104e editie landbouwshow opmeer afdeling melkkoeien.......

Nu na enkele dagen de komplete uitslagen te vinden zijn op de sites van Opmeer's landbouwshow hebben natuurlijk de deelnemers al lang hun plussen en minnen op een rijtje gezet;over de kalveren kunnen we melden dat ook daar weer met veel enthousiastme en spontaniteit werd deelgenomen; we misten een beetje keurmeesters wouter de bruin en gerrit de groot verder prachtig zo'n jeugdige groep!

Dan de dieren, die oa moeten zorgen voor t dagelijks brood van de veehouders de koeien, grote afwezigen waren Jacob en Ina Wijnker onlangs nog suksesvol op de koe expo in zwolle; we nemen u mee langs de kampioenschappen die veelal op t grappige veeteeltfilmpje te zien zijn: Kampioene bij de melkvaarzen werd MINA 1024, La Presentation Denzel dochter mv Shottle van Anton en Mathe van Echtelt Hoogwoud een goed geuierde witte vaars reservekampioene Bolivia dochter WILHELMINA 482 van Peter Akkerman West Beemster; derde op tal WIENES COBA 713 een MV Legend x Jango van JTG Ruyter Wijdenes en 4e de fraaie AAGJE 352 Jango x Zenith van Cees de Boer in Zwaagdijk. dan door naar de middenklasse daar werd uierkampioene MAARTJE 200 de Goldwyn van van Marcel van Eyk uit Twisk kampioene, vorig jaar won ze die titel ook al bij de vaarzen; onze voorkeur ging uit naar de reservekampioene ANT 264 de Albiorix dochter van John Wester uit Opmeer uit wiens stal ook de 3e en 4e plaatsen kwamen CARLA 244 Dropshot dochter een mooie best geuierde lichtbonte en 4e ANT 266 weer dochter van Albiorix van John Wester vn dan de oude koeien daar werd de dagkampioene en seniorkampioene MARIJTJE 356 de fraai geuierde Comestar Lheros x Lord Lilly dochter van Willem Bakker uit Nieuwe Niedorp gekozen tot mis opmeer 2013,iets wat ze eerder dit jaar in Middenmeer ook al vertoonde; reserve werd Olympicdochter MARTJE 126 van Willem Keesom uit Nwe Niedorp, die ook de 50.000 kiloklasse won 4e op tal BONTJE 138 Kiandochter x Stadel van De Paarlberg Melkvee in Warmenhuizen erg degelijk onze favoriete was eigenlijk CB Allen dochter en oud kampioene MARIJKE 737 uit een M Storm moeder wat een machtig frame eigen aan Cees de Boer Zwaagdijk.

Dan de bedrijfskollekties algemeen kampioem daar werd de zeer suksesvolle formatie van John en Cristel Wester uit Opmeer met een best geuierd prachtig drietal; grappig detail is dat vader Albiorix en Dropshot maar gewone Shottle proefstieren waren van KI Samen, maar vooral Albiorix nu wel heel erg populair wordt. Reservekampioen kollektie voor JP Stam uit Warmenhuizen tweede plaatsen voor oa het viertal vaarzen van Cees de Boer uit Zwaagdijk en de mooie donkerbonte formatie met oa de middenklaskampioene van Marcel van der Eyk uit Twisk.

De Zilveren Kaasdrager trophee ging naar Texel de enige texelse vedette was dit jaar RIA 225, Roy x Cash dochter van JM Kikkert uit Den Hoorn met bijna 100.000 kilo op de teller.

Verder zouden we wellicht de keurmeesters ook eens moeten keuren sommigen laten onbelangrijke zaken te zwaar meewegen en nemen dan vreemde beslissingen; iets wat bij het vorige modderballet ook al speelde in 2012;ook het ver afgelegen veldje en de te lange weg naar het defile en de overige keuringen en shows dienen aandachtpunt bij de evaluatie te worden; gezien de publieke belangstelling langs de ringen verdient de rundveekeuring zeker een beter plaatsje......

Deel dit topic

Reacties

cs-agrar
Jacob Wijnker gaf aan na meegedaan te hebben aan enkele grote keuringen Opmeer over te slaan om ook wat tijd te hebben voor vrouw en gezin, voor wie het nu vakantietijd was. Zoals we Jacob kennen moeten de koeien er voor een keuring spic en span voor staan wat natuurlijk ook in de aanloop naar de keuring aardig tijd kost.
+2
Cornelis
Ik ben blij dat mijn dieren daar geen rondjes hoefden te lopen met het warme weer en een vol uier.
+1
pieta
Quote:
@Cornelis: een vol uier.

Mogen ze met een leeg uier de ring niet in? Meedoen is toch belangrijker dan winnen.
+1
Cornelis
@pietaik weet niet of daar regels voor zijn, ik heb de dieren daar gezien dus..............
-1
noordhollander
@pieta
dit soort niet ter zake doende opmerkingen bewijzen dat je nog niet vaak naar een melkkoeienkeuring bent geweest en serieus hebt opgelet, mooie dag verder
+1
cs-agrar
@Cornelis
Bij mijn weten zijn er geen regels voor, een gevuld uier toont alleen een stuk beter dan een lege. Heb wel eens een koe gemolken vóór het defile, maar goed toen waren prijzen al verdeeld. omdat ik vond dat het te gek werd.
Je kan het aan de koeien goed merken als het uier te vol wordt, worden vervelend en beginnen te loeien.
Bij sommige boeren kan zoiets heel lang, ook wel te lang. En niet alle uiers worden er mooier op naarmate ze voller worden. Dat is aan de boer om de juiste hoeveelheid melk in het uier te hebben tijdens de show.
Koeien van ruim 50ltr dagprod maak je ook echt niet blij met zoiets
Farmer_
@cs-agrar
Te vol uier wordt afgestraft, ben daardoor 1x naar achteren gezet.
+3
pieta
@noordhollander
Klopt helemaal, vroeger hebben we eens meegedaan met de regionale keuring en na afloop zaten we lekker aan het bier. Werden we ineens afgeroepen voor de finale. Moesten we weer aan de gang. Wij deden echt maar mee om mee te doen. Ik vind het mooi om te zien. Ieder zijn hobby cq vak.
-1
noordhollander
Arme jacob zo druk...........en jij niet veel te doen ziedaar t resultaat of zou het ermee te maken hebben dat te hoog ingeschreven dieren tegenvallen in hun keuringsresultaat soms daar hebben we in ieder geval een duidelijk roodbont voorbeeld van gezien maandag.......
+1
Cornelis
Jacob snapt het wel!
+1
cs-agrar
@Cornelis
Precies, Jacob vertelde nog wel weer over zijn redenen, maar niet alles hoeft op het prikbord. In ieder geval ging het niet over koeien die niet tot hun recht kwamen. Hij heeft inmiddels toch echt wel bewezen een goede (exterieur)koe te kunnen fokken
-2
noordhollander
Kopen bedoel je kees en deels maar gedeeltelijk samen met adolf of zn andere sponsor de paardenveearts en zn ega
+1
Cornelis
Zo kan het wel weer lijkt mij

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's stal , koeien , koe , kalveren , melkvee , dieren , arla , boer , brood , veekeuring , landbouwshow , rundveekeuring , ki samen en landbouwshow opmeer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
13
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
2