Video kosten voeren in loonwerk

Vrijdag 21 juni demonstreerde loonwerker Johan Flipsen uit het Brabantse Den Hout de voordelen van het gemengd voeren in loonwerk. Hij nodigde één van de pioniers, Arjan Heersink uit Lintelo (Gld.), uit om dit toe te lichten. Heersink vertelde dat de kosten sterk kunnen variëren, van minimaal 28 cent tot maximaal 40 cent per koe per dag.

Deel dit topic

Reacties

huub
Arjan voert ook bij ons 😄
harke
Ik vind laten voeren een heel goede optie als je tijdgebrek hebt,
alleen de kosten zijn nog aanzienlijk (voor 100 koeien tussen de 10000 en 14000 euro per jaar.)
+1
huub
Bij ons zit het op €150/week, 80 koeien, 2 kuilen en 2 stallen. Dat is dus €7800 jaar. Ik kan zelf ook wel goedkoper het voer voor 't hek krijgen, maar dat is geen vergelijken.
pieta
Dat is nog minder dan 28 cent. Hebben ze dan ook droge koeien gevoerd?
huub
@pieta
Nee, puur en alleen de melkkoeien.
cs-agrar
@huub
dus resume overflakkee, je hebt er ook nog een voersysteem naast, hetzij blokken of balen, hetzij voerwagentje
huub
@cs-agrar
Kuilvoersnijder, samen met de buurman.
cs-agrar
@huub
zo'n ding hoeft op die manier niet veel te kosten per gevoerd dier 😄
ballo
Voor dat geld kan ik voordeliger zelf voeren
wally
Reken eens voor aub
jansen2
Oh ja?
reken de gasolie afschrijving onderhoud rente maar eens uit
kijk dan maar us wat je zelf verdient in die uren
oldhuus
Je moet ook eens kijken waar alle tijd van het "voeren" gaat zitten, het zand/plastic moet van de kuil, het voer moet nog aangeschoven, weggeschoven, staldeuren met afstandbediening. Nu kan ik zelf nog wel eens uurtje later/eerder gaan voeren. En bovendien, het jongvee moet ook nog gevoerd.
gezienus
Voeren Is maar min werk hét Zijn díe dingen er om heen díe. Moet je toch zelf dóen
oldhuus
Ik neem aan dat de voerloonwerker 's zomers ook niet de broeikantjes even aan de kant gooit.
cs-agrar
@oldhuus
broeikantjes Oldhuus, die heb je toch zeker niet?? 😄
De loonwerker zal het waarschijnlijk wel willen doen, maar de teller van de machine blijft dan wel lopen... Dat zijn waarschijnlijk de 40ct boeren.
Je moet je erf gewoon goed voor elkaar hebben, korte lijnen, dat werkt het goedkoopst. Maar laten we eerlijk zijn, als je zelf voert werkt dat ook een stuk beter!
huub
@cs-agrar hiervoor, Arjan werkt inmiddels met z'n tweede zelfrijder, had Arjan een trekker met frontlader en een mengwagen met eigen motor, ten opzichte van dat systeem zijn complexe rantsoenen of lastige erven veel makkelijker.
cs-agrar
@huub
volgens mij is daar ook een filmpje van te vinden. Zo'n zelfrijder is voor de loon-voerder gewoon een must, alleen dan kan ie snel werken dus aantallen voeren en wordt het intressant.
oldhuus
@cs
De kosten die je bespaard in vergelijk met aanschaf van een eigen mengwagen kun je dan mooi in beton en asfalt steken, de erfverharding heeft er wel degelijk van te lijden.
cs-agrar
@oldhuus
dat zeker, het is ook niet een beetje gewicht wat het apparaat meebrengt en het stuitert nog wat.
oldhuus
@cs-agrar
Ja, maar gelukkig niet zoveel als het voercentrum, die rijd ook nog je oprit er uit, wat anders de melkwagen wel doet, hier ieder 8 jaar opnieuw instraten. Hadden een stallentekenaar die bedacht dat de melkauto wel mooi een rondje over het erf kon rijden, nou dan kun je op het erf na een paar jaar wel boerengolf gaan houden, de baan ligt er al
cs-agrar
@oldhuus
het idee van de staltekenaar is op zich goed, alleen je moet wel een ondergrond onder die straat hebben die het volhoud.
Mijn vader bouwde in 1981 op een nieuwe plek in de polder, mooie gestort erf er omheen. destijds was 12cm beton genoeg, er stond een 45pk deutz voor de opraapwagen! Nu, met 20ton mais in een silage wagen gaat dat niet echt meer over de 12cm beton en begint ondertussen ook meer op betonkorrel dan op betonplaat te lijken.
Voor de stal is het pad al eens opnieuw gestort, nu 20jr terug denk ik, en dat is toen direkt zwaar aangepakt. Melkauto en eigenlijk alle transport over de weg komt er langs, maar dat deel blijft wel heel.
oldhuus
@cs-agrar
Gelukkig heeft pa er in 76 direct rondom betonklinkers in laten leggen en achter en naast liggen ze er ook nog prima in, rond '80 is er ook nog een betonpad met een voersilo gelegd maar dat brokkelt echt aan alle kanten af. Maar we hebben ook wel een klinkerstraatje met meer grond als zand er onder en dat drijft werkelijk alle kanten op. Maar in die tijd waren veel erven nog onverhard en het is hier gauw nat zo dicht op het leem. Nieuwe stallen/bedrijven hier worden eigenlijk altijd met h-klinker bestraat, is ook het goedkoopste en je kunt het nog eens aanpassen.
Quote:
@cs-agrar: oldhuus
dat zeker, het is ook niet een beetje gewicht wat het apparaat meebrengt en het stuitert nog wat.

misschien is het verstandig dat je niet alle zelfrijders over 1 kam scheert.
er zit nogal verschil in gewicht/banden en asdruk per merk. En het is nogal een verschil of je een hoge of lage druk band hebt. de éne band 'knijpt' veel harder dan de ander.
natuurlijk is het een zware machine, maar ik kom op sommige bedrijven al meer dan 10 jaar, elke dag dezelfde stal in- en uit, en die klinkers liggen er nog gewoon in.
(en op sommige plekken zakken ze na 1x al weg...)
cs-agrar
Quote:
@HeersinkVoedertechniek: ik kom op sommige bedrijven al meer dan 10 jaar, elke dag dezelfde stal in- en uit, en die klinkers liggen er nog gewoon in.
(en op sommige plekken zakken ze na 1x al weg...)

Dat is nu net het verschil in ondergrond en aanpak van de bestrating
huub
Filmpje van een paar jaar geleden, voeren op zaterdag, voor 2 dagen.
Grasbaal
Is weer een verbetering met de huidige voermengwagens, vooral het graskuilfreezen/snijden gaat hiermee een stuk sneller. En daarbij ook nog aan 2 kanten tegelijk lossen (als dat mogelijk is) werkt ook tijdbesparend.
Frysker
Ben je je stopt met voeren Heersink ??
huub
Arjan gaat voor Trioliet werken, CWV Barlo neemt het voeren van hem over.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koe , loonwerk , loonwerker en gemengd voeren geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
28
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
13