Mest: Dijksma leest melksector de les

Het was een leuk stukje debat. Ze begon met het voorlezen van een stuk standaard tekst maar over het zogenaamde mestprobleem werd ze fel. Vanuit de zaal werd ze door verschillende belangenvertegenwoordigers bestookt met allerlei alternatieven en ik kan me goed voorstellen dat zij (en het ministerie) daardoor de bomen door het bos niet meer kunnen zien. Ze was heel duidelijk: binnen 2 jaar moet de sector het probleem daadwerkelijk hebben opgelost anders komen er echt dierrechten:

'De bal ligt bij jullie, niet bij mij!' Op niet mis te verstane toon las staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) gisteravond de belangenbehartigers in de melkveehouderijsector de les tijdens een debatavond in de Rode Hoed in Amsterdam.

De discussie ging over het oplossen van het mestprobleem. Bestuurders als Siem-Jan Schenk en Kees Romijn (beide LTO), Piet Boer (FrieslandCampina) en Dirk-Jan Schoonman (NMV) droegen daarvoor oplossingen aan. Een eenduidige visie kon de staatssecretaris daarin niet ontdekken.

Offensief
Toen Schenk en Romijn vervolgens in het offensief gingen en Dijksma vertelden wat ze moest regelen, werd het de staatssecretaris te gortig. 'Ik geef jullie de kans om het mestprobleem op te lossen. Los het dan ook op in plaats van het probleem telkens weer naar mij terug te schuiven.'

Stok achter deur
De discussie liep op, waarna Kees Romijn zich liet ontvallen dat de melksector misschien wel een stok achter de deur nodig heeft om haar zaakjes in orde te krijgen. Waarop Dijksma tegen de zaal zei: 'Jullie hebben het gehoord: LTO wil inzake het mestprobleem een stok achter de deur.'

Ze herhaalde daarop dat er dierrechten komen als de sector niet snel met een oplossing komt. 'Ik kan niet maar blijven uitstellen.'

Verslag: Jelle Feenstra - Nieuwe Oogst

Vanaf haar zelf meegenomen kistje sprak Sharon de zaal stoer toe:

Deel dit topic

Reacties

pieta
Je bent me net voor Co. Ik wou hem ook gaan plaatsen.
paul1
Wat is eigenlijk het probleem ? , ik lees de laatste tijd alleen maar dat er een tekort aan mest is....
+7
PdeB
Mestprobleem?? Er is geen mestprobleem het is zelfs zo dat er op dit moment geen mest meer te krijgen is op akkerland in de grond gebracht voor 0 euro!zoals jarenlang gebruikelijk was. Het is op! Akkerbouwers en Melkveehouders die hun land wilden mesten met mest van andere bedrijven die volgens de wet teveel zouden produceren moeten nu uit hun eigen put halen of betalen voor mest op land! De kentering is aanstaande! Mest het nieuwe zwarte goud! Mest is geen heiligheid maar t doen wonderen waar t layd! Mest is voeding voor de grond en plant en daarmee essentieel en vitaal belang voor mens en dier!
George
Best PdeB,
Ik denk , nee ik weet zeker dat er hier in het zuid oosten nog voldoende mest voor handen is en er wordt hier nog steeds bij betaald om de mest kwijt te raken. Er is hier overigens nog volop mest beschikbaar maar er is natuurlijk ook al veel uitgereden op het akkerland.
+1
cs-agrar
Laat dat spul dan ook aub daar, dat betekend dat daar het probleem zit!
PdeB
Dat kan kloppen George maar hier in t Noorden is het op voor nop!
beemster5
Dan is het niet op: dan is het niet meer gratis ! Dat is toch wat anders.
Quote:
@PdeB: is het op voor nop!
PdeB
Klopt beemster en dat is voor de meesten toch wennen hier dat ze moeten betalen voor mest in het voorjaar op bouwland gebracht
oldhuus
Je moet ieder jaar toch al afvoeren, is er dan aan het einde van het jaar nog een mestoverschot?? En hoe zit het met export, men importeerd wel dieren om ze af te mesten en vlees te exporteren, maar mest exporteren naar bijv. Duitse akkerbouwers gaat allemaal maar moeilijk. Denk dat Dijksma een beetje bekrompen op z'n Groot-Hollands denkt, terwijl dit maar een klein fluthoekje van de EU en er buitenlandse vraag zat is.
Grasbaal
Het is toch eigenlijk heel droevig dat de melkveehouderijsector pas gaat bewegen als er een stevige stok achter de deur wordt gezet!
spotmelker
Sharon's departement vraagt diverse instanties om onderbouwing van hogere hectarenormen op grasland. Vervolgens heel simpel de individuele mestprodukties aan (eigen) grond koppelen en wat er dan nog over is (als dat er is) verwerken/exporteren. Bio-energieproduktie is leuk bedacht maar helaas nog veel te inefficient
Wiebren
Er is al een paar maanden intensief gewerkt aan een antwoord vanuit het bedrijfsleven.
Op uitnodiging van LTO (Hans Huijbers) zijn NZO, COV, Nevedi en Cumela benaderd om tot een gezamenlijke aanpak te komen voor 1 juni. Zowel per sector als over het totaal is er genoeg voorhanden om een sluitend plaatje te leveren. Natuurlijk met wat 'glazen bol gehalte' want niemand weet hoe productie en dieren zich exact ontwikkelen. Verwerking is er voor de eerste jaren genoeg, alleen verplicht voor bedrijven met flinke overschotten zoals de meeste varkenshouders en intensieve melkveehouders. Ook de factor afzet op grond is goed in beeld.
Zonder ongelukken gaat het gewoon lukken!
jg
Dus alle mest van een eventueel groeiende melkveestapel moet verwerkt worden ?
+1
Wiebren
Dat is de duurste optie, jg.
Andere zijn minder mest produceren per liter (voerspoor) of meer mestruimte op de grond onder je bedrijf. Die laatste twee leveren geld op.

Stallen volzetten en meer jongvee werken averechts dat wordt zeker verplicht verwerken.

Voor een stukje uitbreiding is wel verwerkingscapaciteit bij melkvee, maar als niemand met voerspoor of grond ruimte wint, dan moet de extra melk afgekocht worden met verwerking door andere sectoren (niet pluimvee)....
jg
@Wiebren
Meer mestruimte op grond onder het bedrijf is altijd welkom, niet alleen voor uitbreiding, ook voor reductie kunstmestgebruik.
Binnen het fosfaatplafond komt ruimte door het voerspoor, mest verwerking creert ook meer ruimte: volgende vraag = Wil de overheid uberhaupt meer dieren in Nederland, of kiest men voor reductie varkens en groei melkvee??
Wiebren
@jg de overheid kiest niet, Dijksma zei: jullie hebben een plan, als je dat lukt komen er geen dierrechten. Liever niet zelfs, want dat geeft ontstellend veel ellende (vergelijk: er lopen nog rechtszaken over vorige invoering, decennia later).

Aanpak is sectoroverstijgend. Dat neemt niet weg dat er marktwerking blijft, de effectiefste sector (imago, economie, ecologie) houdt de beste kansen
pieta
@Wiebren
Marktwerking zal vooral volgens economische principes werken. Zonder een "goed imago" zal er geen ontwikkelingsruimte voor een sector zijn op lange termijn (zie nertsenhouderij). Dat lijkt mij meer onder maatschappelijke ontwikkelingen te vallen als onder marktwerking.
jorisdriepinter
@Wiebren
Die marktwerking gaat er voor zorgen dat de melkveehouderij meer dieren gaat houden, met name in het noorden. De extra mest die dit opleverd gaat in een klein aantal gevallen op de eigen grond die nog niet volledig benut is nu. Maar het grootste deel vindt zijn weg in de buurt, vooral bij akkerbouw bedrijven die rvdm steeds liever hebben ipv varkensmest a.g.v. meer passende gehalten en extra o.s. aanvoer. 10% gaat afgekocht worden om aan de verwerkingsplicht te voldoen. Door deze ontwikkeling is er straks duidelijk minder ruimte voor varkensmest. Waar moet die heen???? Het mest overschot groeit de komende jaren. Laat de overheid dat nou juist niet willen.
Conclusie:
Wiebren
@jorisdriepinter conclusie: die varkensmest wordt verwerkt (geëxporteerd) zoals de laatste jaren al sterk is toegenomen.
+1
jorisdriepinter
@Wiebren
Mijn conclusie: de veestapel groeit en daar is geen maatschappelijk draagvlak voor in NL. Er komt een moment dat de politiek dit niet meer kan negeren. Wanneer? Ik acht de kans dat dit kabinet de Kerst gaat halen < 50%. Dan kan het snel zover zijn.
boer2
Teveel mest is afvoeren, te weinig mest is aanvoeren. Zo is het nu en zo zou het moeten blijven. prima systeem.
cs-agrar
Jep, alleen het punt van wanneer is er te veel mest moet realistischer

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lto , boer , lei , jelle feenstra , dierrechten , mestprobleem en dijksma geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
22
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
21