Column Sjakie - De les lezen
Door Jack Rijlaarsdam,
We tuimelen van het ene schandaal in
het andere: paardenvlees in de lasagne,
EHEC-bacterie in hamburgers en aflatoxine
in melk. Tussendoor bericht de
Gezondheidsdienst voor Dieren (GD)
over de hoeveelheid jodium in tankmelk.
De GD heeft weer een nieuw tankmelkabonnement
aan het verdienmodel toegevoegd: een onderzoek naar de
jodium- en seleniumvoorziening bij het
melkvee. Zo’n 550 melkveehouders zijn
er weer ingetuind, bij een vijfde van hen
zou het jodiumgehalte in de melk hoger
zijn dan toegestaan in de Nederlandse
Warenwet. Onzin, er is geen norm voor
boerderijmelk. Genoemde bovengrens
geldt voor consumptiemelk en overschrijding
hiervan is door samenvoeging van melk
van meerdere bedrijven niet aan de orde.
Het stoort mij dat de GD eerst geld aftroggelt
bij melkveehouders om een ronduit waardeloos
onderzoek uit te voeren. Gezien het wijdverbreide
gebruik van jodiumhoudende dipmiddelen zegt een
jodiumgehalte in de tankmelk namelijk weinig over
de jodiumvoorziening van melkvee. Vervolgens wordt
een persbericht uitgegeven waarin
melding wordt gedaan van de door de
melkveehouders betaalde analyses en
in één moeite door wordt de sector in
diskrediet gebracht. Nog een geluk dat
de media door alle voedselschandalen
de nieuwswaarde niet hoog ingeschat
hebben.
Dit lijkt op de werkwijze van diverse
agrarische accountants. Ook zij schrijven
forse rekeningen om aangedragen
informatie te ordenen en te analyseren.
Het is discutabel dat deze informatie zonder
toestemming van de klant wordt gebruikt om
andere bedrijven te spiegelen aan het ‘gemiddelde
van hun groep’. Verscheidene accountants hebben
daarnaast ook nog het lef zich in de media of
op entertainmentavonden te profileren met een
kostprijsanalyse van groepen bedrijven.
Uit oogpunt van concurrentie een
slechte zaak. Ik lees in de vakbladen
nooit iets over het verdienmodel van
een voerfabrikant of melkmachineleverancier.
Het lijkt mij onverstandig dat
onze afnemers tot op de cent achter de
komma zien waar de best presterende
ondernemers nog ruimte vinden in hun
kostprijs. Een vlotte presentatie van een
strak in het pak gestoken accountant
kan een amusante avond opleveren. In
feite worden de uit het verband gerukte
cijfers dan gebruikt om klanten de les te
lezen, er wordt totaal voorbijgegaan aan
bijvoorbeeld uitgangspositie en ambitie
van de ondernemer.
Het wordt tijd dat dienstverlenende bedrijven
klanten en hun gegevens met fatsoen gaan behandelen.
Gegevens dienen slechts gebruikt te worden voor
het doel waarvoor zij worden aangeleverd. Voor gebruik
in een cabaretprogramma hoort de klant eerst om toestemming
gevraagd te worden.
Jack Rijlaarsdam,
Stompetoren
Bron: Nieuwe oogst
Deel dit topic
Deel ook jouw kennis en inzicht
Hebben de thema's melk , melkvee , dieren , vliegen , burgers , melkveehouders , accountant , sjakie , verdienmodel , kostprijs , gezondheidsdienst , tankmelk , paardenvlees , aflatoxine , boerderijmelk , jodium en taal geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!
Laatste
Reacties
Ik was eigenlijk wel benieuwd naar het verdien model van de supermarkt.
Altijd handig bij de onderhandelingen
Je zou net zoals bij een bouwmarkt af kunnen spreken, jij klantinformatie over mijn koopgedrag via mijn 'kluspas' en ik dan de 20% korting.
Zo werk AH ook met zijn 'bonuskaart'. Dus volgens mij kun je inzetten op: OK je kunt mijn gegevens annoniem gebruiken maar dan wil ik korting en anders niet!!
Ik vondt het weggegooit geld en dan deze publicatie's erbij schandaalig!
Ben nieuwsgierige als er ook verschil per KEER tussen zit hier
Tevens vinden ze dat de melkprijs goed is en de resultaten meevallen , deze ligt boven het langjarige gemiddelde. Wat een onzin.