Koerechten NEE, varkensrechten JA

Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikke. Het domste wat je nu kunt doen is om met een beschuldigende vinger naar elkaar te wijzen betreffende het mestoverschot:

Door Harm Holman,

Is de sector in staat de mest verantwoord af te zetten? Komt er genoeg mestverwerking om tot een duurzame situatie te komen? Is de melkveehouderij duurzaam? Ik heb het afgelopen jaar deze vraag een paar keer gesteld aan een zaal vol boerenpubliek. Bijna iedereen zei telkens enthousiast ‘ja’. Is de varkenshouderij duurzaam? ‘Nee’, zei 90 procent van de aanwezigen. Dit is veelzeggend.

Er is zeker toekomst voor de varkenshouderij. Maar de vraag is of dat wel op deze manier en in deze omvang mogelijk is. 18 miljoen varkens, sterk geconcentreerd in Brabant. De helft van het mestoverschot zit ook in deze provincie.De maatschappelijke acceptatie en waardering voor de melkveehouderij is gelukkig aardig groot. We hebben nog wel wat te doen en zullen de nodige stappen moeten zetten, maar daar zijn we hard mee bezig. Het aantal koeien is sinds de superheffing met 40 procent afgenomen.

Van 2,5 miljoen naar 1,5 miljoen koeien.
De toename na 2015 zal beperkt zijn. Optimisten schatten een toename van de melk met 20 procent. Het is zeer de vraag of dat mogelijk is.

Mestverwerking
Mestverwerking is nodig om verantwoorde aanwending van de mest te garanderen. De gedachte is dat we hierdoor ook extra ruimte creëren. Maar is mestverwerking wel echt duurzaam? En waarom gaan we ruimte creëren voor nog meer varkens in Nederland, als de acceptatie van de bevolking en de politiek zo gering is?
Kees Romijn deed onlangs een oproep aan de zuivel om te investeren in mestverwerking. In feite stelt hij voor om geld van melkveehouders te gebruiken om verdere uitbreiding in de varkenshouderij mogelijk te maken. Het moet niet gekker worden. Dat zou alleen kunnen als we besluiten om varkensrechten
in stand te houden en geen koerechten in te voeren.

Dupe
Op zich is daar veel voor te zeggen. Voor LTO, dat meerdere sectoren bedient, is het natuurlijk wel moeilijk om daar voor te kiezen. Maar moet de melkveehouderij, die grotendeels extensief en grondgebonden is, nou de dupe worden van de situatie in de varkenshouderij? Zijn we eindelijk af van de melkquotering, waar veel geld ingepompt is, krijgen we dierrechten. Moeten we opnieuw veel geld investeren om te groeien. En aan enige schaalvergroting ontkomt de melkveehouderij niet. We hebben nu al moeite om Europees concurrerend te
blijven.

Ik hoop dat de staatsecretaris en de politiek de hele sector niet over een kam gaat scheren en dat de melkveehouderij niet opgezadeld wordt met koerechten.

H a r m H o l m a n ,
m e l k v e e h o u d e r
i n S t e e n b e r g e n

Bron: Nieuwe Oogst

Deel dit topic

Reacties

+1
Coen
Harm, als de melkveehouderij (regionaal) grondgebonden blijft is er niets aan de hand 😄

de melkveehouderij moet dan de bedrijfsexploitatie dus wel in balans houden met het grondareaal en dus geen intensieve melkveehouderij ofwel niet de kant opgaan van de intensieve veehouderij 😃
+1
George
Schaalvergroting om Europees concurrerend te blijven?
Laat je niet voor de gek houden en zie wat het in de varkenshouderij heeft gebracht. Wat heeft de schaalvergroting opgeleverd voor de varkenshouderij? Niks dan onverkoopbare bedrijven en hoge schulden dat moet je niet willen. Schaalvergroting is op een gegeven moment zinloos bij veel te lage opbrengsten , de melkprijs moet gewoon flink omhoog naar meer dan 50 cent dan blijft men boer!
josl
Waarschijnlijk heeft Harm de vraag de afgelopen jaren voor 'eigen'publiek gesteld en gelooft hij teveel in zijn eigen gelijk.
De conclusie dat de melkveehouderij moet investeren in mestverwerken om verdere uitbreiding van de varkenshouderij mogelijk te maken? Hoe wil de melkveehouderij doorontwikkelen wetende dat bijna elke boer die na 2015 nog koeien melkt een mestoverschot heeft? Ik hoop net als Harm dat de melkveehouderij niet opgezadeld word met dierrechten, maar dan zal wer wel mestverwerking moeten komen! Anders gooit Harm met zijn stelling zijn eigen ruiten in.
Grasbaal
Dit zal wel te simpel zijn, maar de grondprijzen (huur en koop) zullen dan wel omhoogschieten.

Reactie @JanCeesVogelaar: geen koerechten maar koppel 15.000 melk per ha gras en 10.000 per ha bouwland robuust systeem eenvoudig handhaafbaar. Leuk stukje Twitter discussie:
cs-agrar
Die grond zal hoe dan ook leidend blijven, dus die prijzen gaan zowiezo niet zakken.
Dat twitter moeten ze afschaffen, laat ze iets nuttigs doen ipv maar op die gsm of tablet of weet ik hoe zo'n ding heet te klooien.
+1
Grasbaal
Quote:
@cs-agrar: Dat twitter moeten ze afschaffen

Cees, op Twitter doen ze precies hetzelfde wat jij hier en op Facebook ook doe. Misschien met een andere hardware techniek als jij maar elke dag zijn er weer meer mensen die hiermee internet onveilig maken. Zelfs jij zal vroeg of laat met een smartphone/tablet gebruiken.
cs-agrar
@Grasbaal
Al die "leidinggevende" figuren die van alles en nog wat over en weer gooien? Laat de die onzin verbieden tijdens debat, vergadering oid.
Dat ik zo'n smartphone ooit eens gebruiken ga, da's idd niet ondenkbaar. Ik wacht alleen op eentje die minstens 4 jaar heel blijft.
mlkvhoudr
@cs-agrar

Ik ben mijn eigen trending topic 😃 ik heb niks tegen twitter of facebook, je moet met je tijd mee anders ga je in het verleden leven.

Wat twitter betreft blijf ik nog even in de prehistorie, maar dit prikkebord is toch ook via twitter te volgen, hoeveel mensen doen dat eigenlijk @grasbaal
Grasbaal
@mlkvhoudr elke dag volgen tussen de 2000 a 3000 mensen de Prikkebord berichten via Twitter en/of Facebook. Dat is duidelijk meer als via Google waar in de oude situatie de meeste bezoekers vandaan kwamen.
mlkvhoudr
@Grasbaal

Facebook heb ik dan weer wel, hoe werkt het via facebook ?
Grasbaal
Quote:
@mlkvhoudr: hoe werkt het via facebook ?

Je moet het zien als een tamtam, Prikkebord en Nieuwsgrazer berichten worden doorgeplaatst op Twitter en Facebook en anderen sturen de berichten die zij weer interessant vinden weer door naar hun eigen volgers op Twitter/Facebook of waar dan ook.
mlkvhoudr
pieta
Helemaal onbegrijpelijke stelling van Vogelaar natuurlijk. Van elke hectare bouwland(lees: snijmais) melk je zomaar 20.000 kg per hectare(ik denk dat het nog veel hoger is trouwens 20 ton ds maal 1.4 voereff = 28.000 kg). Van gras haal je dat de meeste jaren niet.
matt
Bouwland mag toch minder mest op?
pieta
@matt
Ja, behalve als het ook gewoon in de derogatie zit. En daarnaast heb je ook nog te maken met efficiëntie van productie. Hoeveel fosfaat en stikstof produceert een koe als ze als basisrantsoen een groter aandeel mais heeft? Dat ligt wel anders als bij puur gras.
+1
Antbo
@pieta
wij moeten minstens 45% mais,perspulp in ons rantsoen hebben voor de meest gunstige uitscheidingsnorm.
Bij volledig grasrantsoen word de fofaitaire uitscheidingsnorm met
8 kg fosfaat en 20 kg stikstof verhoogd per koe.
milkman1
Dierrechten is misschien nog niet een zo´n heel slecht idee maar dan denk ik wel in Europees verband. Het einde van de melkquotering betekent wel en heel stuk kapitaal verlies omdat je melk in het verleden duur hebt gekocht dan plotseling niks meer waard is. Ook het krijgen van een financiering bij een bank kan wel voordelen hebben als dierrechten op waarde wordt gezet. Stel je voor, Je wilt uitbreiden in aantal dieren dan kun bij andere boeren dierrechten kopen die stoppen of willen inkrimpen en als je zelf stopt dan kan je je eigen dierrechten ook weer verkopen.
Ik was eerst vel op dierrechten tegen maar bij nader inzien, ieder nadeel heeft z´n voordeel
cs-agrar
Het een wordt ingeruild voor het ander, er verandert eigenlijk weinig, in zoverre, dat dierrechten dan waarschijnlijk verhandelbaar zijn in alle dierlijke sectoren, bijv 1 recht vertegenwoordigd 2 koeien, 8varkens en 40 kippen oid.
De waarde van je quotum is foetsie, en alles begint weer van voor af aan.
Wat hebben we dan bereikt? Niets, alleen achteruitgang
Farmer_
Hier ook dier rechten(vieheinheiten), het overtollige aantal verhuur ik nu aan een varkensboer in een ingewikkelde constuctie.
Antbo
@Farmer_
Hier kan alleen binnen de eigen bedrijfsvoering met de dier rechten (NER-D) geschoven worden, zolang er van een bepaalde diersoort geen NER-D zijn bijgekocht;
BV.veehouder heeft NER-Dr en NER-Dv zolang hij niets bijkoopt kan hij de NER-Dv gebruiken voor runderen en de NER-Dr voor varkens,wanneer hij NER-Dv bijkoopt kan hij de NER-Dv niet meer gebruiken voor zijn runderen maar zijn NER-Dr nog wel voor varkens en andersom is het juist het zelfde.
Varkensboer kan geen NER-Dr bijkopen om varkens te gaan houden en rundveehouder kan geen NER-Dv bijkopen om runderen te houden

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , melkveehouderij , varkens , lto , koeien , melk , investeren , schaalvergroting , zuivel , mestoverschot , politiek , melkveehouders , europees , mestverwerking , superheffing , dierrechten , grondgebonden , toekomst en koerechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
20
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
4