
Waar heb je die afschrijving voor nodig?
ErikSmale
Je fiscale winst te drukken misschien?
+3
matt
@ErikSmale
daar is een gepeperde rekening van de loonwerker ook uiterst
geschikt voor..
pieta
@ErikSmale
afschrijving koop je, belasting is hooguit de helft. Voordeel van zelf investeren is kleinschaligheidsaftrek en BTW kan een voor- of nadeel zijn.
+3
ErikSmale
@matt met eigen mechanisatie kan je in een slecht jaar de kosten drukken door investeringen uit te stellen, die loonwerker blijft zijn rekening sturen...

@pieta klopt helemaal mee eens, het totaal plaatje op het bedrijf bepaald mede of het kan of niet.
Als jij wars van machine's bent dan hoef je er sowieso niet aan te beginnen!

Machine's langer gebruiken dan de fiscale afschrijving is noodzakelijk
+2
spotmelker
@ErikSmale Als je dat laatste niet doet ben je altijd duurder uit dan de loonwerker. Toch denk ik dat voor de meeste doe - het -zelvers het plezier in dat werk de belangrijkste factor is. Puur economisch gezien draait (ook) hier veel te veel ijzer.
ErikSmale
@spotmelkerklopt, je moet er wel plezier in hebben maar dat geld voor alles!
oldhuus
En je moet aardigheid aan sleutelen hebben, net als de loonwerker, als je altijd afhankelijk moet zijn van het LMB dan kan geen enkele machine uit.
+2
pieta
Quote:
@ErikSmale: met eigen mechanisatie kan je in een slecht jaar de kosten drukken door investeringen uit te stellen

Je bedoelt de uitgaven. Vervolgens komen de inhaalinvesteringen (vervanging) in een goed jaar en dan is je liquiditeitsontwikkeling lager dan bij het bedrijf met veel in loonwerk. Bij de volgende lage prijzen heeft het bedrijf met veel loonwerk dus een grotere buffer. Kortom dit gaat nergens over. Wil je vergelijkenn kijk dan gewoon naar de jaarkosten.
+1
matt
@pieta
nog een keer mijn lijfspreuk
de nederlandse boer wil niks verdienen (geen belasting betalen)
+1
Coen
@matt
alias: elke verdiende cent wordt direct geïnvesteerd in vaste kosten
+1
gezienus
@pieta
doen hier zelf veel hebben geen oude rommel toch vergeet men de kosten\ tijd schoonmaken doorsmeren opbergen

3e snede weggeruimd ..lager hooischudder uitgelopen ,pickup ladewagen.oudijzer .. trekker oliepomp verekt loonwerker heeft toch nog mee geholpen
+1
matt
@Coen
Dat krijg je als men denkt dat het gunstig is om je fiscale omkomen omlaag
Te brengen is door afschrijvingen.
Dat inkomen,moet omhoog niet omlaag.

Concreet in dit geval stel dat je een al afgeschreven mengwagen hebt die nog goed
Functioneert,dan zal dit de goedkoopste oplossing zijn,en zal resulteren in
Een hoger (fiscaal) inkomen.
Het is dus onzin om te stellen dat je ,een afschrijving nodig hebt boekhoudersgeklets...
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@pieta: kijk dan gewoon naar de jaarkosten

Door de jaren heen is dat de beste vergelijking. Toch vind ik eigen mechanisatie ook een manier van bufferen, bij een slechte melkprijs kun je schuiven met vervangingsinvesteringen, niet met loonwerkkosten. Enerzijds past dat beter qua liquiditeit, anderzijds zal het fiscaal ook beter passen om te verschuiven naar een beter jaar. Matt geeft trouwens ook terecht aan dat vervangingsinvesteringen niet fiscaal gedreven, maar technisch nodig moeten zijn. Dan is E.M. vaak zo gek nog niet.

Uiteindelijk staat of valt alles met de schik die je ermee en de tijd die je ervoor hebt...
jan is hobbyboer
@Jack Rijlaarsdam
Zolang je nog keuzes kunt maken op basis van 'schik in het werk' is er nog marge genoeg in de melkveehouderij. Als je alles rekent kunnen machines nooit uit volgens mij, maar boeren hebben vaak nog wel wat gratis uren in de aanbieding, doordat ze zelf 80 uur per week werken (incl sleutelen), nogal wat gratis buurjongens/neefjes etc. hebben die graag op zo'n grote machien rondrijden. Misschien is er dan wel aan te rekenen dat het een beetje uit kan. Daarnaast wordt het splinternieuwe superdeluxe technologie van de loonwerker vergeleken met oude meuk van een boer (oprekken afschrijvingstermijnen). Da's natuurlijk ook niet helemaal eerlijk.

Het begint er al mee dat trekkerboeren anders denken dan koeienboeren. Trekkerboeren denken dat je overal een machine voor nodig hebt, dat het werk anders niet klaar komt. Da's een heel groot verschil. Mijn buurman heeft ook 3 trekkers (1 van 140 PK), een vorkheftruc, een shoveltje, tig machines, 200 zeugjes en 20 ha grond (mais en wat verhuurd aan aardappels dit jaar). Toch probeert hij mij wel eens uit te leggen dat ie al die machines nodig heeft. Hij is vrijgezel overigens. Prive uitgaven zijn verder minder dan de aow van z'n moeder. Ieder z'n leven, als ie maar gelukkig is. Enige wat ik ermee probeer te zeggen is dat de argumenten die soms gebruikt worden gewoon naar de situatie toerekenen.

Het is trouwens ook niet logisch dat je in een beetje minder jaar meteen een liquiditeitsprobleem hebt. Iets meer buffer is ook wel handig, je heb nu eenmaal eens in de zoveel jaar een k*tjaar.
+5
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jan is hobbyboer: Als je alles rekent kunnen machines nooit uit volgens mij,

Als je alles rekent, maak je alle door de vorige generatie(s) opgebouwde stille reserve te gelde en gaat investeren in een hoerenkast. Evengoed vrouwen voor je aan het werk, maar dan wel rendement draaien...

Ik probeer weinig naar een ander te kijken en op een manier die mij past een redelijk inkomen en een levensvatbaar bedrijf te houden. Draaide vorig jaar (volgens de vakbladen/accountants een slecht melkprijsjaar) met 65 koetjes ruim een ton fiscale winst, meesten willen hier niet dood gevonden worden, maar ik tik kleine veertig mille belasting af en rommel lekker verder.

Over gelegenheidsargumenten: klopt als een bus. Ieder praat in het eigen straatje. Jij heb leuke hoofdbaan, geen schik in machinewerk, geen eerste lijns-opvolging. Dan ga je onzinnige voorbeelden aanhalen van machinegeile vrijgezellen of high-tech loonwerkmachines om quasi-nonchalant je gelijk te halen. Ben geen vrijgezel, meisje werkt niet buitenshuis, niet machinegeil, zelfvoorzienend voor ruwvoer, besteed alleen kuilen en persen uit en verhuur jaarlijks wat land dat weer ingezaaid moet worden. Kosten voor loonwerk en E.M. in 2012 5,42 per 100 kg melk. High-tech? Loonwerker maait ook het gras met stalen mesjes en harkt met stalen tanden, onzinverhaal. Als die high-tech zich niet terug verdient in efficiëntie is het slechts bling-bling.

Over buffer: regeren is vooruitzien, er komt voor de meeste melkveehouders een moment dat de melkprijs enige tijd onder de kritische melkprijs belandt. Het is aan de ondernemer daar op in te spelen, nu bufferen of andere maatregelen treffen of straks op de knietjes bij de financier. Net wat je past...
pieta
@Jack Rijlaarsdam
Gezien jouw inkomen in 2012 komt de melkprijs bij jou niet snel onder die kritische melkprijs.
+1
mlkvhoudr
@Jack Rijlaarsdam

Als jouw meisje dan niet buiten de deur werkt dan is het misschien wel een idee om haar rap bij het bedrijf in maatschap te nemen.

Ondernemersaftek dubbel en als je die spanten nog gaat zetten dan kun je ook nog 2 keer starterssubsidie krijgen
George
@pieta
Inderdaad er zullen er weinig zijn die afgelopen jaar 40000 euri's naar de belastingdienst hebben overgemaakt.
jg
@George
Jack maakt leasekosten van andere melkveehouders over aan de fiscus.
George
@jg
Als hij ze daar alleen mee verdient kun je beter stoppen met zelf melken!
jg
@George
Nee, dat beweer ik absoluut niet, daar is Jack te slim voor.
Was meer een opmerking naar het ficale aspect van quotering.
Ik dacht wel dat Jack in een vroegtijdig stadium melk verleasd heeft en daarna quotumloos verder gemolken heeft, hetgeen vorig quotumseizoen aardig uitpakte.....
pieta
Quote:
@jg: een vroegtijdig stadium

Niet zo heel vroegtijdig volgens mij. Maar in 2012 zitten natuurlijk wel ook de leaseopbrengsten van melkjaar 2011/12.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jg: een vroegtijdig stadium melk verleasd

Aan de late kant (achteraf), had ondanks fors meer verhuurde liters weinig meer leaseopbrengsten als de jaren daarvoor, beetje sigarengeld. Dat maakte dus het verschil niet. In feite zouden de leasers dus afgelopen jaar juist de betere cijfers moeten hebben.
pieta
Quote:
@mlkvhoudr: 2 keer starterssubsidie krijgen

Hoezo 2 keer, is Jack zo kort nog maar boer?
mlkvhoudr
@pieta

Hoe lang dat weet ik niet precies, maar er heeft vandaag nog een koe gekalfd die nu 4 e kalfs is en die heb ik als kalfje gekocht en toen (nu dus 6 jaar terug) had ik de indruk dat pa en ma nog volop in het bedrijf zaten
matt
@Jack Rijlaarsdam
[jackrijlaarsdam]

Een goed resultaat als ik er zo vluchtig overheen kijk vermoed ik dat de post overigeopbrengsten behoorlijk is,of de afschrijvingen extreem laag.
Inkomsten uit voerverkoop,landverhuur of dikke toeslagrechten bijgekocht?
George
@matt
Zeker een goed resultaat van de Jackman en dan te bedenken dat hij vorig jaar ofzo nog flink heeft geinvesteerd in landbouwgrond.
pieta
@George
Daar zakt je fiscale inkomen met de huidige rentestand niet erg veel van. Daarvoor moet je nieuw ijzer kopen.
George
@pieta
Mij zou het verstandig lijken om aankoop van grond toch iets zekerder te financieren en toch kiezen voor een langdurige rentevast periode.Dat moet toch ook nog af te sluiten zijn voor een aantrekkelijke rente.
pieta
@George
Wat is langdurig, wij konden recent de rente voor vijf jaar vastzetten voor 3.2% middels een derivaat.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@mlkvhoudr: nog volop in het bedrijf

Uiteindelijke overname na 12 jaar maatschap was in 2010. Kom je vandaag weer kalveren kopen, doe je weer zaken met m'n vader. Vindt 'ie mooi, laat gaan. Grootste verschil is dat m'n vader forens is geworden.
George
@pieta
Wat zou je betalen voor 10 of 15 jaar? Als dat onder de 4 % blijft was het voor aankoop van grond het overwegen zeker waard. Tenminste een groot gedeelte. Maar gelukkig heb ik niet alle verstand van hypotheken.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@matt: vermoed ik

Afschrijving erg laag, rente ook, verder niets bijzonders.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@pieta: rente voor vijf jaar vastzetten voor 3.2%

Tja, dat is niet heel hoog natuurlijk, maar je kunt pas een goede keus maken als je vergelijkt met de opslag die je hebt op de euribor en daarbij je verwachtingen over de hoogte van de euribor meeneemt.

Persoonlijk wil ik best langjarig afdekken, maar dan voor tien jaar of langer. Vijf jaar is zo om en de eerste paar jaar verwacht ik geen spectaculaire rentestijging. Meen dat jvt bij die Belgen een hele mooie twintigjarige deal had gesloten, daar zou ik ook voor tekenen.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@George: Als dat onder de 4 % blijft was het voor aankoop van grond het overwegen zeker waard.

Ik bood vorige maand bijna zestig mille de hectare voor 6,5 ha aangrenzende grond, werd niet gegund overigens, met 4% worden de lasten dan toch wel weer aan de maat...
George
@Jack Rijlaarsdam
Ja dat wel maar voor veel minder zul je het langdurig waarschijnlijk niet kunnen afdekken. Het is toch risicovol om dure grond te kopen met een gehele financiering met variabele rente. Als de rente van 4 naar 8% gaat kun je helemaal je lol op.
George
Ze kunnen ten allen tijden wat naar mij toe afschrijven.
arie.j
Loonwerkers klaar voor einde quotering?
Klinkt een beetje als de omgekeerde wereld.
Boeren zullen toch eerst een bedrijf moeten hebben waar die loonwerker op een bepaalde manier voor nodig is.
Maar dat is kennelijk nu al voor een behoorlijk gedeelte het geval.
Dus is het meer"Loonwerkers investeren n.a.v. de huidige trend in de melkveehouderij"
Toch blijft het wel risico vol, zulke grote investeringen, en dan helemaal afhankelijk of er genoeg vraag is,komt en blijft.
+5
Cornelis
Noord-Holland Noord was mijn oude loonwerker voor bijna al het werk hier. Vorig jaar een lullig briefje in de bus dat ze niet meer afhankelijk wilden zijn van het weer en daarom stopten met de meeste werkzaamheden. Voor het achtste jaar op rij gaan ze nu weer wat anders doen. De jongens die er werken houden echt van hun vak en zijn toppers. Maar met een zwalkende eigenaar wordt het nooit wat. En het zal in Noord-Holland op 1 april 2015 gewoon weer licht worden smorgens en we gaan door waar we gisteren waren gebleven.
Voermengwagen
Volgens mij veranderd er met deze samenwerking niet zoveel bij Noord-Holland-Noord, komt waarschijnlijk door die toppers die daar werken 😄
Cornelis
Kieft kan goed verkopen en ben dan benieuwd wie de winst krijgt. Of de ruzie...
oldhuus
Klaar voor 2015, reken maar dat je niet meer kunt voeren als dat er voer beschikbaar is, en daarmee het aantal koeien, nu al hoor ik overal voer-tekorten.
Voermengwagen
Loonwerkers maken zomaar geen winst..., onderschat die eigenaar ook niet van NHN. Hij heeft nu toch 30 man/vrouw aan het werk en opent volgend jaar ook nog een bouwmarkt, heb ik gehoord
Cornelis
Maar is in de tussentijd wel zijn eigen landbouwbedrijf kwijtgeraakt om even volledig te zijn. En nee zoals hij werkt maak je geen winst.
Coen
Uit de verkoop van een boerderij kun je een keer nieuw ijzer kopen 😃
Voermengwagen
Volgens mij heeft hij z'n boerderij deels omgeruild voor een tweede Welkoop op een toplokatie. Dat is volgens mij iedere week zaaien en oogsten! 😄
jan is hobbyboer
@Voermengwagen
Niet iedereen wil 30 man aan het werk. Als boer lijkt me dat al helemaal wennen. Bij ondernemers die elkaar niet mogen is er toch al jaren de gevleugelde uitspraak: 'ik gun je veel personeel'. Personeel is garantie voor gezeik, een kan daar alleen beter mee omgaan dan ander, dat heet dan weer managen. Ik kan er bijvoorbeeld helemaal nix mee.
Voermengwagen
We leven gelukkig in een vrij land Jan, gewoon doen waar je goed in bent en wat je leuk vind natuurlijk@jan is hobbyboer
Voermengwagen
En op z'n akkerbouwbedrijf zie ik nu ongeveer 25 ha dure uien groeien...
gezienus
@Voermengwagendure uien

Kosten ze eindelijk Eens wat
Coen
@Voermengwagen
goede prijzen is oke, het is ook regelmatig een tranendal
gezienus
@Coen ken uien eigenlijk alleen als veevoer en uit de opslag op de mestrooier op hé land.
Is altijd wel leuk als familie komen en nemen een autokofer vol uien mee
arie.j
Melkveehouders die failliet gaan zijn er zelden, ondanks dat er toch wel zijn die behoorlijk te keer gaan met investeren.
Loonwerkers gaan er regelmatg failliet.
Dit tekent het verschil in risico.
gezienus
Quote:
@arie.j: Loonwerkers gaan er regelmatg failliet

onze loonwerker heeft 365 dagen in het jaarwerk die koopt de jonge machines waar de leasing of de afbetaling niet meer klapt bij zijn (ex) collega

niemand weet hoe hij het ook doet want stuurt de rekening een jaar later bij iedereen en als je er niet om vraagt krijg je hem 2 jaar later
milkman1
Best wel lastig, dan kan je ook niet meer nagaan of alles wel klopt met aantal uren en werkzaamheden en krijg je in een keer een heeeele dikke rekening.
+1
Cornelis
Of in ondernemersschap
+2
gezienus
fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/…

deze wagen kost 120€ per uur snijd het product net zo mooi als een hakselaar mijn idee is hakselen gebuurt steeds minder omdat het gewoon te duur is
oldhuus
En die vervangt 2 silagewagens en een hakselaar.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's loonbedrijf , mengwagen , voermengwagen , koeien , melken , voer , schaalvergroting , loonwerk , melkveehouders en melkveehouder geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
71
DEELNEMERS
24
WEERGAVES
2