Mestplan alleen voor echte ondernemers?

Column Jan Cees Vogelaar,

Op woensdag 3 juli werden de mestplannen van NZO en LTO bekendgemaakt. Twee rapporten en een intentieverklaring onder begeleiding van een persbericht. Al met al 67 pagina’s. Met name LTO laat geen superlatieven onberoerd om de krachtige punten van het plan te roemen. Ronkende titels als‘Kansen voor de zuivelketen na 2015’. En ‘Koersvast richting 2020: voortvarend in verantwoordelijkheid’ met daarbij: ‘Ruimte voor de goede ondernemers’. Tsja, wie wil er geen goede ondernemer zijn.

De Kringloopwijzer is op het schild gehesen als het reddende instrument. De grootste mineralenstroom, het bodemleven, wordt er niet in meegerekend. In de stukken wordt inhoudelijk de stomme fout gemaakt dat na plussen en minnen er een bodemoverschot aan
mineralen is. Dat zogenaamde bodemoverschot gaat namelijk grotendeels in het bodemleven, wat wel tot 1.500 kilo stikstof en 300 kilo fosfor per hectare kan zijn.

Er zit meer dan voldoende mestverwerking in de pijplijn. Uit privacyoverwegingen is de lijst niet bijgevoegd maar wel inzichtelijk voor EZ. Volgens een ingewijde die de lijst heeft gezien klopt dit, maar is nog niet alles vergund. Een starre norm voor grondgebondenheid is onwenselijk. Tsja, als je een keuze maakt moet je er ook voor durven te staan. Dapperheid is niet iedereen
gegeven.

Er zitten voldoende sloten op de deur, meer sloten zijn niet nodig. Dat was eigenlijk de allereerste bewering die nog diezelfde woensdag werd ontzenuwd door de mestmonitor van het LEI. Daarin werd gesteld dat er grote afwijkingen zitten tussen wat daadwerkelijk aan mestafvoer gebeurt en zou moeten gebeuren.

Handhaving is nog onderwerp van discussie met EZ. Eigenlijk wordt daarmee gezegd: we zijn op dat punt nog geen stap verder dan de gênante vertoning in april dit jaar in de Rode Hoed. Daar waar tijdens een debat de voormannen uit de sector in het hemd werden gezet door staatssecretaris Dijksma.

Maar het moet worden gezegd, alle vragen die Dijksma in haar brief bij het bedrijfsleven heeft neergelegd zijn beantwoord. Dat is meteen de zwakte van het stuk. LTO en NZO duiken in de techniek en durven geen keuzen te maken. Door LTO en NZO is meermalen aangegeven dat het wensbeeld is een grondgebonden melkveehouderij. Met de huidige plannen wordt het tegenovergestelde
effect bereikt.

Gemiste kansen dus en de deur wagenwijd open richting maatschappelijk ongewenste ontwikkelingen.

Jan Cees Vogelaar,

Bron: Nieuwe Oogst

Deel dit topic

Reacties

mest
bijgevoegde lijst durfen ze niet openbaar temaken , schuilen onder privacy , kan zien waar de zwakte zit. als je niks bij durft toevoegen hebt je ook niks voor elkaar open heid en eerlijkheid !!!!!Dijksma is niet gek,dat kan lto wel denken .
+1
jan w
Volgens mij is het hele stuk gebaseerd op: "Naar eigen mond praten".
Het zal zeker tijd kosten om aan de kringloopwijzer gewend te raken en er zal ook nog wel meerdere malen op gescholden gaan worden. Maar ik ben van mening dat er ook een groot ( economisch ) voordeel me te halen is.
+2
MTSTAMMINGA
Quote:
@Grasbaal: Met de huidige plannen wordt het tegenovergestelde
effect bereikt.

En ik denk dat voer kosten het probleem wordt bij onbegrenst melken per ha
En uhe Jan Cees Vogelaar we zitten niet allemaal op de gouden bodem in de polder!!!
+1
spotmelker
Toch ziet hij het goed. Met beweiden is het veel moeilijker om de voerefficiëntie op een niveau te krijgen die je met afgemeten voeraankoop behalen kunt. Er komt dus weer een reden bij om koeien volledig op te stallen. Dat is een maatschappelijk ongewenste ontwikkeling.
Dre van Helmond
Maar voor het grondgebonden produceren verandert niets.
Misschien de concurrentie positie .
Maar die is nu al goed.
jan w
En hoe duurder de akkerbouw producten blijven hoe beter het voor ons wordt. In Denemarken zie je zo al dat er melkveebedrijven zijn die nu overschakelen op akkerbouw.
+1
Coen
De graanprijs is al jarenlang de spil waarop de grondgebonden sectoren (dus ook de melkveehouderij) hun prijzen afspreken 😃 dat zal ook zo blijven 😄.
+1
Richard1
Mijn reactie op de vakantiefoto van co in een ander topic:

Quote:
@Richard1: t pas in een latere fase wanneer het eindprodukt op het land komt.
harvestagg.nl/....

lichtelijk verbaasd toen ik deze site vond. Las ik vanmorgen niet iets over grondgebonden melkveehouderij in de oogst? Zou hij dan toch voor eigen parochie preken. Er moet voor deze tweede tak toch ook nog wat ruwvoer overblijven. Het zou toch zonde zijn als al die milieuvervuilende niet MVO gerichte intensieve boeren er mee aan de haal gaan...
gerrie-hul
En uh zijn lto en nzo niet veelal dezelfde heren om maar met de deur in huis te vallen En aan welke sloten op de deur moeten we denken

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , lto , mineralen , fosfor , voer , stikstof , nzo , mestverwerking , grondgebondenheid , lei , zuivelketen , bodemleven , grondgebonden , kringloopwijzer en dijksma geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
9
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
2