Mestverwerkingsplicht alternatief dierrechten

Er zijn mestververkingsplannen genoeg maar of dat concreet vorm krijgt voor het einde van het jaar moet ik nog zien gebeuren
Dierrechten blijven als een stok achter de deur functioneren, maar de hoofdrol in de mestplannen die naar de Tweede Kamer gegaan zijn wordt gespeeld door mestverwerking. Daarin staat onder meer dat vervoersbewijzen (VDM) gaan functioneren als contracten.

Bron: boerenbusiness.nl

Het bedrijfsleven heeft op uitnodiging van de staatssecretarissen plannen voor mestverwerkingscapaciteit ingediend die moeten leiden tot het gewenste evenwicht op de mestmarkt aangevuld met maatregelen voor de overige voor de veehouderij geldende milieudoelen. Die plannen zullen door het Planbureau voor de Leefomgeving en Wageningen Universiteit worden beoordeeld op hun te verwachten effecten. Mochten die plannen onvoldoende waarborgen bieden dat met de mestverwerkingsplicht het evenwicht op de mestmarkt wordt bereikt, dan is er een stok achter de deur in de vorm van dierrechten. Dat is de voortzetting van het stelsel van productierechten voor varkens en pluimvee en de invoering van zo’n stelsel voor melkvee. Voor het eind van het jaar zullen de staatssecretarissen hier een beslissing over nemen.

Foto - een shovel is Friese verwerkte mest aan het laden voor export naar Duitsland

Deel dit topic

Reacties

+1
Grasbaal
Ik ben gister bij Jan Scherff wezen kijken die een panklare oplossing heeft voor het NL mestverwerking probleem. Bijzonder is dat deze mestverwerking met een capaciteit van 100.000 ton wel in Friesland werkt maar niet in Brabant.
Grasbaal
Als dit door gaat scheelt dit een flinke slok op de administratieve borrel:

Veehouders met een mestoverschot hoeven niet meer vooraf te verklaren door wie ze hun overschot laten verwerken; ze moeten achteraf aantonen dat ze dat verantwoord hebben gedaan. Dat staat in het wetsvoorstel van staatssecretaris Sharon Dijksma. Wanneer mest direct van boer naar verwerker gaat, telt het vervoersbewijs dierlijke mest. Gaat de mest via een mestbewerker of intermediair naar de verwerker, dan is een aparte overeenkomst nodig. De mestplaatsingsovereenkomsten zijn van de baan, als tenminste de Tweede Kamer en Europa akkoord gaan.

Meer: boerderij.nl/Home/Blogs/…

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , shovel , varkens , export , melkvee , mestverwerking , dierrechten , mestverwerkingsplicht en tweede kamer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
2
DEELNEMERS
1
WEERGAVES
0