Pubervee dompelen

Een mooie manier om de sloten te leren kennen, wat bij ons goed werkte was het jongvee pas voor het eerst naar buiten doen als het bijna donker is:

Deze jonge dieren, het toekomstig melkvee van de VOF P. en F. Blokland uit Goudriaan, zijn nog nooit buiten geweest. Ze moeten dus ontdekken wat gras is, dat je dat kunt eten, en vooral ontdekken wat water is!

Het lijkt zielig, maar door ze even kennis te laten maken met de sloot, weten ze: daar moet ik een beetje van weg blijven. Ik mag er alleen uit drinken en er niet in gaan (zitten). Dit voorkomt dat vee -voor de boer ongewild- door de sloot naar naastliggende of nog erger, verder weg gelegen percelen dwaalt.

Meer: Edufloor.nl

Deel dit topic

Grasbaal

Laatste  |  

Reacties

Een woord: afrastering
MTSTAMMINGA
En daar vliegt\draft\loopt jou jongvee nooit doorheen als ze nog nooit buiten zijn geweest ???
kaas
even een dag tussen de hekken en dan in weide met linten er om heen nooit geen problemen gehad
meelezer10
@kaas Als je nooit geen problemen hebt. Wat zijn de problemen dan altijd? 😃
paul1
nie echt een brede sloot nie....
+1
meelezer
De eerste dag kun je alles voor bedenken om het loslaten in goede banen te leiden. Maar als het zo ver is loopt er nooit iets volgens verwachting.
arieabvakwerk
Vanaf wagen in de sloot, aan de andere kant schrikdraad en ze weten alles
aldert
ik spuit ze altijd in,halve cc rompun,en als ze dan wakker worden zijn ze helemaal gewend.
pieta
Volgens mij is dat spul udd.
+1
jan 1
Zet de deur open en hopla ze wennen vanzelf,ga toch niet met touw lopen klooien:)
koeman
Wat supergoed werkt: span een schrikdraadje in de stal boven het voerhek of achter in de stal, ergens waar ze er net bij kunnen met de bek, binnen 12 uur weten ze het allemaal en kun je ze vrijwel probleemloos naar buiten doen. Vroeger hebben we zelf ook veel geklooid met hekken en aan het touw.... pfff wat een ellende. Vooral nu de koppel wat groter is geworden zou er geen einde aan komen, plus dat die oudere kalveren bijna niet te houden zijn. We hebben wel eens 16 pinken naar buiten gelaten, moesten er 18 uit de sloot trekken, met de trekker van de ene kant van het perceel naar de andere kant. Van het voorjaar een koppel van 40 kalveren eerst in een klein weidje naast de stal gelaten, half uurtje werk en geen een door de draad heen.
paul1
ja, als ze weten wat stroom is, blijven ze meestal wel van de draad, maar probleem is dat ze het eerste half uur niks zien buiten...
wolfje
tjonge ze zijn er dus toch nog,
wat een geklooi, moet je echt niet willen
ErikSmale
Deden voorheen altijd verdoven, was altijd wel wat mee.
Sinds 2 jaar dag van te voren in sleufsilo doen (wanden 1,5m) en voorkant dicht gezet met rondebalen.
Na paar uur binnen langs de muren rantsoendraadje hangen met stroom en volgende dag dan naar buiten doen.
Met naar buiten doen gaat het perfect!!

Alleen dit jaar drukte ze uit verveling//geklier/burgers/wild?? door het draad een week later 😞
paul1
luchtballon ?
+1
spotmelker
Hier komt het jongvee< 1,5 jaar niet buiten. (drachtige) vaarzen komen eerst op een singel weitje stal waarlangs een draadje staat. Door de combi van een visuele barriere en nieuwsgierigheid leren ze perfect de draad kennen.
Melkveehouder6
doe er regelmatig een stuk of 4 bij een andere groep gooien die het al kennen, lang touw aan de kop en laat maar 2 dagen lopen. Gaat bijzonder goed. Alleen niet met te felle zon doen want dan zijn ze verblind!
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden water , gras , melkvee , jongvee , dieren en boer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!