Sentiment maakt of breekt de voedselprijs

Door Jelle Feenstra,

De mediagekte rond de sciencefiction hamburger van 250.000 euro maakt opnieuw duidelijk: voedsel is ‘hotter’ dan ooit.


De wereldbevolking groeit, grondstoffen worden schaarser en consumenten kiezen bewuster voor gezond en duurzaam voedsel. Als zich dan een oplossing aandient voor minder ruimte- en milieubeslag, is dat wereldnieuws.

Wereldnieuws was ook Theo Spierings. Groot geworden bij FrieslandFoods, nu in zijn rol als topman van Fonterra zo’n beetje de koning van Nieuw-Zeeland. De Nederlander mocht op elk televisiestation uitleggen waarom Fonterra besmet weipoeder op de markt bracht en dat pas laat bekendmaakte.

Vijf jaar geleden had het item het NOS Journaal waarschijnlijk niet eens gehaald. Nu wel. Terwijl het onwaarschijnlijk is dat hier ooit iemand ziek van wordt, zo onbeduidend waren de concentraties. Maar voedsel ligt onder het vergrootglas. Bij de miniemste vondst van een schimmel of bacterie rinkelen alarmbellen en worden zaken uitvergroot.

China en Rusland gooiden grenzen dicht, spotmarktprijzen vlogen omhoog. Koortsachtige prijsbewegingen, die je ook in de akkerbouw steeds vaker ziet. Eén regenbui in Amerika en weg is de veelbelovende Nederlandse graanprijs.

Internet en snel reizen maken de wereld tot dorp, waar een scheet snel een donderslag is en iedereen op iedereen reageert, zenuwachtige handelaren in het bijzonder. Niet feiten, maar sentiment rondom weer, politiek of voedsel maken of breken het inkomen van onze boeren.

Coöperaties moeten meer dan ooit van onbesproken gedrag zijn. De Chinese prijsafsprakenboete voor FrieslandCampina lijkt een schoonheidsfoutje. Spierings heeft meer uit te leggen. Laat het een waarschuwing zijn. Morgen kunnen de rollen omgedraaid zijn.

Jelle Feenstra, redacteur Nieuwe Oogst nieuweoogst.nu/scripts/edoris/…

Deel dit topic

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's rusland , lto , china , amerika , frieslandcampina , campina , duurzaam , akkerbouw , fonterra , nieuwzeeland , politiek , doc , jelle feenstra , coöperaties , voedsel en inkomen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
1