Alarm zuivelbedrijf om botulisme

Een van de grootste zuivelbedrijven ter wereld heeft een waarschuwing uitgegeven dat in ingrediënten een bacterie is gevonden die botulisme kan veroorzaken. Het bedrijf Fonterra in Nieuw-Zeeland zegt dat de bacterie in enkele ingrediënten is gevonden die zijn gebruikt voor babymelkpoeder en sportdranken.

NOS

Deel dit topic

Reacties

Grasbaal
Vanaf maart is dit al bekend, dit gaat de Fonterra boeren veel geld kosten!!

Volgens de tv-zender TVNZ zijn geen ziekte- of sterfgevallen bekend die het gevolg kunnen zijn van de besmetting. Ook de oorzaak van het probleem is inmiddels weggenomen. De verontreiniging vond plaats in een fabriek in Waikato. Niet gesteriliseerde leidingen zijn de oorzaak. Die zijn inmiddels gereinigd.

In maart van dit jaar bleek pas dat er mogelijk iets aan de hand was, stelde het bedrijf zaterdag. Toen werd duidelijk dat de bacterie clostridium in het concentraat zat, maar nog niet dat het om de schadelijke variant ging. Er bestaan honderden soorten clostridium en de meeste daarvan zijn onschadelijk.

Het is nog onduidelijk wat de gevolgen zullen zijn van de ontdekking. Consumenten in het buitenland zien Nieuw-Zeeland als een betrouwbare producent van babyvoeding. Er is een grote afzetmarkt onder meer in China, het land dat in 2008 werd getroffen door een schandaal met vergiftigde babymelk, waarbij zes babies de dood vonden.

Meer: parool.nl/parool/nl/…

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkpoeder , botulisme , fonterra , nieuwzeeland en zuivelbedrijf geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
1
DEELNEMERS
1
WEERGAVES
0