Onduidelijkheid nieuwe Mestwet houdt aan

Het blijft onduidelijk wanneer de verplichte mestverwerkingspercentages per regio bekend worden en per wanneer de nieuwe mestwetgeving van kracht wordt. Hoe langer dat duurt, hoe groter de kans op dierrechten. De datum waarop de melkquotering vervalt nadert immers iedere dag. Dit is de belangrijkste conclusie van het Mestdebat in de Tweede Kamer van vandaag.

Deel dit topic

Reacties

+1
Grasbaal
Quote:
Als ze boer-boer transport in de regio handhaaft gaat dat ten koste van de het mestverwerkingsvolume, aldus de staatssecretaris.

Wat een kul argument, ze zegt eigenlijk door boer-boer transport hoeft er in bepaalde regioe's (vrijwel) geen mest worden verwerkt.
jg
Dat klopt Co, echter doordat er partijen zijn die inzetten op vergroting van de veestapel komt er verplichte verwerking.
pieta
Een bedrijfsoverschot is een bedrijfsoverschot. @jg Het fosfaatoverschot is er al vele jaren vlgs mij. Dit komt vlgs mij vooral door verlaging vd gebruiksnormen.
spotmelker
En als straks de normen voor fosfaat omhoog gaan op bedrijven waar de opbrengst aantoonbaar veel hoger is dan de huidige norm slinkt het mestoverschot. Wil het mestverwerken slagen dan moet het economisch voordeliger zijn dan directe afzet naar (nabije) akkerbouw. Het risico van gedwongen verwerking is dat er een te duur procedé in de been wordt gezet wat bij de eerste marktwijziging in directe afzetpotentie direct failliet gaat. De bijdrage per ton moet dus € 0,- zijn/worden.
pieta
Quote:
@spotmelker: Wil het mestverwerken slagen dan moet het economisch voordeliger zijn dan directe afzet naar (nabije) akkerbouw.

Het probleem is volgens mij dat vlgs de huidige berekeningswijze niet alle mest plaatsbaar is. Vandaar dat je deze afweging zo dan niet kan maken.
spotmelker
@pieta Dat is nu zo en als je dan mijn stukkie leest snap je waar de spanning/risico zit.
de hoef
Dat was toch tien km als dat zo blijft is er toch niks mis mee
Wiebren
Ik heb grote moeite met de 'conclusie' van Eric.
Er ligt een duidelijke bal bij het bedrijfsleven, we hebben die als LTO, NVV en Cumela al op de stip liggen. De scheidsrechter is Dijksma met de Tweede Kamer. Momenteel loopt het elftal het veld in. Warming up is ook al klaar. Scheidsrechter heeft gister aangegeven dat de wedstrijd doorgaat, dat het veld goed is enz.

Laten we stoppen met achterhoede-discussies, op 1 januari 2014 klinkt het fluitsignaal en ik denk dat we 3 punten pakken.
spotmelker
@ Wiebren, nu nog gauw de bankgarantie voor het salaris van het elftal, dan wordt het een eclatante zege.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's dierrechten en mestwet geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
9
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN