Methode om stikstof uit lucht te halen

Als dit lukt dan kan er veel goedkoper voedsel worden geproduceerd. Ook in landen waar het normaal gesproken niet zo goed wil groeien of geen mest beschikbaar is:

Wetenschappers van de Universiteit van Nottingham hebben een methode ontwikkeld waarmee vrijwel alle gewassen stikstof uit de lucht kunnen halen.

Stikstofbinding, het proces waardoor stikstof in ammoniak wordt omgezet, is essentieel voor planten om te overleven en te groeien. De meeste planten kunnen alleen stikstof verkrijgen uit de bodem en zijn daardoor afhankelijk van dure stikstofhoudende mest.

Een klein aantal planten, vooral peulvruchten, bezit het vermogen om stikstof te lossen uit de atmosfeer met behulp van stikstoffixerende bacteriën.

Bacteriën
De onderzoekers hebben een methode bedacht om de stikstofbindende bacteriën in de cellen van plantenwortels te plaatsen. Deze ontwikkeling biedt in potentie elke cel in de plant de mogelijkheid om stikstof uit de lucht vast te stellen.

De implicaties voor de landbouw zijn enorm, stelt de universiteit, omdat deze technologie in de stikstofbehoefte van de plant kan voorzien, zonder toegevoegde kunstmeststoffen.

Bron: nieuweoogst.nu/scripts/edoris/…

Deel dit topic

Reacties

Serigas
Met enige regelmaat bedenkt de in-vitro gedeelte van de wereld hoe de in-vivo gedeelte van de wereld te verbeteren zou zijn. Wat mij daarbij telkens opvalt is dat men bedenkt hoe moeder natuur geholpen is met wat ze weer eens bedacht hebben zonder daarbij de vraag te stellen waarom moeder natuur dat niet veel eerder zelf tot ontwikkeling gebracht.
Moeder natuur is slechts 1.500.000.000 jaar bezig deze planeet te voorzien van een natuur die werkt, men zou zomaar kunnen bedenken dat het simpelweg te weinig tijd is om een wortel-cel (bedacht door moeder natuur) en een nitrofactor bacterie (bedacht door moeder natuur) in 1 en dezelfde cel samen te brengen.

Wellicht als ze onderzoek gaan plegen waarom moeder natuur dat niet zo'n geweldig idee vindt, kan er alsnog een doctorstitel uitgereikt worden.
Grasbaal
Maar zo werkt het toch ook met al die handige gen-technologie oplossingen waarbij bepaalde eigenschappen worden over geplaatst naar een andere plant/dier??.
Tinus
Als je moeder natuur bekijkt als een trage, logge, ambtelijke organisatie: Afdeling Woestijnzand weet niet dat afdeling Peulvrucht een oplossing op de plank heeft liggen waar ze een miljoen jaar aan evolutiebudget in hebben gestoken maar geen toepassing voor hebben. Is het dan niet zinvol om een oliemannetje in de vorm van een homo sapiens te hebben?

(ik weet zelf het antwoord niet, anders had ik die doctorstitel geclaimd)
milkman
Zijn we hopelijk van die dure kunstmest af.
+1
koeman
Ja, en die wordt dan vervangen door peperdure bacteriepreperaten of zaaizaden
milkman
We weten niet wat dat moet kosten, kan ook wel meevallen... De tijd zal het leren
meelezer10
En wat moeten we dan met dierlijke mest. afvoeren als chemisch afval??
milkman
Tuurlijk niet fosfaat en kali en heel veel andere stoffen zijn ook nodig voor de plantengroei en wat dacht je van de organische stof dan.
meelezer10
Maak ze dat in den haag maar wijs. Nu kun je ook al niet bemesten wat de plant op neemt.
RBD49
Kankergenen liggen vlak bij die voor binding van stikstof (in de rhizobiumbacterie). Het heeft dus wel risico's in zich. Zo kan 's werelds gras (of tarwe, ook een soort gras)oogst kapotgroeien aan kanker..
En nee, ik ben nou niet beopaald anti gentechniek.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , landbouw , lto , stikstof , ammoniak , doc en voedsel geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
10
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
18