Alfa: waarde dierrechten 6500 euro/koe

Alfa Accountants schat de waarde van dierrechten in op 6500 euro per koe. Dat blijkt uit het jaarverslag 'Çijfers die spreken' over het boekjaar 2012. Alfa berekent dat uitbreiding van een veestapel van 100 naar 120 melkkoeien 30.000 euro per jaar kost. Dat geld kan beter besteed worden aan mestverwerking, luidt de conclusie.

Deel dit topic

Reacties

+1
meelezer
Beetje erg voorbarig om al een prijskaartje te hangen aan iets wat (nog?) niet bestaat!
ErikSmale
Zou nog stommer zijn om dergelijke studies pas te doen als de dierrechten er al zijn....
Coen
Op deze manier proberen die adviseurs hun eigen toekomst (= bestendige inkomstenstroom) op peil te houden 😞 😞
vaak
Dus snel nog Q kopen want dat is goedkoper dus de Q prijs jaagt binnenkort naar ongekende hoogte. Let maar eens op.
ErikSmale
Als aantallen dierrechten 100% op basis van melkquotum worden bepaald klopt die gedachte inderdaad...

Krijg echter het idee dat er vooral gestuurd wordt op grondgebonden...
paul1
Er wordt wel in de richting van dierrechten gestuurd zo....
+6
dorpsrandhoeve
Als ik klant was van die idioten dan ging ik er meteen weg. Dat verschrikkelijke gezeik elke keer van die boekhouders. Het enige wat ze moeten doen is gewoon voor een scherpe prijs de boekhouding doen en als het dan een keer mee zit moeten ze zorgen dat je niet te veel belasting betaald. En anders moeten ze hun bek dicht houden.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@dorpsrandhoeve: Het enige wat ze moeten doen is gewoon voor een scherpe prijs de boekhouding doen

Ik ben niet zo'n fan van het duimpjessysteem, maar voor het eerst in m'n carrière deel ik er eentje uit!
dorpsrandhoeve
Dank je.
josl
Ik zie het als een ondersteuning voor mestverwerking. Want die genoemde 6500, of het nu reeds kopen van quotum om de veestapel op de gewenste omvang te krijgen, staan los van de kosten van de afzet vd extra mest als je niet genoeg grond hebt.
+1
pieta
Quote:
@josl: ik zie het als een ondersteuning voor mestverwerking

Ik zie het als ondersteuning voor dierrechten. 100 melkkoeien maal 6.500 euro waarde moet je veel kg voor melken.
+4
MTSTAMMINGA
Super die dierrechten a 6.500 euro keer 200 maal hier ,geloof hou volgende jaar maar op 😄 😄
+1
gezienus
Strak plan karst laten we het wel in de hele EU doen

gaan we overwinteren op mallorca
trekbek
We lopen binnen
George
Inderdaad hartstikke leuk 200 keer €6500 ! Ik wou dat ik dat te verkopen had maar ik geloof niet dat ik naar Mallorca zou gaan om te overwinteren. 😄
Maar helaas gaat ervan die 1,3 miljoen €uri's vast wel 52 % naar Vadertje Staat en blijft er maar een kleine 6,5 ton over minus Hypotheek en dan is een overwintering in ons koude NL meer voor de hand liggend.
+1
RBD49
Waarom heb je dat in 2010 niet gedaan dan? Die 6500 komt overeen met 18 euro per kilo vet (staat in dat stuk). De top lag bij 40 euro per kilo vet, 14.000 euro per koe. Als je 6500 al stopperswaard vindt....
George
Ja ik begrijp je reactie en sommige ondernemers lopen achter de feiten aan en ook ik was te laat. Maar ik heb mijn quotum in 2007 verkocht voor 28 cent per % vet. Ook daarvan ga ik niet overwinteren op Mallorca. 😄
+1
JGSCH
Niemand kennelijk het onderliggende stuk gelezen?
De kop boven het artikel dekt de lading namelijk niet.
Als de staatsecretaris echt wil insteken op mestverwerking zal de introductie van dierrechten de kan op mestverwerking verder laten afnemen omdat eenvoudigweg de liquiditeiten ontbreken om hierin te investeren.
Complimenten Alfa goed stuk snel doorzenden aan de staatsecretaris!
Dre van Helmond
We hebben nog geen dierrechten, nog even doormelken !
RBD49
Stuk rept van maximaal haalbaar 3.316 euro als de stal, arbeid en mestafzet nog niet geregeld is. Max 8500 als de stal er al is, er voldoende grond is voor mestafzet en je zelf harder wilt werken voor t zelfde geld.
En die 6500 is op basis 5 jaar afschrijvingstermijn, toen was de quotumprijs 18 euro.

Nou ja, arm rekenen zo. Denk even beter na en je komt tot heel andere bedragen (als je de opzet van de meststoffenwet kent).
Richard1
De grond was gratis en die stal was ook gratis. Wat een onzin. Of je de stal nu vorig jaar of volgend jaar bouwt hij gaat pas geld opleveren als er koeien in staan. De afgeschreven en betaalde stallen zijn van voor 1990 en die staan al lang vol.
+2
jorisdriepinter
Het is allemaal bangmakerij. Genoemde bedragen zijn haalbaar als het een recht op vervuiling zou betreffen, maar dat geloofd toch geen mens. Als er dierrechten komen (gezien de politieke verhoudingen prima mogelijk) dan dienen ze om de groei van de veestapel te stoppen, verder niet. Het mest probleem blijft het mestprobleem en zal dus nog gewoon opgelost moeten worden.
En over de financiele ruimte daarvoor: de wal keert het schip, is altijd al zo geweest, blijft ook zo.
ErikSmale
Heb vandaag het hele artikel in 'Cijfers die spreken 2012' gelezen.

Kop rukt het verhaal inderdaad uit het verband wat JGSCH ook aangeeft.
Serigas
Mestverwerking op boerderijschaal is beduidend minder kostbaar dan een dierenrecht van €6500 per koe. Bij een mestoverschot van 10.000ton is dat zelfs minder dan de helft.
Grasbaal
10.000 ton mestoverschot op een bedrijf is heel veel......
Serigas
Als je weet dat je een mestoverschot hebt.
Als je weet dat je geen grond genoeg hebt of gaat hebben.
Als je weet dat er een verplichting aan zit te komen die met het jaar alleen maar hoger gaat worden.
Als je weet dat je gekozen hebt voor meer vee op stal.
Dan,
is 10.000ton denkbaar, toegegeven een overschot van 10.000ton is wat overdreven maar, wanneer je toch al de stap zet om je eigen probleem op te lossen, waarom dan halt maken op de grens van je overschot. Waarom dan niet gewoon alles verwerken. De VVO (VerwerkingsVerplichting Overdracht)gaat je helpen de kosten van je over-prestatie uit de markt terug te halen. De ruimte die je voor mestplaatsing dan op je eigen land over hebt kun je dan verkopen. De VVO-certificaten kun je ook verkopen. Dat geeft meerwaarde voor andere die dan kunnen kiezen uit mestverwerking tegen een hoog bedrag of een VVO-certificaat kopen en met plaatsing samen goedkoper uit zijn dan die hoge kosten voor mestverwerking. Jij als ondernemer ziet dat je je eigen verplichting hebt ingeruimd en de kosten voor het overige gedeelte voor het grootste deel of zelf meer dan dat uit de markt terug krijgt, verkoop van VVO's en plaatsingsruimte bieden bedoel ik dan.
De verdiensten aan Biogas en Droge Bio-NPK maken dan dat jouw tel-som positief is.
jg
@Serigas
Dus komen er melkveerechten omdat de overheid niet meer dieren wil in Nederland ???
ErikSmale
@SerigasHeel leuk en aardig maar met die VVO-certificaten creëer je weer een handel in gebakken lucht (als quotum) het enige wat dat op lange termijn opleverd is dat er meer geld verdwijnt bij primaire producenten en terecht komt bij handelaren.

Het is een leuk beeld wat je schetst maar een plaatje waarbij stront op grond komt vind ik simpeler
Serigas
@jg
Over of er dierenrechten komen of niet valt buiten mijn kennisgebied. Maar dit is wel de weg die de Staatsecr. heeft aangewezen. Of de veeteelt regelt of het wordt voor hen geregeld.
Serigas
@ErikSmale
Beste Erik, alsof er nu niet ontiegelijke bedragen via de mesthandel aan de primaire producenten worden onttrokken. Daar denk ik zelfs van dat er een deel van terug gaat naar de primaire producenten want de VVO's staan op naam van de primaire producenten en moeten een Boer tot Boer route volgen. Het is bij boer x 1m3 meer naar boer y die 1m3 te weinig heeft.

Stront op de grond betekend betalen voor het versjouwen van water van een plaats waar teveel is naar een plaats waar te weinig is.
Simpel is het wel maar ook duur en zeer tegen zin van de overheid die al dat gesleep met mest niet zit zitten.
ErikSmale
@Serigas Zeg niet dat die stront niet mag worden opgewerkt en kunstmest vervangen, sterknog daar pleit ik voor.

Maar ik maak uit jou verhaal op dat VVO's ook los verhandelbaar zouden moeten zijn, daarvan ben ik niet overtuigd dat dit verstandig zou zijn lees beter voor de sector.

Als ik jou dan goed begrijp wil jij met VVO grootschalige mestverwerking regelen, ik denk dat VVO's daar niet voor nodig zijn, sterker nog het geld wat nodig is om een VVO systeem op te tuigen kan beter in de verwerking zelf worden gestoken.
Serigas
@ErikSmale
Dat van die kunstmestvervangers op basis van dierlijke meststoffen daar wordt al jarenlang vurig voor gepleit en ooit zal het er wel komen wanneer de laatste weerstand wordt geslecht door het voorrekenen hoe ontzaggelijke hoeveelheid CO2 veroorzaakt wordt door kunstmestproductie, da's echt met geen pen te beschrijven. Daarom alleen zou er een premie moeten staan op het aanwenden van dierlijke mest. Dus ik ben voor het uitbannen van kunstmest en maximaliseren van de inzet van meststoffen die we lokaal maken op een duurzame wijze. Uit een Serigas installatie komt droge mineraal korrel (Bio-NPK of Groene Mest genoemd). Die alle gemakken en mechanische voordelen heeft van kunstmest waren het dan dat de benutting lager ligt dan kunstmest. Maar je kan niet alles hebben.
ErikSmale
@Serigas, en nu graag antwoord op waarom we dan een VVO systematiek zouden moeten opzetten?
Serigas
@ErikSmale
Beste Erik,

Zoals ik (als volstrekte buitenstaander) er tegenaan kijk.

Waarom zijn VVO´s nodig.
Ik zie en zag om mij heen (hier in Zuid-Oost Brabant) alleen maar grote mestverwerkingsprojecten niet van de grond komen/kwamen. De oorzaken zijn divers, burgerinitiatieven – boer die zich niet willen ( of mogen) vastleggen en gebrek aan samenhorigheid binnen de diverse veeteelt branches (de pluimveebranche is de heilige uitzondering hierop). Wat ik wel om me heen zie zijn projecten die op kleine en wat grotere schaal hun eigen mestprobleem proberen op te lossen, zij het uitsluitend nog in de varkenshouderij. Dus als melkveeteeltbedrijven moeite hebben om in grotere verbanden het mestprobleem aan te pakken dan zullen ze het allen op hun eigen erf moeten doen. Dat worden dus industrieel gezien kleine, relatief dure verwerkingsunits. Om de kosten nog enigszins in de hand te houden wordt daardoor naar de grootste schaal mogelijk gekeken. Dus ook verwerking van dat deel van de mest dat op de grond mag. Om dat gedeelte van de kosten terug te halen zijn VVO’s nodig.
Welke waarde vertegenwoordigd een VVO.
De werking van een machine blijft gelijk of die nou in het Noorden of in Zuiden opgesteld staat. Aangezien de nood in het Zuiden het hoogst is zullen daar de initiatieven als eerste zich rond laten rekenen en dan ontstaat er een situatie dat het kopen van een VVO-certificaat gelijk of kleiner is dan het zelf bedienen van een mestverwerkingsinstallatie. Nu rond kijkend ligt dat op €12,50/ton. Een schatting dat efficiency op termijn er nog iets aan zal doen, daar 80% van over blijven, zeg € 10,00/ton op boerderijschaal, wanneer eer VVO-certificaat voor € 7,00 wordt aangeboden en loonwerk brengt het voor € 3,00 op de grond dan is er een perfect level-playing-field in de mestverwerking. De boer die voor die VVO daar nog eens waarde van het Biogas van heeft en de Bio-NPK korrel waarbij opgesteld krijgt hoeft daar niet veel moeite voor hoeven te doen om op zijn eigen kostprijs terug te komen.
Voor de mensen die vroeg beginnen met dit gebeuren geldt dat ze starten vanuit een markt waar krapte aan VVO’s heerst en er dus gerust meer voor kunnen vragen dan die € 7,00. Maar op een gegeven moment loont het zich niet meer om een eigen mestverwerking nieuw neer te zetten ten opzichten van de prijs in de markt voor een VVO.
Ik denk dat grootschalige mestverwerkingsprojecten in de regio’s waar de problemen het grootst zijn een te geforceerde ontwikkeling is en het in de boeren-aard ligt van een hang zelfstandigheid dat er uiteindelijke op de boerderij zelf tot mestverwerking komt en dat Boer tot Boer handel in VVO’s de primaire producenten hun centen terug in hun zakken laten vloeien.
ErikSmale
@Serigas Oke, heldere uitleg, maar waarom geen coöp constructie als BMC Moerdijk? Kan je aan een certificaat wel een leveringsplicht koppelen?

Je geeft aan dat het in het Zuiden meer vraag zal hebben, lijkt me logisch. Zie het niet als kans voor verder intensivering van bedrijven, zeker melkveehouderij moet daarvoor waken als grondgebonden sector
Serigas
@ErikSmale
Omdat kippenmest een relatief waardenvol product is zijn er een aantal kippenmestproducenten over de Helmondse `Promest`-scepsis heen gestapt. Voor Varkensmest mag het duidelijk zijn dat de scepsis heel veel hoger ligt en dat daardoor Melkveemest een Coop. niet zo snel zit zitten. Op ditzelfde forum heb ik ook gelezen dat het al een hele tour is om aan de melkzijde van het melkveebedrijf in coop. het goed voor elkaar te krijgen en dat voor de achterzijde daarvoor alles te ondoorzichtig is. Ik geloof dat de eendracht onder Melkveebedrijven sterk moet verbeteren en wel nu voordat er een goed lopende mest-coop. van de grond komt. Vandaar dat ik er meer heil in zie dat de afzonderlijke melkveebedrijven hun eigen problemen gaan oplossen en daardoor autonoom blijven aan de mestzijde van hun bedrijven.
jg
Ammoniak is het volgende probleem. Extra liters moeten zonder ammoniak uitstoot geproduceerd worden gezien de opgelegde verlaging van de huidige uitstoot.
Serigas
@JG, Ik volg de volgende redenering hierin: een lege mestput kan ook geen Ammoniakgas afgeven.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , koe , mestverwerking , dierrechten en 2012 geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
38
DEELNEMERS
21
WEERGAVES
3