Melkprijs DOC 2012 incl. nabetaling 35,30

Donderdag 21 maart zijn de jaarcijfers 2012, en daarmee de definitieve melkprijs over het jaar 2012, vastgesteld door de ledenraad van DOC. Bij gemiddelde vet- en eiwitgehaltes van respectievelijk 4,361 % en 3,513 % komt de melkprijs over het jaar 2012 uit op 37,23 euro per 100 kg inclusief BTW en 35,30 euro exclusief BTW en inclusief de nabetaling van 4,1%.

Deel dit topic

Reacties

kaas
Wie kan het nog volgen als ik het artikel op boerderij site leest zit er maar 0,2 cent per lier verschil in dat doc minder betaald. volgens mij is het een gegoogle van cijfers als ik dan op de site van dca kijk en de maandelijks uitbetaalde melkprijzen vergelijk over het afgelopen jaar dan zit doc er wel 2 cent per liter boven ik kan het niet meer volgen ik weet wel dat ik het afgelopen jaar gemiddeld met 4,50 vet en 3,50 eiwit37,95 heb gebeurt bij doc inc btw
pieta
Is dat incl ledengeld en wat is je kwantum?
Wouter Verhoef
Als ik de jaarverslagen van FrieslandCampina en DOC vergelijk kom ik tot een verschil in prestatieprijs van 1,62 cent per kilo melk ten gunste van FrieslandCampina.

De melkprijs 'op naam' van DOC is inclusief BTW € 37,23
Tellen we hierbij op de toevoeging van vermogen 'in de dode hand' van
€ 0,68 dan komt de prestatieprijs op € 37,91 incl.BTW

FrieslandCampina heeft een melkprijs 'op naam' van € 38,69 incl.BTW
Tellen we hierbij op de toevoeging van vermogen 'in de dode hand' van
€ 0,84 dan komt de prestatieprijs op € 39,53 incl.BTW

Het verschil in melkgeld 'op naam' is dus 1,46 cent per kilo melk.
Het verschil in prestatieprijs, dus inclusief reserveringen, is 1,62 cent per kilo melk.

Het werkelijke verschil zal een fractie hoger uitvallen door de geringe verschillen in de gehalten waar de ondernemingen mee werken.
DOC gaat uit van haar werkelijke gehalten, 4,36% vet en 3,51% eiwit, en
FrieslandCampina gaat uit van haar 'standaard', 4,41% vet en 3,47% eiwit.

Bij FrieslandCampina ben ik bij de BTW-berekening uitgegaan van hetzelfde BTW percentage als dat DOC hanteert. Ook hier kan een fractie verschil ontstaan doordat de BTW per 1 october is verhoogd. Voor een juiste berekening zou je moeten weten wat de melkleveranties van voor 1 october en die van na 1 october zijn bij beide bedrijven.

Bij de bepaling van de toevoeging van vermogen 'in de dode hand' bij FrieslandCampina ben ik uitgegaan van de 158 miljoen euro uit de winst die beschikbaar is voor de aandeelhouders. Hiervan is 84 miljoen euro uitgekeerd aan de leden door middel van obligaties.
Er resteert dan nog een bedrag van 74 miljoen euro welke gedeelt moet worden door 8,86 miljard kilo ledenmelk. Dit resulteert in een toevoeging 'in de dode hand' van 0,84 cent per kilo melk.

Indien mijn interpretatie van de cijfers niet juist is verneem ik dat graag.
pieta
Ik dacht dat ze bij RFC de helft vd winst naar de leden ging (1.43 contant(60% vd helft) en 0.95 in obligaties (40% vd helft). De andere helft wordt gereserveerd (1.43 + 0.95). Dus zou je voor de prestatieprijs er dat bij op moeten tellen. Denk ik.
Ik vind de prestatieprijs minder interessant. Ik kijk liever naar de contante melkprijs. Die is bij RFC niet al te hoog.
siebes
Vindt dat RFC haar opwachting niet helemaal waarmaakt.
Zeker nu CONO ook een hogere melkprijs uitbetaald.
kaas
Die 0,68 toevoeging van doc is niet in de dodohand word met 8 jaar uitbetaald en alle jaren6% rente die 84 cent toevoeging van rfc moet je er dus weer aftrekken daar heb je dus nooit wat aan dat ga jij niet beleven dat je dat een keer ontvangt. mooi rijk reken en arm tellen zo kan ik er nog wel een paar appels met peren vergelijken
ejb
Wetende dat A Ware en een hogere kwantumtoeslag kent en meer betaald voor kwaliteitsmelk dan zou over 2012 A ware meer betalen als RFC.
het word dus nog zeer interessant.
pieta
Quote:
@kaas: alle jaren6% rente

Dat was vroeger. Vorig jaar was de rente 4.11%.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@ejb: dan zou over 2012 A ware meer betalen als RFC

Dat lijkt me sterk, kun je dat globaal voorrekenen?
ejb
@Jack Rijlaarsdam
zie reactie/toevoeging van kaas ongeveer 5 uur terug en vergeet niet dat de 50 cent weidepremie ik niet krijg hoewel er ook velen zijn die hem wel beuren maar ook niet verdienen verder staat op A Ware site een berekening en ik voldoe daar aan de hoogste eisen en dus krijg ik de meeste toeslagen.

maar zoals eerder al geschreven werd zijn er bij A Ware te veel aanmeldingen dus is het maar de vraag al zou ik uiteindelijk willen of ik daadwerkelijk ook kan leveren maar wacht het rustig af

en verder is het net zoals jezelf al schreef van DOC is niet alles bekend omdat ik daar nu geen lid van ben

dus al met al word het nog intressant

waar ik al wel achter ben is dat alle extra eisen(focus) die o.a. rfc stelt niet worden uitbetaalt en dus is het een sigaar uit eigen doos
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Wouter Verhoef: Als ik de jaarverslagen van FrieslandCampina en DOC vergelijk

DOC jaarverslag heb ik niet en info van Boerderij is doorgaans onbetrouwbaar, vergelijken kan ik dus niet.

Prestatieprijs zegt mij niets, RFC betaalt 33,87 garantieprijs + 1,42 prestatietoeslag + 0,44 premies = 35,73 ex btw contant. Komt nog 0,95 op obligaties op naam bij, maakt de gepresenteerde 36,68 ex btw. RFC stopt 2,37 in de algemene reserve, dus wat jij prestatieprijs noemt, komt dan op 39,05 ex btw. Gerekend met hetzelfde gemiddelde btw-percentage als jij doet, kom je dan op 41,19 incl. btw uit. Voor wat het waard is, de meeste leden kijken naar het bedrag dat zij ontvangen, niet naar het afstorten in het zwarte gat...
pieta
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Voor wat het waard is, de meeste leden kijken naar het bedrag dat zij ontvangen, niet naar het afstorten in het zwarte gat...

Juist. Ik vind ook dat gedoe met die ledenobligaties vast wel heel erg veel voor die onbepaalde termijn. Die konden ook beter na een bijv 10-jaar verhandelbaar worden.
siebes
Quote:
@pieta: hoog.

ja dat bedoel ik. Wel op de borst kloppen, maar een gemiddelde melkprijs in NL uitbetalen.
Toonaangevend is een melkprijs betalen die boven de besten van NL ligt. En daar dan nog eens een nabetaling op geven....
+1
jorisdriepinter
Bij de fusie hebben wij toch maar mooi een bedrag uit dat "zwarte gat"ontvangen 😃

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkprijs , doc , ledenraad , btw , jaarcijfers en 2012 geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
14
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
0