Kiemgetal, hopeloos probleem Delaval melktank.

Sinds juni 2011 hebben wij een delaval melktank.
Deze heeft de afgelopen 2 jaar voor de nodige problemen gezorgd met het kiemgetal.
Er is in het eertste jaar een hoop gesleuteld aan de tank, en omdat men het probleem niet kon vinden hebben ze zelfs een tijdelijke tank geplaatsd om uit te sluiten dat het niet de de melkrobot zit.
Echter met deze tijdelijke tank was het probleem meteen weg.

Daarna hebben ze onze eigen tank nog een keer volledig gecontroleerd en een extra buffervat voor het reinigen gemonteerd.
Het probleem leek daarmee opgelosd. (pas na een jaar)
Helaas hebben we een maand terug geconstateerd dat het weer heel smerig was, de volledige onderkant van de tank en ook gedeeltes van de zijkant zat vol met harde aangekoekte melkresten.

Kortom na 2 jaar een hoop gezeik, moeite en geld is het probleem met de tank nogsteeds niet opgelosd. Zijn er meer mensen die problemen hebben met het kiemgetal in combinatie met een Delaval tank?

Deel dit topic

Reacties

dehandigesmeerlap
Tank eruit schoppen,je kan toch constant op de wip zitten bij de melkfabriek?
Lizet94
Dit zal waarschijnlijk wel gebeuren, aangezien ze geen oplossing meer hebben.

We hebben dit tot zover niet gedaan, omdat de tank al betaald was.
Eerste maanden ging het goed, daarna was het drama. En vervolgens is het weer tijdje goed gegaan. Dat is de reden dat ie er nog staat.
de hoef
Kan me nie voostellen dat ze het niet op kunnen lossen ik heb hier ook de laval best wel wat storingen gehad .maar er komt altijd iemand
jan w
Mocht het zover komen kijk dan ook eens naar een etscheid tank.
gezienus
Quote:
@jan w: kijk dan ook eens naar een etscheid tank

heb hier eentje vaak problemen moet nog een keer een grotere hebben maar nieumand wil mijn oude tank inruilen
pieta
Bij ons zat indertijd (toen wij het vervloekte ding nog hadden) het probleem in niet goed aangesloten leidingen van het spoelmiddel waardoor er onvoldoende reinigingsmiddel werd gedoseerd.
+1
kaas
Al 20 jaar delaval tank 3 verschillende nog nooit echt problemen mee gehad wel een geer een hoog kiemgetal maar dat lag dan aan de water temeratuur.
MBTrac1100
Vroeger een packo tank met veel problemen sinds de gebruikte delaval is geplaatst en zelfs weer verplaatst nooit problemen gehad zat in het noorden van het land, heb eens gehoord dat in andere delen van het land minder vaak goede monteurs rondlopen
bonsjoer
Ik had 'vroeger' wel eens problemen met me Meko/Mueller tank. Heb nu me tweede Packo tank, nooit problemen mee gehad., en een onderhoudscontract van € 125,-/ jaar. Als ik dat vergelijk met de onderhoudstarieven van Delavel en Meko kan ik van dat geld nog heel wat weddenschappen met JG verliezen..:)
Chocomel
@bonsjoer
Ik heb ook een Packo tank, maar mijn serviceabonnement is veel duurder, nl. 369,- Euro, inclusief warmteterugwinning.
Hoe krijg jij dat voor elkaar zo'n laag bedrag??
Overigens bevalt de Packo tank prima, met een geom. kiem van 4 en erg laag stroomverbruik.
bonsjoer
@Chocomel
Misschien dat dat per dealer verschilt., ik zit in Friesland, m'n dealer is Packo Fullwood Noord Nederland. (PFNN)
Voor 125,- ex BTW doen ze een jaarlijkse onderhoudsbeurt/KOM keuring, incl WTW.
+6
cs-agrar
@Lizet94
Je schrijft dat de tank zo smerig wordt aan de onderzijde en zijkanten.
de reiniging zou daar geen probleem mogen zijn, aangezien water daar altijd langs komt en eigenlijk, zolang de tank vol is, steeds in de week staat.
Hoewel het volgende het geval kan zijn, hebben jullie aardig schuimvorming op de melk?
Bij leeghalen van de tank blijft er best veel schuim achter, en de voorreiniging krijgt dit niet altijd goed weg. Vervolgens komt de hoofdreiniging en gloeiend heet water, en dat zorgt er voor dat achtergebleven melkresten, en vooral vetten en eiwitten, aanslaan aan de wand. Kan een optie zijn, en makkelijk te controleren. Kijk bij elke reinigingsgang even in de tank hoe of dat de binnenzijde er uit ziet.
We hebben evt nog een optie, en dat is de koeling.
De op de plaatsen die jij beschrijft, zitten ook de koelplaten in de wanden verwerkt. Bovenin zitten ze niet, het roerwerk zorgt wel dat alle melk egaal gekoeld wordt.
Dan in combinatie met robotmelken, waarbij de tank toch niet in zo korte tijd volstroomt met melk als bij een melkstal, wanneer gaat de koeling aan? En hoe stevig koelt deze tank.
Het kan namelijk zijn dat ie aan de wanden ijs maakt. Dit is met reiniging ook slecht weg te krijgen.
Als de koeling te vroeg aan gaat, dus tekort melk in de tank is deze situatie helemaal niet ondenkbaar.
Doe je in een gangbare melkstal-situatie (2x10) de koeling bij een 40 gemolken koeien (40x15?ltr=600ltr) aan. Hier doe je een goed half uur over om dit te bereiken. Bij een robot, met 3 melkingen gerekend heb je daar (600/10ltr= 60Mk. 60x5min?=300min) 5uur over, even grof voorbeeld. Zolang kan melk niet wachten om gekoeld te worden.
Jullie vorige tank was natuurlijk kleiner, redelijk logisch, en kan daarom, veel minder minimum niveau melk, dit probleem niet gehad hebben. De tussentijds geplaatste tank zal ook kleiner geweest zijn dan de probleemtank

Dus zal je met een sterke inline-koeler aan de gang moeten, hoeft tank alleen te roeren. Of een kleine voortank als tussenopslag en als deze vol is de grote tank bevoorraad.

Ook kan het zijn dat er gewoon te sterk gekoeld word, en dat is gewoon een kwestie van afstellen bij de koelcompressor.

Misschien kan je hier iets mee, succes.

Nu ken ik toevallig een Lizet in west-friesland, qua geboortejaar zou 94 kunnen kloppen, en dan woon je naast een sauna en is de robot een lely. Klopt dat?
casev
Dat zijn nog eens antwoorden waar men wat mee kan!
cs-agrar
Precies, en daarom vraagt ze het hier toch ook?

Bedenk nog iets, ook ooit eens meegemaakt bij iemand. Daar werd het spoelwaterniveau op tijd geregeld, en niet met een niveau-meter. De druk van het water werd echter lager, oorzaak lag bij het waterbedrijf, dus de tank behaalde zijn juiste waterhoeveelheden niet meer, gevolg laat zich raden
cs-agrar
Toch grappig, dat je prikkers gewoon op feestboek blijkt te hebben!
de hoef
De kleine zat net op mijn schoot en zag je foto [3jaar]hij zegt heb nie klere aan mevrouw inde way, mee rooie koei ,koei doet bijte mevrouw
jan w
Heb er hier sinds een paar jaar een buffertank tussen. Het kiemgetal is erdoor lager geworden.
vedder
Of de melk spettert teveel bij binnekomst tank, toen ik mijn nieuwe tank kreeg spetterde de melk teveel omhoog. Een langere melkslang was toen de oplossing
dorpsrandhoeve
Het zal toch niet de eerste keer zijn dat ze een tank leveren en zoiets mee maken of is dat alleen bij jou?
cs-agrar
Ze melkt met robot, die hebben onderaansluiting
dorpsrandhoeve
Als het een groot probleem is dan moet je delaval aansprakelijk stellen en eisen dat ze het oplossen. Je hebt namelijk een tank gekocht voor een bepaald doel, en je mag verwachten van delaval dat ze een product hebben geleverd dat aan redelijke verwachting voldoet. Lukt het delaval niet om dit op te lossen of willen ze het niet op lossen dan zul je naar de rechter moeten om de koop te ontbinden.
kaas
Ja dorpsrandhoeve zo zou iki het ook doen een gepeperde aangetekende brief er heen want anders weet je het vaak wel met die grote bedrijven
dorpsrandhoeve
Ik ken dat volk daar ook, en ik ben er helemaal klaar mee.
oldhuus
Hier nu een paar jaar een Delaval tank, enigste wat dat ding doet is standaard alarm geven na het reinigen dat ie te koud gereinigd is, maar kiemgetal schommelt tussen de 5 en de 25 (robot). En geen buffertank waren al lang blij dat die stroom en watervreter staindeweg verdwenen was, dan maar even stilstand.
de hoef
Oldhuus heb je niet te weinig warm water heb ik hier ook gehad melkstal gereinigt om 6 uur. tank leeg om 6.15 hij pakt hier 180 liter warm ,nu melkstal alleen koud 1keer in de 3 dagen en het gaat goed
jan w
Wat een verschil, mijn tank "pakt" 20 liter warm water voor de hoofdreiniging.
gg
De onze pakt 15 liter maar word tijdens de reiniging op temperatuur gebracht door een verwarmingselement met als eindtemperatuur 54gr als dat bereikt is reinigt hij nog 2 min door. Geeft wel een langere reinigingstijd je moet namelijk wel veel koud metaal opwarmen met een beetje water. Maar voldoet super ook als de boiler uitvalt.
Lizet94
Over de service valt ook niks te klagen, ook zijn ze echt wel klantvriendelijk, maar ze kunnen echter het probleem niet oplossen.

Ik ben even vergeten te melden dat er hier gemolken word met 1 lely robot.
En dan zou een te sterke koeling er wel eens mee te maken kunnen hebben.
De melkresten zijn ook keihard.
de hoef
Melk ook mee robot en er zit een schakelaar tussen robot en tank als er bepaald aantal liters is gaat ie koelen draait hier altijd op halve sterkte heb ook nog een voorkoeler ,je probleem is misschien dat je twee verschilende merken hebt
jan w
Ik ben blij dat ik 2 verschillende merken heb.
Ik heb een Delaval robot en een Etscheid tank. Deze werkt helemaal los van de robot en wordt ook niet door de robot aangestuurd. Er zit alleen een knop op voor de melkboer dat dan de robot geen melk aan de tank kan leveren en voor de rest niks.
de hoef
@jan w
ik ben blij dat ik de zelfde heb nooit geen verwijt na elkaar als er storing is [en die was er nog al eens]
+1
jan w
@de hoef
De Etscheid robot tank is een zelf-denkende tank. Deze staat helemaal los van de robot. Ook nooit geen problemen met het aanvriezen van melk. Direct na de reiniging begint de tank weer te koelen. Dit doet hij normaal in 2 sectoren, 1 sector als een driehoek vanuit de vulopening en een bredere strook erom heen.
Het principe werkt als een koelkast, de bodem van de tank komt nooit beneden het vriespunt.
ROORDA J
Is de tank wel uit gevoerd met het,direct toe drain'systeem en niet met het sirculatie systeem bij de voor en na spoeling.Dit voorkomt dat er resten melk en schuim op de wanden achterblijven zoals bij vooraad circulatie reiniging.
jan w
Het is nog beter om de voorspoeling en de naspoeling in 2 en te splitsen. Hier gebruikt de tank met de 1e voorspoeling 8 liter water dan de 2e voorspoeling met 15 liter water dan de hoofdreiniging met 20 liter water en het naspoelen weer net zo als de voorspoeling, maar dan met koud water.
jan w
Beste lizet,
Wat voor een type tank heb je?
Als ik je verhaal zo aanhoor zou het wel eens een silo- tank kunnen zijn.
spotmelker
Een silotank bij 1 robot, is dat niet wat overbemeten? @ Lizet, heb je ook een (te) hoge zuurtegraad van het melkvet? Als dat zo is kan de oorzaak idd in te hard koelen/aanvriezen gezocht worden.
jan w
Sorry, dat heb ik over het hoofd gezien, dat er met 1 robot gemolken werd.
Denk dat een te hoog zuurtegraad vet vaker een oorzaak is van de robot dan van de tank, maar in het geval van aanvriezen kan dat een mede oorzaak zijn.
Het zuurtegraad vet is vaak al naar beneden te brengen door de melktoestemming beter op de koe af te stemmen. Je moet ook niet percee willen dat je de 3 melkingen per dag moet willen halen.
Dus vaarzen niet onder de 7 kg per melking en
de oudere koeien niet onder de 8 kg per melking.
ROORDA J
Silo tanken zijn de beste tanken qau reinigen.1 sproeibol bovenin die de wanden volledig raken door een korte afstand tot de wand.De hoogte (inhoud) is daarbij minder van belang.
jan w
Ik weet van iemand hier in de omgeving die ook een silo tank heeft, daar in het begin ook problemen mee heeft gehad, totdat ze voorkoelers hebben geplaatst toen werd het kiemgetal beter. Dit had te maken met de koelcapacitiet van de tank
Lizet94
Nee we hebben geen silo tank, als ik het goed heb zo uit mij hoofd is de tank 8500 Liter,
Met het zuurtegraad vet is niks mis, en ook nooit geweest! Deze is zit altijd op 0,3 0,4
spotmelker
@ Lizet94, Controleer de vulleiding van je boiler eens. Bij AO-Smith-boilers loopt er een kunststof vulpijp van boven naar beneden zodat bij gebruik van warm water de boiler van onderuit gevuld wordt met koud water. Deze kunststof pijpen willen na verloop van tijd wel eens afbreken omdat ze gaar worden. Dan komt het koude vulwater direct bij het opgewarmde water. De 1e 5 a 10 liter is dan nog wel warm maar daarna wordt het vrij snel lauw. Bij een hoger warmwaterverbruik kunnen daardoor problemen ontstaan. Ik heb de vulleiding inmiddels vervangen door een koperen versie.
cs-agrar
Het probleem zit echt in de tank zelf, er is al eens een andere tank tussendoor geplaatst om te kijken hoe het dan ging, en dan probleem opgelost. Tanks weer omwisselen en probleem is er weer.
En wat AO-Smith's betreft, op tijd de anode vervangen, moet je goed in de gaten houden.
spotmelker
@ Lizet94was de tussentijdse tank dezelfde of met ander
reinigingssysteem/waterverbruik?
jan w
Je zou nog na kunnen kijken , als de eerste melkbeurten in de tank zitten en het roerwerk begint de melk te raken of dan de melk die langs de zijkanten van de tank beweegt of die aanvriest.
bonsjoer
Als aanvriezen het probleem zou zijn dan zou de zuurtegraad een stuk hoger zijn, die is nu erg netjes!
Ik zou de hele reinigingscyclus controleren. Maatbeker vol reinigingsmiddel, kijken hoeveel er daadwerkelijk gedoseerd wordt ( bij automatisch doseringssysteem ), zowel voor zuur als Alkalisch. Verder op de heetwater toevoer een watermeter monteren (die heeft elke service monteur wel standaard in de auto hangen ), en temperatuur meten. Als de sproeikop en pomp goed zijn kan er verder weinig mis zijn.
Lizet94
De tijdelijke tank had dezelfde reinigingsmidellen en het zelfde systeem van reiningen. Deze tank was alleen iets kleiner.

Bij de voor spoeling gaan wel alle resten van de melk de tank uit. Dit hebben we gezien.

Ook zit er een voorkoeler tussen de robot en tank in.
+2
meelezer10
Staat er toch geen spanning op de tank? We hadden in het begin ook problemen met de melkstal. De elektode van de melkmeters laden aan. Uiteindelijk bleek er een ongeisoleerde aarde draad tegen een printplaat te zitten. Met als gevol een lichte spanning op de elektroden waardoor ze vuil aantrokken.
cs-agrar
Dan zijn geintjes die je heel toevallig vinden moet
boerbergh
Mueller er is geen betere!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkrobot , melktank en delaval geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
49
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
61
TREFWOORDEN