Grond veranderd in goudmijn (Duitsland)

Grond veranderd in goudmijn (Duitsland)

03-04-2013 •
De druk op Duitse grond neemt met het succes van de biogasinstallaties alleen maar toe. Niet alleen de installaties hebben grond nodig ook de teelt van gewassen voor de installaties slurpt grond op. De grondhonger stuurt prijzen dan ook de hoogte in, zo meldt de NZW.

Zelfs spelers op de beurs worden groen van jaloezie wanneer ze de rendementen zien van Duitse landbouwgrond. Werd grond 20 jaar geleden maar voor 30.000 Duitse mark verhandeld vandaag de dag brengt grond 100.000 euro op. Menig eigenaar van 15 hectare grond die in zijn leven niet veel bereikt heeft wordt na de verkoop opeens miljonair.

In Nedersaksen lopen de prijzen van grond op. Niet alleen omdat grond gezien wordt als een goede investering, maar ook omdat grond nodig is voor de mestafzet. Tevens brengt de maisteelt voor biogas meer op dan aardappelen en rogge.

In de oude vorstendommen Osnabruck en Munster worden nu 60 miljoen varkens gehouden en gemest. Terwijl Vechta, Cloppenburg en Emsland het centrum voor de pluimveehouderij vormen.

De druk ligt daarmee op de akkerbouwgrond. Die gronden zijn hard nodig voor de mestafzet. De federale regering zet ook nog eens in op een grote binding van intensieve veehouderijen aan grond. Dit middels vergunningen. Milieuvoorschriften verhogen de druk op het oppervlak.

In Munsterland geldt hierdoor sinds enkele jaren een pachtprijs van 1.500 euro per hectare. Ook akkerbouwers betalen de rekening omdat veel gemeente oppervlaktes grond hebben aangekocht voor industrie. Rond Friesoythe staan ondertussen 100 biogasinstallaties. Ook in Emsland heeft de industrialisering van de agrarische sector zich ingezet.

Er wordt zelfs melding gemaakt van boeren die zes jaar geleden nog geen 120.000 euro voor een hectare kregen maar in 2013 het dubbele krijgen geboden. De verkoopprijs van akkerbouwgrond is niet alleen in de omgeving van Emsland geëxplodeerd. In Weser-Ems-Raum wordt de explosie van de grondprijs verklaart door de opkomst van biogasinstallaties. Elk van hen heeft gemiddeld 200 hectare grond nodig.

Over het laatste jaar wordt de stijging van de grondprijs op 20 procent geschat. Nu hebben ook nog eens investeerders die niets met landbouw te maken hebben grond ontdekt. Hun aandeel wordt op 10 procent geschat.

Bron: boerenbusiness.nl/grondmarkt/artikel/…

Deel dit topic

Reacties

Farmer_
Staat hier , 20km van ons een bedrijf te koop 23ha, een bod van 2,5 miljoen zit er al op, in diezelfde omgeving, pacht 1450/ha, biogas drukt daar de prijzen op.
casev
Dus gauw een bord in de tuin, en een ticket + dikke portemonee terug naar Canada?

Met zulke prijzen heb je geen onbetrouwbare overheid meer nodig. De sector maakt z'n eigen wel kapot.....
Farmer_
Denk dat ik toch wel hier blijf, de vrijheid van daar mis ik wel hier, het gaat daar allemaal wat makkelijker/ongecompliceerder.
Clooney
Echt supergoed nieuws.
Gaat ook zeker zorgen dat banken in ons land weer groen licht gaan geven voor investeren, beleggen in landbouwgronden.
En we hebben nu de wind ook nog flink mee, akkerbouw is goed, zuivel gaat weer duurder worden 2015 inzicht enz.....
+6
huub
Ik ken nog een europees land met een D waar de landbouwbomen tot in de hemel groeiden..
cs-agrar
Tot die tijd kon je er goed zijn en van die hedendaagse wetenschap kan je ook gebruik maken. Ook in landen zonder D
huub
Ik ken nog een europees land met een D waar de landbouwbomen tot in de hemel groeiden..
+1
cs-agrar
Er staat niet bij wat voor grond het is, en je hebt daar gebieden dat de mais niet hoger dan je knie komt
oldhuus
Hmm, misschien deze dan:
interfarms.nl/objects/Duitsland/…
cs-agrar
@oldhuus
Ook die deelstaat blinkt niet uit in superieure grond.
Wil je die hebben moet je bij de Magdeburger Börde gaan zoeken. Alleen weten de meesten wel dat die goede grond daar ligt. Je ziet er ook bijna geen veeboeren, grotendeels akkerland.
Echter, als oppervlakte niet meer hoeft te betekenen dan oppervlakte, tja, dan zit je in die goedkope zandbak ook goed, en tzt zal daar de prijs ook wel iets gaan stijgen
gezienus
@oldhuus
Dus ook geen 100000€ ha
+1
koetje 10
Zeg huub, dus goud kopen daar heb je dus ook nooit iets aan gehad.
Is nu wel 3 maal zoveel waarde als 20 jaar geleden.
En zo is dat met landbouwgronden inwezen ook.
Prijzen gaan alleen maar omhoog en van landbouwgrond heb je ook nog rendement en goud niet. Prijzen stijgen al decennia, dus het is puur jaloezie als mensen zeggen dat grond niet interessant is.
huub
Wat ik bedoel is dat als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dat dat dan meestal ook zo is, de opmars waar de duitse landbouw in zit wordt vooral veroorzaakt door de energiewende, miljarden subsidie voor 'groene' energie.

Het probleem ia dat alleen de grootste en nieuwste installatie's de hoofdprijs kunnen betalen voor pacht en of mais.

Een vliegwiel dat steeds sneller gaat draaien is leuk, maar je moet je steeds beter vasthouden om er niet af geslingerd te worden!
Farmer_
De hoge pachtprijzen worden wel voor een deel veroorzaakt door de energiewende, maar ook voor mestplaatsing en dierrechten van hoofdzakelijk varkenshouders.
De hoge grondprijzen hebben minder met de energiewende te doen, dat zijn meestal particuliere beleggers en (varkens)boeren.
Clooney
Dat klopt, ben ook weleens in het noorden van duitsland geweest en daar is de groei een heel stuk minder.
Is maar net welke streek je bent.
+1
gezienus
Quote:
@: groei een heel stuk minder.

Dát ben ik dus niet volledig met je eens
+1
cs-agrar
Tis echt net op welke grond je zit, en of er knap regen komt. Die combi maakt alles.
+1
oldhuus
Ik ben in het najaar in Zweden 50km boven Göteborg geweest en daar stond ook wel maïs, was misschien een 40-50cm lager als hier.
Clooney
Het probleem is dat je ook in duitsland vaak minder regen hebt dan bij ons NL.
MBTrac1100
Dat verschil heb je binnen nederland ook wel, het is net in welke streek je zit met welke grond
jg
In Austraie 60 miljoen ha minder beschikbaar voor teelten. Zie boerenbusiness.nl
huub
De energiewende trekt alles mee, mest wordt geld waard waardoor koeien en varkensboeren meer te besteden hebben, en particulieren worden aangetrokken door hoge pachtprijzen.
Grasbaal
Subsidies moeten er natuurlijk wel zijn om echt nieuwe ontwikkelingen te stimuleren:

De wereld moet af van de verslaving aan energiesubsidies. Die subsidies zijn verschrikkelijk kostbaar, komen bij de verkeerde mensen terecht en stimuleren het energieverbruik en zo het broeikaseffect. Aldus niemand minder dan het IMF.

trouw.nl/tr/nl/…
Clooney
Zeg Huub, de welvaart ging ook steeds harder draaien maar de huizenprijzen
gingen lang niet in alle landen onderuit.
Tal van factoren spelen een rol hoe zoiets loopt en zo ook met veel andere zaken.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , landbouw , varkens , investering , landbouwgrond , grondprijs , grond , biogas , mestafzet , goudmijn en grondhonger geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
25
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
17