Het is wat de gek ervoor geeft

Dagobert Duck

Column Timo Burgers,


Het volgende verhaal heb ik als jongen in de Donald Duck gelezen en is me altijd bijgebleven: Dagobert Duck, de rijkste eend ter wereld, ontdekt dat verzamelaars veel geld overhebben voor zeldzame munten. Hoe zeldzamer de munt, hoe duurder. Zelfs zo duur dat als er bijvoorbeeld maar één dubbeltje uit 1978 zou zijn, dit veel meer waard zou zijn dan alle dubbeltjes uit 1978 die er in werkelijkheid in omloop zijn bij elkaar.

Dagobert Duck besluit alle dubbeltjes uit 1978 op te kopen voor een prijs van twee dubbeltjes per stuk. Zodra hij ze allemaal in zijn bezit heeft, dumpt hij ze op een na allemaal in zee waarna hij de enige is met een, nu dus zeer duur, dubbeltje uit 1978. Als hij door een dommigheid zijn dubbeltje verliest, is de schade dan ook enorm. Op straat roept hij in wanhoop uit: ‘Wat zijn dat voor gekken die een fortuin overhebben voor een dubbeltje uit 1978?’, waarna een toevallige voorbijganger zegt: ‘Ik kan maar één zo’n gek bedenken, namelijk Dagobert Duck.’

Waarom vertel ik dit verhaal? Of het nu gaat om de aankoop van grond, maïs of fokvee, er is geen vastgestelde prijs voor. Het is wat de gek ervoor geeft.Als je daar maar lang genoeg in meegaat uit angst dat een ander meer biedt, ben je uiteindelijk zelf die gek. Een paar jaar geleden was de maïsprijs aan het begin van het seizoen hier behoorlijk hoog. Dat zou komen doordat boer Richard uit het televisieprogramma Boer zoekt Vrouw zoveel maïs nodig had. Kul natuurlijk en naarmate het seizoen vorderde daalde de prijs steeds meer.

Het meest geldt het overbieden natuurlijk voor buurmans grond. Natuurlijk koop je dat als je de kans krijgt, maar er zijn ook bedrijven te gronde gegaan door de aankoop van te dure grond. Ik denk dat ondernemerschap meer zit in op het goede moment nee zeggen dan in tot elke prijs iets willen kopen. Dat er winst zit in iets verder rijden of iets meer verdiepen in de markt. Ik denk dat ik zelf op dat punt ook nog behoorlijk wat kan leren.

Een supermarkt of een fabrikant van wasmiddelen, om maar eens iets raars te noemen, maakt een andere afweging dan een boer. Dat leidt tot een heel andere winstmarge dan wij gewend zijn. De passie die we voor ons bedrijf hebben, zorgt er uiteindelijk voor dat we net niets verdienen

Bron: Nieuwe Oogst

Deel dit topic

Reacties

jg
In de jaren 80 was er een stroming binnen o.a. LTO: Niet meer maar beter!! Niet veel van terecht gekomen. Met passie de markt volgen en er zaken op doen!!!
storm
Dat is de eerste keer dat ik het met je eens ben
+4
MTSTAMMINGA
Elke krimp heeft een reden,en meestal regelt de natuur dat zelf
Landbouwer
Wel een goed verhaal om over na te denken
troerdink
Blijf goed nadenken of je iets echt nodig hebt en zo ja reken voor je zelf uit wat het kost en opbrengt, vaak zijn er ook andere mogelijkheden of komen er nog veel meer kansen om bijv. grond te kopen of te huren
oldhuus
Kwestie van schaarste, dan stijgt de prijs vanzelf. Is er overvloed dan daalt de prijs..

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's boer-zoekt-vrouw , supermarkt , fokvee , grond , ondernemerschap , boer , marge en vrouw geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
6
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
12