Voerrantsoen niet allesbepalend

Een Spaans wetenschappelijk onderzoek, gepubliceerd in het Journal of Dairy Science, laat belangrijke verschillen in melkproductie zien die niet door het voerrantsoen verklaard konden worden. De belangrijkste redenen voor een verschil van 13 kilo melk per koe per dag was toe te schrijven aan de jongveeopfok, gemeten aan de hand van de afkalfleeftijd van vaarzen, voer aanvegen en het aantal beschikbare ligboxen per melkgevende koe.

Deel dit topic

Reacties

noordhollander
Het is veel interessanter eens wat dichter bij huis te onderzoeken bijvoorbeeld eens te kijken bij verhoef in de wieringermeer gemiddelde laatste monstername 34 kiloos
cs-agrar
Denk dat de verschillen zoals in de topicopening aangegeven procentueel per regio niet zoveel zullen verschillen. Immers, de verschillende opfok- en werkmethodes heeft men overal.
Als je op veel bedrijven komt krijg je snel door dat er ook echt wel zeer grote verschillen in bijv opfok zitten.
Welke van de boeren dit dan het meest (economisch)efficient doet, dat is weer een ander verhaal. De gem. gift van 34kg door @noordhollander aangegeven zegt wel iets over de veestapel, maar niet alles. Er staat bijv niet bij vermeld hoeveel krachtvoeders er in het rantsoen zijn, gem aantal lactatiedgn en gem leeftijd.
Hoewel ik wel met zekerheid zeggen kan dat de dieren bij fam Verhoef tot in de puntjes verzorgd worden

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , koe , voer , ligboxen , melkproductie , jongveeopfok , dairy en rantsoen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
2
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
0