Meer ruw eiwit door late bemesting

Het moment van de eerste drijfmestgift op grasland heeft invloed op het ruw eiwitgehalte van de eerste snee gras. Dit blijkt uit de bemestingsproeven van Agrifirm in de afgelopen jaren.Een eerste drijfmestgift rond half maart geeft een hoger ruw eiwitniveau, tot enkele procenten.  

Deel dit topic

Reacties

jg
Bij welke drogestof opbrengsten ??
melkveetweet
Ruim 3000 tot ruim 3500
kaas
JA ALS JE EVEN LATER MAAIT HEB JE OOK EEN LAGER UREUM later bemesten ook maar volgens mij word het door de koe dan niet goed opgenomen er moet volgens mij tussen bemesten en maaien 6 week zitten
pieta
Als je half maart bemest kan er dus best 6 weken tussen zitten.
Coen
Mits je dan maar voor 1 mei gaat maaien en goed inkuilen 😄
casev
Zeker weer zo'n wagenings onderzoek, waar de uitkomst, van tevoren al vast ligt, zodat de overheid het recht kan praten dat we nu pas op 15feb mogen beginnen.

Wat is de volgende stap? 1 maart?..............
casev
2x op enter gedrukt...

Co, waarom kan ik mijn eigen bericht niet meer verwijderen?

Nu staat er 'geen rechten'
+4
storm
Wat een gezwets zeg! Zodra je grasland het toelaat moet je mestrijden en je gaat maaien bij een redelijke opbrengst en bij redelijk weer.
jarenlang hebben ze gezegd dat je later moest maaien en wat bleek afgelopen jaar dat diegene die op tijd gemaaid had bij misschien niet de hoogste opbrengst het beste af was
Hoger ruweiwitgehaltes en minder hergroeivertraging zodat je twee keer in mei kan maaien.
+4
hookwood
Precies, de meesten hadden gewoon laag eiwit doordat ze te laat hadden gemaaid en daardoor eigenlijk te weinig hadden bemest voor de opbrengst die ze er af hadden gehaald.
Frans1
Is het niet zo dat je niet genoeg bemesten mag voor de opbrengsten die gehaald kunnen worden?
oldhuus
Gezien de weersomstandigheden had het best gekunt, 1e snee in 2x ingekuild tussen 1 week, 2x zat wel meer op, maar onderste laag is iets donkerder en pittiger maar doe nu met uitkuilen onderste 2/3 van de bult naar de melkkoeien en eiwit in de melk toch wel iets gestegen.
Hadden we een week later nog gemaait, dan hadden we geen 5e snee kunnen inkuilen door de trage hergroei.
kaas
Helemaal mee eens
+1
siebes
Gewoon gelijk zoveel mogelijk mest voor de 1e snede, en kunstmest ietsje meer geduld.. ben je er ook.
1e snede geeft altijd de grootste massa in verhouding. dichtere zode enz.
Dus ik bemest zoveel mogelijk voor een flinke 1e snede, en maai liefst bij 4 ton of meer. Mits het weer goed is natuurlijk.
MTSTAMMINGA
Het is gewoon wat wil je;
Opbrengst
Gezondekuil voor de koe
Eiwit

Mijn weiende koe heeft de meeste pens verzuring in APRIL en de eerste dagen van MEI
jg
Juist Karst, welk kuilgras wil je.
+2
ROORDA J
Je moet bemesten naar opbrengst en van een halfe snede houd ik niet.Ik oogst liever 5000kg ds dan 3000 voor de eerste snede.Dus min 50 m3 mest en 300kg kas resulteert in een ruweiwit van 170 of meer.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's gras , grasland , agrifirm , eiwit , bemesting en eiwitgehalte geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
16
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
0