Prijs perspulp vliegt omhoog

Prijs van perspulp voorverkoop is vandaag met 0,35 euro per procent drogestof gestegen!!!
De laagste notering voor de periode 21-10 tot 1-12 staat nu op €2,15 per procent drogestof.
Ik zou de mais nog niet verkopen george want die kan nog wel eens duur worden zo....

Deel dit topic

Reacties

Stalboer
Boycotten die handel. alles in de vergister en veel plezier ermee
hookwood
Nou veel succes er mee dan. Ik heb net een partij van 80 stuks eerste snede balen gekocht voor 37,50 van normaal bemest land. De ervaring leert dat deze balen uit een McHale pers vlot over de 300 kg droge stof gaan. Kom ik maximaal op 1,25 per % ds. Minder VEM maar meer eiwit per kg ds.
mlkvhoudr
Allemachtig wat duur, zelf heb ik het goedkoper kunnen inkopen als afgelopen jaar. Zelf betaal ik 1,74 per % ds. Ik kan deze verhoging ook niet plaatsen als je ziet wat voor enorme hoeveelheid ds er al op de plaaten ligt en de mais nu werkelijk de grond uit brult
+1
jan 1
Kan het ook niet plaatsen,deze prijsverhoging,kuilplaten liggen nu al overvol,reden kan zijn dat verkoop niet loopt,bij de boeren is de interesse meestal het grootst als iets duur is...
hookwood
Ik begreep van de Agrifirm vertegenwoordiger dat de eerste ronde voorkoop binnen notime was uitverkocht. Misschien zijn ze daardoor wt overmoedig geworden....
casev
Dat krijg je met zon monopolie. Laat nelie kroes er maar weer eens naar kijken...
Chocomel
Nelie Kroes is er alleen voor de consument te beschermen, het boertje moet zelf maar zien. Maar allezins lijkt het eruit gooien van dealers wel in het voordeel te werken van Cosun. ff afwachten wat de prijsvorming in omringende landen doet, om zo te beoordelen of de prijsstijging gefundeerd is.
ejb
melkveehouders.nieuwsgrazer.nl/topic/54989/

nog een topic over dit onderwerp
starbuck
Ik snap niet wat je er mee doet met die pulp we zijn oeb nodig in plaats van dve
Jan Veenhouwer
Inderdaad, ik vraag me ook af wat je met pulp moet in een maisrantsoen, zelf heb ik ook perspulp maar geen mais, alleen gras
jan 1
Quote:
@Jan Veenhouwer: nderdaad, ik vraag me ook af wat je met pulp moet in een maisrantsoen, zelf heb ik ook perspulp maar geen m

Volgens mij is mais ruwvoer met zetmeel en perspulp is krachtvoer vervanger,en dan is het maar net hoe duur je eiwit bron of een vervanger daarvan is.
pieta
Als wij pulp in ons maisrantsoen inbrengen schiet het ureum omhoog agv toename aanbod DVE. Dat pakken we dan op eiwitaanvulling terug.
Jan Veenhouwer
@pieta
hier haal je toch zaken door elkaar, perspulp kan gewoon geen hoog ureum veroorzaken, want ureum komt niet van DVE maar uit OEB. (zo hoog is trouwens de DVE van pulp ook weer niet,het is een eiwitarm produkt) ik weet niet hoe je totale rantsoen er uit ziet, maar de oorzaak van het hoge ureum moet je ergens anders zoeken
pieta
@Jan Veenhouwer
Als je mais vervangt door perspulp gaat het ureum behoorlijk naar boven. Eigen ervaring, mijn adviseur moest toch wel even nadenken hoe het kon dat mijn ureum van 21 a 22 in januari naar 29 ging. De enige wijziging in het rantsoen was perspulp. Mais werd vervangen door perspulp.
Jan Veenhouwer
@pieta
als dat je eigen ervaring is zal ik dat niet bestrijden, maar vanuit mijn (beperkte) theoretische kennis van veevoeding vind ik het een vreemd verschijnsel. pulp geeft pensenergie, dat samen met OEB uit de rest van het rantsoen maakt DVE en zou het ureum moeten verlagen ipv verhogen.
kaas
Met perspulp benut je het rantsoen beter daar door gaat het ureum omhoog ik heb het 2 jaar geleden ook gehad
Jan Veenhouwer
Ureum is toch eiwitverlies, dus als het rantsoen beter wordt benut verwacht je lager ureum en hoger melkeiwit (DVE geeft melkeiwit,OEB geeft ureum)
+1
cs-agrar
Als het oude rantsoen gebaseerd was op een bepaald ureum, en vervolgens met perspulp erbij gaat het omhoog, kan alleen betekenen dat eiwit in het oude rantsoen niet los kwam uit de voeding en vindt je dus ook niet als ureum terug in de melk. Meer energie kan zorgen dat dit betreffende eiwit wel vrijkomt en dan dus extra is, omdat krachtvoeders afgesteld waren op oude rantsoen
pieta
Wellicht dat cs agrar gelijk heeft. Het kwam iig door de vervanging van mais door perspulp. Ik had dit ook nooit verwacht.
starbuck
Perspulp heeft meer snelheid
George
Wen er maar aan dat voer nooit meer zo goedkoop wordt dan het geweest is. (Ruw)Voerkosten blijven structureel op een hoger niveau liggen. En dat is ook niet erg want jarenlang zijn er granen en mais ver beneden de kostprijs geteeld en waren akkerbouwers een soort sponsoren van de veehouderij. Jullie een goede prijs voor melk en vlees en een akkerbouwer voor zijn gewassen is toch het best voor de hele landbouw.
huub
De veehouderij heeft ook jarenlang de akkerbouw gesponsord, met organische stof en mineralen, en geld toe!
George
Dat zal toch wel totaal niet in verhouding staan. Ik denk dat je het aandeel organische stof in drijfmest van melkvee flink overschat. Het is geen vaste stalmest met stro zoals bijv. in een potstal. Bovendien wordt er veel meer varkensmest aangeboden en afgenomen dan mest van rundvee. Dat mestafzet geld kost is het probleem van de veehouders met teveel dieren in tegenstelling tot grond en is dus een logisch gevolg daarvan.
pieta
Quote:
@George: Dat mestafzet geld kost is het probleem van de veehouders met teveel dieren in tegenstelling tot grond en is dus een logisch gevolg daarvan.

Het is natuurlijk vooral een vraag en aanbod probleem. Als we de normen van pakweg 10 jaar terug nog hadden was het mestprobleem wellicht niet meer aanwezig.
Heb je nou de aardappelverwerkers en de suikerbieten die verkopen hun afval. Die zijn beter georganiseerd en hebben alternatieven in de vorm van vergisting. Als de mestverwerking echt op gang komt komt het mestverhaal wellicht ook wat anders te liggen. Voor de akkerbouwer is dit op zich geen probleem omdat de saldi van de gewassen "goed" zijn.
George
@pieta
Klopt in een intensiever gebied liggen de prijzen van mestafzet hoger en degene die graag groeien in een intensief gebied weten dat daar ook een prijskaartje wat betreft mestafzet aanhangt. Vaak liggen in die gebieden niet alleen de prijzen voor mestafzet hoger maar ook de grond(huur)prijs en of ruwvoerkosten.Maar het is een keuze voor de ondernemer zelf of hij alleen in aantal dieren wil groeien of ook in hectares. Beide kosten uiteindelijk wel veel geld.
Coen
George, maar de meeste melkveehouders in jouw omgeving hebben uitbreidingsplannen gemaakt op basis van een ds-aankoopprijs voor goed ruwvoer van < 10 cent 😃

die ondernemers komen met jouw maisprijzen nu lang niet meer rond 😞 en jullie kwamen voorheen nog wel net rond 😄 dus nu afgunstige blikken van collega-melkveehouders richting de akkerbouwers 😃
jan 1
Valt nogal mee Coen zijn ook streken waar alleen maar gras groeit,boeren zijn dan weer blij dat er collega,s zijn die overtollig gras weghalen.
Coen
Ook de prijzen voor grasgewas zullen de komende jaren wel gaan stijgen 😃
als ik hoor wat voor losse huurprijzen er worden betaald voor heel gewoon grasland dan stijgt de kostprijs van elke liter melk nog behoorlijk 😞

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's Mais en perspulp geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
28
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
7
TREFWOORDEN