Oproep: 'Koppel melkproductie aan grond'

Veel melkveehouders zullen het hier mee eens zijn maar lang niet allemaal:

De melkveehouderij staat op een tweesprong: grondgebonden blijven of industrialiseren? Niet doen, dat laatste. Koppel melkproductie aan grond.
Dat is in het kort de oproep van Herman Wijffels, Jan Cees Vogelaar en anderen.


De melkveehouderij is in Nederland een sterke en zeer gewaardeerde bedrijfstak. Anders dan de varkens- en pluimveehouderij is zij nog grotendeels verbonden met de grond. Bedrijven halen het meeste ruwvoer (gras en maïs) van hun eigen bedrijf en brengen daar ook de meeste mest naar toe. Zo is de kringloop “dier-mest-bodem-voer” nog redelijk intact en lokaal. Ook lopen de meeste koeien nog in de wei. Dat is karakteristiek voor het Nederlandse landschap en doorgaans gunstig voor het welzijn van de dieren. Uit alle enquêtes blijkt dat Nederlandse burgers de koe in de wei hogelijk waarderen. De weidende koe levert een zichtbare verbinding van de melkveehouderij met zowel de natuur als de samenleving. Dat schept vertrouwen.

Al deze verworvenheden lopen gevaar. Een groeiend aantal veehouders intensiveert “los van de grond” en/of houdt de koeien het hele jaar binnen. Deze ontwikkeling dreigt in een stroomversnelling te raken als op 1 april 2015 de melkquotering vervalt. De EU heeft die quotering in 1984 ingevoerd om de overproductie van melk en de daarmee gemoeide budgetlasten aan banden te leggen. Dat is niet meer nodig nu de melkplas en de boterbergen zijn verdwenen. Maar vandaag doemen andere risico’s op:

- Met meer koeien komt er meer mest en ammoniak en dat belast het milieu.
- Voor intensivering moeten melkveebedrijven steeds meer voer aankopen en steeds meer mest afvoeren.
- De kringloop raakt uit het zicht en de melkveehouderij gaat steeds meer op de varkenshouderij lijken.
- Groeit de veestapel sneller dan de huiskavel, dan zullen veel bedrijven te weinig ruimte hebben om de koeien nog te laten weiden.
- Vergeleken met het grondgebonden gezinsbedrijf zijn grote bedrijven met weinig grond veel kwetsbaarder voor prijsbewegingen op de markten van melk, veevoer, mest en kapitaal.

Daarmee komen de duurzaamheid en het maatschappelijke draagvlak van de sector in gevaar.

Bij het voorsorteren op 2015 hebben de sector en de overheid tot dusver alleen oog voor het eerste probleem. De sector heeft met de vorige staatssecretaris Henk Bleker afgesproken dat de melkveehouderij mag uitbreiden als de extra mest die daarmee wordt geproduceerd, wordt verwerkt of geëxporteerd. Maar er bestaat twijfel of de sector dat waar kan maken. Daarom heeft Bleker’s opvolgster Sharon Dijksma gedreigd met invoering van “dierrechten”. De veehouder mag dan pas meer koeien houden als hij dierrechten opkoopt van een veehouder die gaat krimpen of stoppen. Dat helpt inderdaad om de mest- en ammoniakproductie te stabiliseren, maar doet niets tegen de drie andere problemen: doorbreken kringlopen, minder koeien in de wei en grotere kwetsbaarheid van bedrijven. Integendeel, aankoop van dierrechten gaat bedrijven geld kosten en dat maakt ze extra kwetsbaar.

Het is voor de Nederlandse samenleving en voor de toekomst van de melkveehouderij van groot belang dat de sector grondgebonden blijft, en dat het overgrote deel van de koeien ’s zomers in de wei blijft. Verhandelbare dierrechten zijn daarvoor geen goede maatregel. Beter is het om de melkproductie te koppelen aan grond. De overheid stelt dan een maximum aan de hoeveelheid melk die veehouders per hectare mogen produceren. Dat maximum kan worden gebaseerd op de milieunormen voor het gebruik van mest. Bedrijven die boven de norm zitten hoeven niet te stoppen, maar mogen pas weer uitbreiden als zij voldoende extra grond hebben verworven. Extensieve bedrijven mogen uitbreiden tot de norm. Daarmee kunnen deze bedrijven en de zuivelindustrie inspelen op groeikansen die zich in de markt aandienen, zonder de weidegang in gevaar te brengen.

De melkveehouderij staat op een tweesprong. De komende maanden worden beslissend voor de weg die de sector inslaat. Kiezen voor grondgebondenheid heeft grote voordelen, maar vergt helder en stevig leiderschap bij overheid, landbouworganisaties en zuivelindustrie. Zij moeten niet toestaan dat een kleine groep veehouders het industriële pad inslaat en het imago van de hele sector bedreigt. Een grondgebonden melkveehouderij is robuust en transparant, draagt sterk bij aan onze economie, levert een aantrekkelijk landschap en is goed voor dierenwelzijn en diergezondheid. Zo’n veehouderij kan blijvend rekenen op een breed maatschappelijk draagvlak.

- Herman Wijffels
Hoogleraar Duurzaamheid en maatschappelijke verandering aan de Universiteit Utrecht
- Jan Cees Vogelaar
Melkveehouder
- Pieter Winsemius
Oud-minister van Milieu
- Cees Veerman
Oud-minister van Landbouw
- Louise Vet
Directeur van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) te Wageningen
- Geert Mak
Schrijver
- Joris Lohman
Voorzitter van de Youth Food Movement
- Wouter van der Weijden
Directeur van de Stichting Centrum voor Landbouw en Milieu

Lees of download het intro en het artikel: Koppel melkproductie aan grond (pdf-bestanden).
Verschenen in de weekendbijlage van Boerderij Vandaag, 28 juni 2013: clm.nl/uploads/nieuws-pdfs/…

Deel dit topic

Reacties

gezienus
Effe snel doorgelezen
Conclusie Q kosten. Verdwijnen máár de ha. Prijs gaat verdubbelen
George
Maar wel de beste manier. Grond is gewoon het belangrijkste produktiemiddel!
+3
jan 1
Melkveehouderij is toch al grondgebonden door mest wet!!,je heb een maximum van 250 N (bij derogatie) en de rest moet je afvoeren,en die gaat ook weer een akker op(is ook grond)
Op dit moment wordt er al gepraat om op gemeentelijk nivo een max aan aantallen vee per lokatie te vergunnen,gekeken wordt hierbij naar de overlast stank etc,dan heb je nu al de nb vergunningen waarbij ook naar een maximum aan stikstof rechten wordt vergund afhankelijk van de ammoniak depositie tov natuurgebieden.
Moet daar dan ook nog een nieuwe regeling er bovenop die star en heel duur is,Kiezen voor grondgebondenheid zoals deze heren (waarvan er maar 1 melkveehouder is) willen is kiezen voor armoe,of laten ze de melkprijs stijgen met de grondprijs....!
George
De melkprijs moet zowieso stijgen want een melkprijs van de jaren 80 past niet meer in deze tijd.
kaas
Gewoon voor 15 mei de afzet van mest zwart op wit rond hebben wat is daar mis mee dat je dan een contract hebt met een andere grond eigenaar die nog ruimte heeft om mest aan te voeren
MBTrac1100
Daardoor word dat domme geneuzel van mestverwerken ook overbodig
+2
M B er is geen overschot ook nooit geweest, er is een tekort aan mest, het is een logistiek verhaal ,transport weet je wel, van A naar B, Het noorden bij tamminga in de buurt, of zeeland.
George
@de tukker oet twente
Beste Tukker , als je eens wist hoeveel tranporteurs er nu al mest naar de provincie zeeland rijden. De provincie zeeland wordt rijkelijk van mest voorzien vanuit het brabantse. En ook in het noorden zal best mest aangevoerd worden. En ja ik wil niet beweren dat er teveel mest is maar in sommige gebieden hebben intensieve veehouders zonder grond dus gewoon teveel mest en voor die afvoer moeten ze betalen en dat is eigenlijk toch best logisch. Is een keuze van de boeren zelf om te gaan intensiveren en groeien zonder grond. De conseqenties zijn kosten voor mestafzet en voer.
de hoef
@George
het probleem is george er stoppen er gewoon teweinig .of er is geen plaats genoeg voor grond in brabant .dus is brabant te klein gemaakt voor de mensen die er wonen[hoe simpel is het he
George
@de hoef
Ja wat wil je , brabant is natuurlijk ook de beste provincie van NL.
Dat van te weinig stoppen geloof ik niet maar die paar die er nog zijn hebben gewoon een te grote ambitie en denken alleen maar aan groeien.
de hoef
@George
was ook een grapje george
oldhuus
Het akkerbouwareaal word groter en groter, als ik zie hoeveel grasland hier word omgezet in aardappelland, de mestafzet is al sinds jaar en dag goed geregeld, je hebt alleen genoeg opslag nodig en een mestdistributeur. Dit voorjaar was er een tekort aan mest maar dat las je niet in de kranten!!, laat de markt het maar bepalen, vroeg of laat gaan ze wel betalen voor mest of vinden ze de vergoeding hoog genoeg, en vind de veehouder de afzet te duur dan moet ie maar minder koeien houden of land bij kopen. Niemand zit te wachten op absolute contracten, alsof iedereen vantevoren weet hoeveel koeien ie dit jaar gaat houden .
George
Hier in het zuiden was er afgelopen voorjaar nog genoeg mest en zeker geen tekort en dat stond dan ook niet in de krant. Waar baseer je die verhalen van tekort aan mest op? Zijn dat van die wilde verhalen van de krachtvoeradviseur om jullie moed in te spreken en die ook voorspelt dat de maisprijzen dalen en ondertussen hun eigen voer niet in prijs laten dalen?
oldhuus
Ja klopt die zei dat met name de korrelmaisprijs onder druk zou komen, en de mestafzet goedkoop zou blijven, de echte korrelmaistelers zouden volgens hem dan ook nog steeds geen Mercedes kunnen rijden..
George
Ja dat dacht ik al ,hou het maar op moed inspreken. Nu heb ik wel geluk dat ik helemaal geen Mercedes wil. 😄
knierp
BMW, Maakt rijden geweldig.
Dre van Helmond
Ik denk dat we niets hoeven te koppelen .
Als het aan de Dijksma ligt mag de gemeente over je omgevingsvergunning beslissen .En hier in Brabant zit dan alles op slot.maar ook in Groningen is het al niet veel anders, en daar is naar mijn mening nog heel veel ontwikkelings ruimte .
Clooney
Waarde grond is veel maal hoger dan lucht-quotum.
+1
jan w
Prijzen we ons helemaal uit de markt met 1.5 koe per ha.
Dan zit er ook geen drive meer in om zo optimaal mogelijk te produceren.
Vraag mij af door wie die Vogelaar nu weer betaald wordt, Zo de wind waait , waait zijn jasje.
storm
Vogelaar, Wijffels,Holman etc moeten eens ophouden met het in de wielen te rijden van de huidige generatie LTO-bestuurders.
Dit soort lieden hebben hun eigens zaakjes allang op orde en kunnen er slecht tegen dat wij jongeren met een betere visie komen als deze oudgedienden.
Dan die Veerman; die heeft ons de Natura2000 gebieden in de maag gesplitst en de vorige generatie LTO-bestuurders heeft het gewoon gepikt. Ons kent ons want wij zijn toch van deselfde partij?

Nee je kunt zeggen van de huidige generatie LTO-bestuurders wat je wilt maar ze weten goed waar ze over praten.
Niet voor niets is in de landelijke media opgepakt dat de zuivel het zeer goed doet en zorgt voor investeringen en dus werkgelegenheid.
Daar zijn die PVDA-ers gevoelig voor en dan moeten we niet kiezen voor een soort quotum per hectare!!!!!!!
ejb
Had op duim ophoog willen klikken maar per ongelijk op de verkeerde geklikt
+4
George
Mensen die hun zaakjes op orde hebben die niet tegen een betere visie van jongeren kunnen? Huidige generatie LTO bestuurders beter dan de vorige generatie? Zuivel die zorgt voor investeringen en werkgelegenheid waar zelfs de PVDA gevoelig voor is? Je hebt duidelijk last van een generatiekloof!
Grond is gewoon het allerbelangrijkste produktiemiddel. Je haalt je voer er van af en brengt de mest er op terug , simpel. Maar de ambitie van velen is te groot en denken alleen maar aan veel produceren en zijn deze balans totaal kwijt en beginnen op de intensieve veehouderij zoals de varkenshouderij te lijken. En wat heeft dit gebracht? Optimaal produceren is je eigen ruwvoer telen je je mest afzetten op de grond die je in gebruik hebt middels eigendom of huur.
Clooney
1.5 stuks jongvee en 2 koeien per ha moet kunnen.
spotmelker
I.d.d. ca 110 - 120 kg fosfaat/ha, is op produktieve grond evenwichtsbemesting, derogatie goed benutbaar, klaar. Meer beesten is grond bijkopen/huren of mestafvoeren/verwerken. Dat laatste zit niet in de plannen van Wijffels c.s.
Coen
Op heel veel gronden in NL zijn dit aantallen ver boven het zelfvoorzieningsniveau qua ruwvoerproductie en dus ook qua mestplaatsing 😃

wat er qua ruwvoerproductie vanaf komt moet er aan mest opgebracht mogen worden 😄 dus maatwerkoplossing is het credo 😃
josl
Ik weet niet op welke planeet jullie wonen, maar als wij hier in brabant op de zand maar 15000 kg melk per ha mogen melken dan kan ik beter stoppen met melken en gaan akkerbouwen. Misschien dat mijn koestal nog om te bouwen is voor aardappelloods.
de hoef
Koop gewoon wat grond in drente daar heb je 3 ha voor het zelfde geld als hier
gezienus
De hoef mischien een toekomstige verplaatser naar ...
de hoef
@gezienus
ik ga niet verplaatsen hoor zit tegen het dorp aan heb 10 ha om het huis de rest allemaal verder weg en het bevalt me best .alles heeft zijn charmes
gezienus
@de hoef
welke hoek van brabant zit je
de hoef
@gezienus
wij zitten in uitwijk dat ligt tegen gelderland en zuidholland aan [gem woudrichem
gezienus
@de hoef
heb in mijn betere tijd jaren de ronde van westbrabant gereden met het stqartpunt roosendaal
de hoef
@gezienus
wielrennen of wat, rozendaal is nog wel 3 kwartier van hier
gezienus
Mag je in nederland nog zo onbeperkt (blijvend)grasland omzetten in akkerbouwgrond
de hoef
Brabant is bijna alles tijdelijk gras en dat mag wel
+3
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@josl: maar als wij hier in brabant op de zand maar 15000 kg melk per ha mogen melken dan kan ik beter stoppen met melken en gaan akkerbouwen.

Zo mag ik het horen: een echte ondernemer heeft voor elk probleem een oplossing paraat...

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , gras , melkveehouderij , landbouw , koeien , melk , koe , dierenwelzijn , voer , veevoer , natuur , ammoniak , duurzaamheid , gezondheid , melkproductie , weidegang , boerderij , overheid , grond , diergezondheid , dieren , burgers , melkveehouders , ruwvoer , henk bleker , economie , koe in de wei , grondgebondenheid , jan cees vogelaar , dierrechten , grondgebonden , toekomst , zuivelindustrie , kringloop , dijksma en europese unie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!