Hooikuil in brand in Gelselaar

Dat is ook weer zonde:

Gelselaar -De brandweer van Lochem is dinsdag 16 juli omstreeks kwart voor zes gealarmeerd voor een brand in een hooikuil te Gelselaar. Ter plaatse aangekomen bleek er in twee hooikuilen brand te woeden.

De brandweer is gestart met blussen. Een loonwerker is ingeschakeld om het kuilvoer uit elkaar te trekken. Een deel van het kuilvoer moet als verloren worden beschouwd. Al hoewel de oorzaak van de brand nog niet geheel duidelijk is, heeft het warme weer vermoedelijk tot hooibroei geleid. De brandweer zal nog enige tijd bezig zijn met nablussen. De rook was op kilometers afstand te zien.

Meer foto’s GinoPress

Deel dit topic

Reacties

pieta
Daar had je met de eerste snede dit jaar geen last van.
MBTrac1100
Ook dit jaar zijn er gelukkig weer droge kuilen.. 😛
jan w
Wel apart, 2 kuilen bij elkaar in de buurt. de ene breekt uit elkaar van de nattigheid en de ander vliegt in de brand van de droogte.

melkveehouders.nieuwsgrazer.nl/picture/606/
MTSTAMMINGA
Beide keren door de zelfde loonwerk gekuild ?

Snelkuilen maar geen tijd te aanrijden ?

Heb het van voorjaar bij een collega gezien Kuilbult was gewoon zwarteas in het midden Was eerste snekuil van vorige jaar juni
+1
Richard1
Misschien een te snelle conclusie Karst. Beide kuilen zijn zonder sleufsilo ook niet vast te rijden. De ene gaat drijven en de ander blijft veren en rij je uit elkaar. Volgens mij is degene die de loonwerker belt hoofdverantwoordelijk voor het product wat in de kuil komt. Voor veel loonwerkers is het een probleem dat ze niet altijd weten hoeveel gras er onderweg ligt. Veel boeren maaien bij mooi weer meer dan ze aan de loonwerker gemeld hebben. Zelf laat ik maaien en hakselen en zodoende weet de loonwerker precies hoeveel het is. Afgelopen week voor de derde snee heb ik afgesproken met de loonwerker dat het binnen 24 uur in de kuil moest zitten en had hij zelf een deel vrijheid van begin en eind.
gezienus
@Richard1Beide kuilen zijn zonder sleufsilo ook niet vast te rijden.

Ben ik niet met Je eens íemand die vaker walst kent de kneepjes
Eigenlijk zeg Je een kuilbult zónder wanden is een slechtere kuil
oldhuus
Ik snap sowieso niet wat je met een bult hooi moet, en dan afdekken met wat netten en banden is volgens mij vragen om broei.
Richard1
@gezienus Het ging mij om de twee eerder genoemde kuilen. Wanneer je een kuil van 75 % ds (voor hooibroei is hij minimaal zo droog) moet vastrijden is dit niet goed te doen. Hij veert en gaat uit elkaar. Dit zelfde geld voor een kuil van ca 15 %. Wij hebben jaren zonder sleufsilo's gekuild, kan best maar je hebt een mannetje naast de kuil nodig en de capaciteit van de hakseltrein/opraapwagens kan minder goed benut worden.
casev
Dat blussen zal ook maar weinig nut hebben. Zal je nog wat met dit gras kunnen?

Of zal er net zo'n smaak/geur aan zitten, als bij aangebrande aardappels?
Grasbaal
Wij hebben heel vroeger (toen grasgewas echt duur was) ook wel eens iets te zware hooibaaltjes ingekuild. Dus gras wat net geen hooi was op 30 km afstand persen in kleine baaltjes, naar huis rijden. met de platte wagens de kuil op daar de baaltjes stuk snijden en aanrijden met een Ford Major met dubbel lucht. Kuilplastic en een flinke laag grond erop. Was volgens mij toen een redelijk geslaagd product.
aldert
Gewoon een halve meter grond erop en als het dan uitgebroeid is dan heb je nog prima tabak achtig spul voor de pinken,ze vreten het merakels goed.
casev
Het is de zelfde lucht als bij de grasdrogerij. Dus ik denk dat ze het nog wel goed vreten ook.

Ik heb mn 15 juni land dit jaar ook ingekuild. Kuil max 2 meter hoog (zodat je de zijkanten nog kan bijhouden), en bovenop een laag gebroken puin. (blijft bij regen beter liggen dan zand)
MTSTAMMINGA
En anders volgend jaar er gewoon een paar wagens VERSGRAS bovenop
En dan afdekken
Zit er mooi gewicht op en het vocht uit het gras drupt wel in dat 15 juni spul
huub
Als je van iedere euro die er dit voorjaar aan grasoogst mislukt is één cent mee krijgt kan je er mooie Mercedes voor uitzoeken.
+1
hans van toos
Gewoon alles in de ronde baal doen,rek betalen en weg risico op broei en geplof en afdekken en openhakken in de winter.
ROORDA J
Met zulk drogend weer weet je dat het gras zeer snel te droog wordt.Zorg er dan ook voor dat men snel handeld en maak de juiste af spraak met de loonwerker van binnen 12 uur in de kuil en of bij eigen mechanisatie voor vold pers en of niet schuden enz. en liefst af dekken met een zware of verse laag .in comb met hoge in kuil temp en weinig ballast en brandende zon op het plastic verwordt het gras al snel tot shag.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's brand , voer , kuilvoer , brandweer , loonwerker , hooibroei en broei geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
16
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
0