Hoe meer coöperaties, hoe hoger de melkprijs

Met deze stelling zal niet iedereen het eens zijn 😄

Uit een grootschalig Europees onderzoek onder leiding van Wageningen UR naar het belang van coöperaties blijkt dat in landen waar coöperaties een groot marktaandeel hebben, de prijzen gemiddeld hoger liggen dan in landen met weinig coöperaties. In de melkveesector is dat verschil het duidelijkst: 57 procent van de Europese melk wordt via coöperaties verwerkt.

Doorheen de landbouwketen zijn coöperaties onmisbaar als tegengewicht tegenover de sterke positie van de retailsector. Dat staat te lezen in het onderzoek van de Wageningen UR in samenwerking met heel wat Europese onderzoeksinstellingen. De coöperatie zorgt voor een sterkere onderhandelingspositie, maar maakt het ook mogelijk voldoende te investeren in innovatie.

In de zuivelsector staat het coöperatief model het sterkst: liefst 57 procent van alle Europese melk passeert langs een coöperatie. Uit het onderzoek blijkt dat melkveehouders in landen met veel coöperaties een hogere prijs voor hun melk ontvangen dan veehouders in landen met een klein aandeel coöperaties. Dat wil niet zeggen dat coöperatieleden de hoogste prijs ontvangen; niet-coöperatieve bedrijven betalen in deze landen vaak net iets meer.

Voor groente en fruit en voor wijn is het aandeel van de coöperaties in Europa 42 procent. Voor schapenvlees, olijven, granen, varkensvlees en suiker ligt het cijfer onder de 40 procent. Het marktaandeel van coöperaties is met 74 procent het grootste in Finland. Andere EU-lidstaten waar de coöperaties een belangrijke rol spelen zijn Denemarken, Zweden, Ierland, Frankrijk en Oostenrijk, waar het aandeel telkens boven de 50 procent ligt. België zit hier met 49 procent net onder.

Meer informatie: Support for Farmers' Cooperatives: edepot.wur.nl/245008/

bron AgriHolland vilt.be/Hoe_meer_cooeperaties_hoe_hoger_de_melkpri…

Deel dit topic

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's innovatie , frankrijk , melk , melkprijs , ierland , europa , investeren , wageningen-ur , denemarken , melkveehouders , europees , coöperatie , finland en coöperaties geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
0