Nergens ter wereld kun je koeien melken zonder beperkingen

[b]Past mooi bij deze discussie: melkveehouders.nieuwsgrazer.nl/topic/53944/…]

door @wiebren

De dag dat duidelijk is hoeveel melkkoeien er na 2015 in Nederland gemolken mogen worden komt steeds dichterbij. Dat het op 1 april van dat jaar geen bevrijdingsdag zal zijn waarop het juk van ruim 30 jaar quotering wordt afgesmeten en je raak kunt melken, dringt gelukkig ook op steeds meer boerenerven door. Nergens ter wereld kun je koeien melken zonder beperkingen.

Juist in ons land houdt de vraag welke beperking in de toekomst de melkproductie zal begrenzen velen in hun greep. En sinds de ‘mestbrief’ van Sharon Dijksma lijkt het in twee kampen uiteen te vallen: rechten of mestverwerking. En er zijn ook al bedrijven die investeren in incourant vee om hun ruim opgezette stallen te vullen voor 2015, anderen hebben gesekst sperma ingezet om in 2015 een leger vaarzen in de afkalfstal te hebben, weer anderen doen hun uiterste best om grootgrondbezitter te worden. De angst om achter het net te vissen als het laatste productierecht verkocht wordt is groot. Op is op en weg is weg.

Volgens mij gaat het op deze bedrijven mis, ik denk dat deze bedrijven nu juist dát hebben gedaan wat ze op achterstand gaat zetten na 2015. Want de grenzen aan de groei zijn al lang bekend, het zijn de milieugrenzen die we nu ook al kennen. Kijk je naar de kern van de milieudoelen dan sturen die aan op een zo hoog mogelijke benutting van de grondstoffen die je gebruikt en een zo klein mogelijk verlies door emissies. Al weten we niet precies wanneer, zeker is dat fosfaat wereldwijd op aan het raken is. We weten ook dat de kringloop op veel melkveebedrijven lek is, er raakt kostbare fosfaat weg. Landelijk krijgen we een overschot via de mestproductie, ook dat moet weg naar landen waar het nu al op is. Ook bij koolstof zien we iets vergelijkbaars. In de bodem lijkt het langzamerhand op te raken, de bodemvruchtbaarheid neemt af, terwijl we aan de andere kant via broeikasgassen kostbare duurzame energie laten wegglippen. Van stikstof raken we ook jaarlijks in de kringloop meer kwijt via nitraat, lachgas en vooral ammoniak, dan dat er in (ruw)voer terugkomt. De plicht om langer toe te kunnen met wat op kan, en zorgen dat er minder weg raakt in de kringloop, die kan recht op meer melk opleveren na 2015. Hoe groter het lek in uw kringloop, hoe minder u mag melken na 2015!

Bron: Wiebren van Stralen milkstory.nl/artikel/…

Deel dit topic

Reacties

+4
cs-agrar
Nergens ter wereld kun je koeien melken zonder beperkingen.

Inderdaad, nergens ter wereld zal het vanzelf gaan, echter, is de beperking door natuurlijke wijze, of opgelegd van hogerhand, en hoeveel invloed heeft die beperking en is de beperking eigenlijk wel reeël of geschoeid op aannames. En ook speelt, welke beperkingen kan men nog meer verwachten, of blijft het hierbij. En zo kan je nergens ter wereld kun je koeien melken zonder beperkingen, maar ook nergens zijn de beperkingen gelijkwaardig.
Bedrijven zijn zich aan het klaarmaken maar weten eigenlijk niet waarvoor. Zeker is dat milieu een beperking zal zijn, en met milieu dus indirect land, want alles komt uiteindelijk op plaatsbare aantallen/Ha terecht.
De bedrijven die grootgrondbezitter proberen te worden doen het dus helemaal zo gek niet, mits ze de middelen en bijbehorende lasten redelijk makkelijk kunnen dragen. Daarbij weten ze ook dat grond ook handel blijft, dus je kan er ook weer van af.
Grote stallen op een klein beetje land is gokken op mest be-/verwerking. In de loop der tijd zal dit ook al makkelijker gaan, maar hoelang duurt het voordat men bijv fosfaat uit mest kan halen en goed verkopen kan.
Eigenlijk is het erg dat men niet weet waarvoor men een bedrijf klaarmaakt. Een overheid pakt gewoon even een regulatiemiddel weg, en daarmee een heel vermogen uit de sector, maar geeft niet aan wat er voor terug komt, alleen dat er iets voor terugkomt.
Wiebren
Je hebt volgens mij de punten eruitgehaald die ik ook bedoelde op te schrijven.
Overigens geeft de overheid wel aan waar de beperkingen zitten.

Meer melk na 2015 mag, maar alleen met minder fosfaat, ammoniak en broeikasgassen per koe dan nu. Elk % wat je kunt drukken komt terug in melkruimte na 2015.
Kun je het niet drukken dan heb je meer grond nodig. De beperkingen van grootgrondbezit geef je ook treffend aan. Kun je niet aan grond komen dan wordt het mestverwerken. Die mest past nl niet in Nederland.

Het is waar dat de waarde van quotum verdampt, maar weg is die niet, wordt eenvoudigweg verplaats naar het nieuwe schaarse goed.
Voor grondeloze bedrijven is dat de locatie cq bestemming en vergunning op het erf. Voor bedrijven met grond gaat het in de hectares zitten. Op is op en weg is weg, niks anders dan nu met quotum.
gezienus
Meer melk na 2015 mag, maar alleen met minder fosfaat, ammoniak en broeikasgassen per koe dan nu. Elk % wat je kunt drukken komt terug in melkruimte

Bij het lezen van deze tekst heb ik het vermoeden om. Gewoon wéér een zooitje ambtenaren onder te brengen die Anders na het Q lose tijdperk arbeidsloos werden
+1
jan 1
Wiebren jij bezoekt ook boeren vergaderingen denk ik,dan zie je wat al jaren geschreven wordt,80 % is helemaal grijs,betekend volgens mij dat er over 5 tot 10 jr veel minder boeren hun bedrijf nog runnen,Kijk ik ook naar het aantal nieuwbouwers(bedrijven die doorgaan,maar klein in aantal) dan komt er in toekomst nog veel ruimte vrij om deze stallen te vullen.
+2
pieta
Of de grijzen gaan naar de vergadering en de jeugd besteedt zijn tijd aan het dagelijkse werk en het gezin.
de hoef
Ben nog nie grijs en kom nooit op een vergadering ,haal de meeste info hier
casev
Dat er nog een hoop `grijze` gaan stoppen is waar. Maar in hoeverre maakt dit de sector sterker?

Als ik hier in de omgeving zie hoeveel grond er door de `blijvers` gekocht word, met bijbehorende financiering, gaan we in rap tempo richting Denemarken senario.
Wiebren
Het verschilt heel erg per regio wie er in de zaal zitten en wie het organiseert.
In de afgelopen 2 jaar zalen van 5 (aan de telefoon verwachten ze 40) en 400 man.
Totaal al snel samen met m'n collega Mark Heijmans een 15000 boeren en adviseurs bijgepraat over zin en onzin van mestbeleid. Ook wel wat journalisten, maar in verhouding weinig die goede vragen stelden, in tegenstelling tot de boeren.
In al die zalen is de hoofdmoot grijs, maar ook wel 80 man AJKers in een zaal, een of twee grijs.
Schoolklassen mbo, hbo van alle agrarische scholen.

Dus niet echt een peil op te trekken qua toekomst. Ik weet wel dat ik zonder die zalen vol vragen (en vooral napraat) dit werk niet zou willen en kunnen doen.
spotmelker
@ wiebren, een paar biertjes o.i.d. mee naar huis stimuleert toch ook?
jan 1
Ken de aantallen niet van AJK,maar afgelopen paar jaar is hier alleen AOC in Houten die nog veehouderijles geeft,Dus geen veehouderijles meer in Gorkum en Gouda.Is volgens mij een indicatie waar het heen gaat.
+1
Wiebren
Dat is waar Jan. Toen ik op HAS Leeuwarden zat was de groep veehouderijstudenten net zo groot als nu heel NL. Is krap 15 jr geleden.
+2
mlkvhoudr
Dat is toch ook logisch, ik ben nu 18 jaar zelfstandig ondernemer, in die 18 jaar is het respect voor je beroep alleen maar afgenomen, je moet van alles, je wordt doodgegooid met papieren tijgers, de meitelling is meer een soort hindernissenbaan geworden als je een foutje maakt ben je de sjaak.

Je hebt de kkm, de bbp, de bgp, je moet als je ergens voer haalt nagaan of de leverancier wel verzekerd is. Natura 2000, de nb vergunningen. Dit jaar moet ik weer de portomonee trekken omdat er weer 1 of andere idioot bedacht heeft dat mestsilo's overdekt moeten worden, weer 5000 euro armer

Als ik zie wat er aan gedrochten bij is gekomen in die 18 jaar ben ik erg benieuwd hoe het over 18 jaar zou zijn, waarschijnlijk zeggen we dan : toen viel het nog mee.

begrijp me niet verkeerd, ik kan me niet meer druk maken om al die "boe" roepers en boer gewoon met plezier door, maar ik ga vast mijn kinderen niet stimuleren om zelfstandig ondernemer te worden in de melkveehouderij
pieta
Ik zat 15 jaar geleden op de has in Den Bosch. Toen had veehouderij nog een beginaantal van een zestig studenten.
+1
spotmelker
@mlkvhoudr Laat je kinderen zelf die keus maar maken. Ze groeien op met de heisa die wij als papierterreur ervaren. De bottleneck om wel of geen melkveehouderijbedrijf over te nemen is of er een goed inkomen uit te halen valt. Als het daar aan schort haken ze af onder het mom van "met 36 uurtjes in de week" heb ik meer en een rustiger leven.
casev
@mlkvhoudr
Een mooi relaas. Alleen het ergste is dat je er zelfs nog een paar vergeet........

Vki, gewasbeschermingsplan, mestboekhouding, en straks het trekker kenteken.

Jaren lang hebben we Rusland uitgelachen, waar 'als het op papier maar klopt' het enigste was wat daar telde. Maar ondertussen doen wij precies het zelfde........
jan 1
Quote:
@casev: Een mooi relaas. Alleen het ergste is dat je er zelfs nog een paar vergeet........

Vki, gewasbeschermingsplan, mestboekhouding, en straks het trekker kenteken.

Jaren lang hebben we Rusland uitgelachen, waar 'als het op papier maar klopt' het enigste was wat daar telde. Maar ondertus

En toch....heb er nog steeds schik in, heb het voordeel dat ik er telkens wat papieren troubles bij kreeg,maar met een beginner heb ik mee te doen.
mlkvhoudr
@spotmelker

Daarmee zeggen we toch eigenlijk het zelfde. Zelf ben ik ook altijd heel erg vrij gelaten in wat ik wou, maar toch heb ik het idee dat ik er nog wat neutraler in sta dan dat mijn ouders dat deden.
+1
spotmelker
@mlkvhoudrIk denk dat de generatie voor ons knettergek geworden was van al die betutteling. Hetgeen wat die mensen hebben opgebouwd wordt nu stukje bij beetje weer afgebroken. Zonde.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's stal , koeien , melk , melken , energie , voer , investeren , stikstof , ammoniak , fosfaat , sperma , melkproductie , stallen , mestverwerking , mestproductie , dierrechten , toekomst , koerechten , kringloop , bodemvruchtbaarheid , vruchtbaarheid en dijksma geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
18
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
2