Het beste bedrijf verbruikt de meeste antibiotica

Bedrijven met een lager celgetal en een hogere diergezondheidsstatus hebben een hoger gebruik van antibiotica. Dat blijkt uit een studie van de Stichting Agro Management Tools, Livestock Research en Dierlijke Productiesystemen, alle drie onderdeel van Wageningen UR. In de studie werd het antibioticagebruik op 83 melkveebedrijven over de periode 2005 t/m 2011 in kaart gebracht.

Deel dit topic

Reacties

+1
kaas
Ik denk dat dat logische is als je een koe met uierontsteking hebt en je behandeld hem goed en snel zal hij helemaal genezen.
dus met de nieuwe wetgevingen over de dierdag dosering slaan ze de plank echt helemaal mis
Erco
Hier word een koe met hoog celgetal bij de mpr (meestal behandel ik haar al als ik de uitslag weet) gecontroleerd welk kwartier het is en behandeld... Resulteert in hooguit 2 hoog celgetal koeien per keer (nu 1 van 1,5 miljoen, was ik al aan het behandelen, mastitis en een ouwe guste koe van 305.000) er kort opzitten voorkomt een hoop ellende en een celgetal jaarlijks tussen de 10.000 en de 85.000 afgelopen jaar)ik hoor van anderen er zit wel een vlokje in, homeopatische injector er in... beetje uiermint.... Ik ben van de ferme aanpak en toch heb ik een relatieve lage dagdosering volgens mij...
schoppenboer
Quote:
@Erco: toch heb ik een relatieve lage dagdosering volgens mij...

En als je nu eens boven de 6 uitkomt?

Ikzelf ben wel steeds meer met uiermint aan het knooien. Als het niet over gaat dan een BO en dan gericht behandelen.
spotmelker
Risico van dierdagdosering is dat je opgelegd wordt om een bepaald streefgetal te halen en dat er geen oog meer is voor de werkelijke gezondheidstoestand. Het gaat in de mestwet net zo. Gewoon de theorie boven de praktijk stellen, dan komt het wel "goed".

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's wageningen-ur , antibiotica , management en celgetal geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
4
DEELNEMERS
4
WEERGAVES
1