Emissiefactoren melkveestal herzien

Daar ben je mooi mee klaar als je net geïnvesteerd hebt in een van de duurste emissiearme vloersystemen:

Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu gaat de emissiefactoren voor melkvee actualiseren. Dat antwoordde zij deze week op Kamervragen van CDA-Kamerlid Jaco Geurts.

De actualisatie houdt in dat bij de beoordeling van emissiearme vloersystemen geen vergelijking wordt gemaakt met de oude norm van 11 kilo ammoniak per dierplaats, maar waarschijnlijk met de geactualiseerde waarde van 13,5 kilo.

Vorig jaar werd duidelijk dat de metingen van verschillende vloeren en stalsystemen hogere emissiewaarden opleverden dan aanvankelijk was berekend.

Onderzoek
Uit onderzoek van Wageningen UR bleek echter dat de emissie uit traditionele ligboxenstallen ook hoger is dan de huidige norm van 11 kilo ammoniak per dierplaats. Deze nieuwe metingen houden rekening met het feit dat de stallen ruimer zijn en dat er meer roostervloer per koe beschikbaar is.

Het is nog niet duidelijk wat de actualisatie voor gevolgen heeft voor de berekende uitstoot van ammoniak in Nederland. Daarvoor moet de maximale emissiewaarde voor melkveestallen ook in het Besluit ammoniakemissie huisvesting veehouderij worden aangepast, aldus de staatssecretaris.

Ingangsdatum
De beoogde ingangsdatum voor dit besluit is 1 januari 2014.

Auteur Ida Hylkema

Bron: nieuweoogst.nu/scripts/edoris/…

Deel dit topic

Reacties

Wiebren
Nee Co, bedrijven die al zo'n systeem hebben wat van de lijst zou kunnen vallen krijgen er geen last mee. Alleen er kunnen dan geen nieuwe van gebouwd worden als er niet gemeten wordt.
jan 1
Wat gaat dat voor de praktijk inhouden dan,betekend het ook minder NH4 uitstoot bij uitrijden,of kan NH4 2 x vervluchtigen:)
Is dat gedonder nog niet afgelopen ??? Bromsnor ook dit regelen, dit gezeik moet voor eens en altied de wereld uut, begrepen S J ???
+1
ErikSmale
Fijn dat ze alles actualiseren, jammer dat ze niet reppen over het feit dat niet alle drijfmest gelijk is!!
Base
En moet je na gaan dat de gene die op de rav lijst staat met de minste emissiefactoren, uit het onderzoek is gebleken dat bijna te de hoogste behoren.

agriholland.nl/nieuws/artikel.html/…
spotmelker
Van alle variabelen die ten grondslag liggen aan de emissiefactor zal de meetmethode wel eens de grootste kunnen zijn.........

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's emissie , lto , stal , koe , melkvee , milieu , wageningen-ur , ammoniak , ammoniakemissie , stallen , uitstoot , doc , huisvesting , kamervragen , structuur en europese unie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
6
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
3