CRV claimt dat fokkerij aansluit op melkgeld

FrieslandCampina heeft met haar aankondiging dat het melkprijssysteem op de schop gaat de hele sector in beweging gebracht. Ook voor fokkerijorganisatie CRV was het reden om te kijken waar ze nu staan. Uit die analyse blijkt dat het fokkerijbesluit goed aansluit op de toekomstige marktontwikkelingen.

Deel dit topic

Reacties

mlkvhoudr
Als iemand enige consistentie kan vinden in het artikel hoor ik het graag, de schrijver/schrijfster spreekt zichzelf compleet tegen 😞

Bagger artikel daarom 😞

Kilo's melk tellen weer meeCRV claimt dat fokkerij aansluit op melkgeld
08-02-2013 •

FrieslandCampina heeft met haar aankondiging dat het melkprijssysteem op de schop gaat de hele sector in beweging gebracht. Ook voor fokkerijorganisatie CRV was het reden om te kijken waar ze nu staan. Uit die analyse blijkt dat het fokkerijbesluit goed aansluit op de toekomstige marktontwikkelingen.

Wanneer de door FrieslandCampina voorgestelde wijzigingen aan de melkprijssystematiek doorgaan komt de nadruk weer meer te liggen op meer melk en minder op de kilogrammen vet en eiwit. Dit als gevolg van het afschaffen van de negatieve grondprijs. 'Een situatie die in de Belgische markt al het geval was.'

'Veehouders gaan uit economische overwegingen steeds meer selecteren op kilo's in plaats van gehalten.' De fokkerijorganisatie wijst er op dat in 2012 het selectiebeleid is omgegooid, 'waardoor stieren die veel kilo's eiwit, vet en lactose vererven nog sterker naar boven komen. ' Hiermee werd feitelijk al ingespeeld op de wijzen waarop ze de melk uitbetaald krijgen.

Uiteindelijk mikt CRV op een koeien met een hoge levenproductie met veel kilo's eiwit en vet.
pieta
Klopt, spreekt zichzelf tegen, de eerste keer zullen wel gehalten bedoeld worden.
+1
mlkvhoudr
Denk ik ook, maar je leest het toch ook na zou ik denken voor dat he het online plempt
cs-agrar
CRV weet toch wel vaker de juiste richting niet..
mlkvhoudr
Soms zijn het net noordhollanders 😃
+1
hookwood
Daar heeft iemand bij Boerenbusiness niet goed uit het persbericht geciteerd......

Hier de complete tekst uit het persbericht:

Fokkerijbeleid van CRV sluit goed aan op marktontwikkelingen

Het fokkerijbeleid van CRV blijkt goed aan te sluiten op de marktontwikkelingen op het gebied van de uitbetaling van melk. Dit blijkt uit een analyse naar aanleiding van het uitbetalingssysteem voor melk dat FrieslandCampina per 1 januari 2014 wil invoeren.

CRV houdt er in haar selectiebeleid en fokprogramma’s rekening mee dat veehouders in de komende jaren in toenemende mate behoefte zullen hebben aan koeien die veel kilo’s eiwit, vet en lactose produceren. Het uitbetalingssysteem dat FrieslandCampina per 1 januari 2014 wil invoeren in Nederland en Vlaanderen, laat zien dat de melkmarkt zich in deze richting ontwikkelt. Een onderdeel van deze betaling is dat de negatieve weging van kilogrammen melk wordt omgezet in een positieve inweging. Dit is een situatie die in de Belgische markt al het geval is.

Veehouders zullen uit economische overwegingen steeds meer selecteren op kilo’s in plaats van gehalten. In 2012 paste CRV het selectiebeleid aan, waardoor stieren die veel kilo’s eiwit, vet en lactose vererven, nog sterker naar boven zullen komen.

Tijdig de juiste genetica op stal

Inet (Index nettomelkgeld) is de fokkerij-index die rechtstreeks inspeelt op de (toekomstige) melkprijs. In april 2012 werd door GES (stichting Genetische Evaluatie Stieren) de Inet-berekening aangepast op de te verwachten marktontwikkelingen rond de melkprijzen. CRV heeft deze Inet verwerkt in haar selectieprogramma’s, opdat veehouders tijdig koeien op stal hebben die passen bij de wijze waarop ze de melk uitbetaald krijgen.

Uit een analyse van CRV blijkt dat dit een goede stap was. Wanneer het voorgenomen uitbetalingssysteem rechtstreeks zou worden toegepast op de berekening van de Inet, zou er een productie-index ontstaan die een correlatie van maar liefst 98% heeft met de huidige Inet.
Dit maakt een zeer effectieve stierselectie mogelijk met het oog op de toekomst.

CRV voert bovendien al jaren een Amerikaans fokprogramma waarin een zwaar accent op kilogrammen eiwit en vet ligt. Ook hieruit komen volop stieren beschikbaar die goed passen in de marktomstandigheden waar veehouders mee te maken krijgen.

Toekomstige realiteit

De analyse die CRV uitvoerde laat zien dat het fokkerijbeleid, dat gericht is op een hoge levensproductie met veel kilo’s eiwit en vet, effectief rekening houdt met de huidige en de toekomstige realiteit rondom de uitbetaling van melk. De huidige Inet sluit in behoorlijke mate aan op de te verwachten marktomstandigheden, maar kan nog verder verfijnd worden.
In de bijlage staat meer achtergrondinfomatie over de analyse, waarbij ook op rasniveau is gekeken naar het effect van een andere uitbetaling van melk voor de fokkerij.
mlkvhoudr
Dat klinkt idd al een stuk logischer
pieta
Quote:
@hookwood: dat gericht is op een hoge levensproductie

Vooral dit natuurlijk. En dan het liefst in korte tijd.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's frieslandcampina , campina , crv , fokkerij en melkgeld geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
8
DEELNEMERS
4
WEERGAVES
0