Ruim een kwart van de melkers wil groeien

Net nu de melkprijs flink aangetrokken is haken melkveehouders af als het gaat om uitbreidingsplannen. Zo blijkt uit onderzoek van Agridirect. Toch wil nog altijd meer dan een kwart van de veehouders groeien. Het aantal stoppers blijft stabiel.

Deel dit topic

Reacties

Grasbaal
Minder melkveehouders willen (door)groeien:

Na een lichte stijging van het percentage melkveehouders met uitbreidingsplannen in 2012, is er dit jaar een daling waar te nemen. 29,8% van de melkveehouders heeft plannen om het bedrijf uit te breiden, ten opzichte van 32,4% in 2012. Het percentage stoppers is ten opzichte van 2012 stabiel; 1,2% heeft plannen de bedrijfsactiviteiten te beëindigen.

Meer: boervindt.nl/nieuws/#128
+1
Clooney
Komt toch niet veel meer melk in europa.
George
Paar dingen niet over het hoofd zien. Ze hebben het over een hoge melkprijs maar dat de marges niet overal hoog zijn vinden ze een eerste signaal. Maar wat een gezever is het eigenlijk want een melkprijs uit de jaren '80 is niet hoog! Dat is een ver achter gebleven melkprijs terwijl de kosten gewoon doorstijgen. Dat wil er maar niet in en ook niet bij de vakpers lijkt het wel. Bedrijfsopvolgers zien het dus ook weer een beetje minder zitten. Melkprijs moet gewoon naar de 60 cent en dan praten we pas over een hoge melkprijs.
leo-k
Wat gaat er gebeuren als de m-prijs 60 cent wordt...
George
Niks dan wordt er eigenlijk wat verdient. Wat zou er moeten gebeuren?
leo-k
Zorgt voor een aanzuigende werking van melkproductie
2 mogelijkheden:
* er komt zoveel melk dat de prijs uiteindelijk weer in elkaar knikkert, wat weer zorgt voor minder melk enz...
* zorgen voor productiebeheersing door bv quota. de prijs voor dit productierecht wordt door deze melkprijs echter zo duur dat dit de ontwikkeling van de bedrijven stop zet.

de ondernemers zullen voor de eerste optie kiezen, degenen die liever geen ondernemer zijn, kiezen liever voor de tweede optie...
+2
jg
@leo-k
Ondernemers zorgen ervoor dat de prijs niet in elkaar knikkert, zij produceren WAT en HOEVEEL de markt vraagt. Dat is ONDERNEMEN. In nederland denken melkveehouders dat ze ondernemer zijn als ze meer koeien melken dan de buurman.
Ontwikkeling van bedrijven kost aan grond ca 3,5 euro en aan stallen ongeveer 0,6 euro. Dus ca 4,1 euro per kilo melk aan kapitaal.
+1
pieta
@jg
Veel "ondernemers" zijn van mening dat niet zij maar een ander maar minder moet produceren.
+1
leo-k
@jg
ben het met je eens dat je als ondernemer moet acteren op de markt. je kunt je met je product onderscheiden, zodat je meer je eigen prijs kunt maken, als je kiest voor bulk bepaalt de markt de prijs en zul je naar een lage kostprijs moeten. als je een lage kostprijs hebt is een hoge opbrengst minder interessant, omdat het langer duurt voordat je duurdere concurrenten afhaken en er zelfs een grotere kans is dat er concurrenten bij komen...
je bent waarschijnlijk een ddb boer, die prat gaat op aanbodregulering.
ben het ook met je/jullie eens dat je met aanbod reguleren de prijs kunt reguleren. het is echter lastig om met een voetbal stadion vol boeren met elkaar af te stemmen hoeveel we gaan produceren voor de komende tijd. dus ga je dat oplossen met (al dan niet variabele) productie rechten. de prijs voor die rechten wordt bepaald door de verdien capaciteit ervan, die over het algemeen bepaald wordt door de beter renderende boeren. dan is het cirkeltje van kostprijs / opbrengstprijs weer rond....

denk zelf dat het weinig uitmaakt of er aanbodregulering is of niet. uiteindelijk komt er in beide systemen een evenwicht waarbij opbrengstprijs de kostprijs volgt.
George
@leo-k
De varkenshouderij zit anders al een hele poos te wachten op dat evenwicht! Succes ermee met je lage kost- en opbrengstprijzen!
George
@leo-k
Als je een goede melkprijs hebt kan het geen kwaad dat de bedrijfsontwikkeling , jij bedoelt groei stil valt!
pieta
Quote:
@leo-k: als je een lage kostprijs hebt is een hoge opbrengst minder interessant,

Wat een onzin. Waarom zou dat nou zo zijn? Leg me dat eens uit.
leo-k
@pieta
heb ik deels al uitgelegd.
hoe hoger de melkprijs, hoe dieper het dal wat er achteraan komt.
leo-k
@George
tuurlijk kan een goede melkprijs geen kwaad, en die heb ik het liefst ook zo hoog mogelijk. het probleem is echter dat het geen stand houdt. een hogere prijs zorgt voor meer aanbod, wat weer voor een lagere prijs zorgt. alternatief is marktregulering, maar die kost ook geld en zorgt weer voor een hogere kostprijs.
de consoliderende boeren zullen vaak voor het ene kiezen, de groeiende boeren voor het andere...

wat betreft het niet kwaad kunnen van stilvallen van groei: ik denk niet dat een sector waar geen groei in zit aantrekkelijk is voor ondernemers. jonge mensen haken af, de vergrijzing neemt hard toe.
pinokkio
@leo-k
doe mij dan eerst die piek maar, hebben we die alvast binnen, zie wel hoe diep het dal is.
pieta
@leo-k
Wat heeft dat te maken met je lage kostprijs? In mijn beleving had je het over je positie tov je collegamelkveehouders met een andere kostprijs. Niet over de markt.
+2
pieta
Quote:
@leo-k: wat betreft het niet kwaad kunnen van stilvallen van groei: ik denk niet dat een sector waar geen groei in zit aantrekkelijk is voor ondernemers. jonge mensen haken af, de vergrijzing neemt hard toe.

Hoeft niet, niet elke markt kan altijd groeien. De interesse van jeugd hangt ook samen met te behalen rendement. Het behalen van groei is bij mij geen doel, hooguit ooit een middel om rendement op hedendaags niveau te houden.
kaas
Maar als ik naar da quotum prijs kijk zit hij bijna op de top
matt
Logisch toch,als 30% wil groeien en er maar 1% wil stoppen.
pieta
Ligt eraan hoeveel die 30% wil groeien.
En ehh wat voor weer word het morgen ???
hans van toos
De andere 3kwart gaat zeker voor exstra aflossen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkprijs , melkveehouders , melkers en agridirect geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
22
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
0