Zin en onzin garantie prijs rfc

Goedendag prikkers

Zo nu en dan, vooral na de eerste maandag van de maand komen er veel reacties over de melkprijs van rfc.
Mijn hart zegt weg met dit gedrocht van een systeemmatiek, maar mijn verstand zegt iets anders.

Het grote voordeel van de garantieprijs is dat we de buitenlandse winsten zonder veel afdracht langs de belasting kunnen sluisen.

Dit is geen melkgeld en mag als zodanig niet uitbetaald worden.

Daarom kunnen de buitenlandse opbrengsten dus niet tot een hoge melkprijs leiden.

De huidige melkprijs is een afspiegeling van de markt van de meeste noord-europese melk en is drie jaar geleden vastgesteld met algemene stemmen. Toen waren de meeste mensen het hier mee eens...

Dan het omver werpen van de huidige bepaling.
Als je het niet eens bent met de top dan lijkt het mij beter om hier mee in gesprek te gaan en op die manier dan een idee te lanceren en zo een hogere melkprijs te bedingen. Let wel bij de afnemers van de melk van de cooperatie en niet bij de cooperatie zelf die ook gebonden zit aan de markt en vraag en aanbod.
Op vergaderingen en themabijeenkomsten wordt altijd voldoende ruimte geboden om zaken aan de kaak te stellen die bij de leden niet voldoende bevrediging oogsten. Laat dan je stem horen en niet alleen hier op internet waar de meesten van ons verschuilt gaan achter een alias en de volgende vergadering misschien wel naast mij zitten aan tafel en ja en amen knikken.
Mocht je hier niet het lef voor hebben om tijdens een vergadering op te staan is er vast wel een regioraadslid die dit voor je wil doen.

Ik begrijp dat er frustratie bestaat als er weer een verlaging van de melkprijs bekend word en ook hier is de nood van een hoge melkprijs.

Maar de dialoog levert meer op dan in het wilde weg rondschreeuwen

kalm an klaas

Deel dit topic

Reacties

+1
jg
Probleem is dat melkveehouders zelf niet naar de markt kijken. West-Europese koopkracht loopt terug, en in zo,n markt willen melkveehouders veel meer volume af gaan zetten. (evenals Duitsland, Ierland e.a. )
De hoog renderende afzet buiten europa is kwa volume melk relatief klein. Voor veel bedrijven zou minder melkproduktie en akkerbouw een veel betere optie zijn. Echter melkveehouders laten zich angst aanpraten wat betreft quota , toekomstige rechten, niet klaar zijn voor de toekomst etc. RFC verwerkt en vermarkt alle extra melk wel, het rendement zal bedroevend zijn. De prijsverwachtingen van de melk worden telkenmale door diverse partijen opgeklopt zonder dat dit gefundeerd is. Vreemd genoeg wordt RFC hierop afgerekend. Wel zal RFC met een forse prestatietoeslag moeten komen, zeker gezien de lagere melk-produktie in dit quotumjaar.
+3
jorisdriepinter
Prima stuk Klaas. Het probleem is dat veel collega's niet de openheid van geest hebben om er zo mee om te gaan als jij doet. Maar daar doen ze vooral zichzelf mee tekort. 😃
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@klaas vogelzang: Het grote voordeel van de garantieprijs is dat we de buitenlandse winsten zonder veel afdracht langs de belasting kunnen sluisen.

Mooi opiniestuk, maar belastingverhaal is niet helemaal juist. Over buitenlandse winst wordt in het buitenland belasting betaald. Je hebt de klok wel juist horen slaan, hier hangt de klepel: door de garantieprijssystematiek, met name het toerekenen van de prestatietoeslag naar ratio van de verwerkte kg melk, wordt de te betalen belasting in NL gedrukt.

Verder moet je me toch eens uitleggen waarom buitenlandse winsten niet in het melkgeld mogen worden uitbetaald, moeten we dat dan maar onder de armen verdelen?

Jij weet ook wel dat de paar mensen die een onderbouwde mening naar voren brengen nooit en te nimmer een verandering teweeg zullen brengen. Bestuurders kunnen zich erg gemakkelijk verstoppen achter een zwijgende meerderheid. Het is de kunst zaken onder de aandacht van bestuurders te brengen en te houden, zodat men bij veranderende inzichten zaken als een eigen idee naar voren kunnen brengen, dat vergroot het bestuurlijke draagvlak. Zie bijvoorbeeld de weidegangpremie en de verlaging van de kwantumtoeslag.
+3
jorisdriepinter
Volgens mij weet klaas de klepel beter te hangen. Hij snapt de term melkgeld in fiscale zin tenminste.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jorisdriepinter: volgens mij weet klaas de klepel beter te hangen.

Leg maar uit, heb ik ook nog wat geleerd vanavond.
jorisdriepinter
@Jack Rijlaarsdam
Kijk, die reactie had ik verwacht. Leg eerst zelf maar eens uit hoe fiscaal het melkgeld volgens jou wordt bepaald. 😃
pieta
@jorisdriepinter
Welnu, je mag het mij wel uitleggen. Ik ben objectief. Wij zijn lid van na de fusie.
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jorisdriepinter: Kijk, die reactie had ik verwacht. Leg eerst zelf maar eens uit hoe fiscaal het melkgeld volgens jou wordt bepaald.

En die reactie had ik verwacht. Lekker anoniem meedoen op een forum, stekelige opmerkingen maken, zelf inhoudelijk weinig tot niets brengen, maar wel proberen een ander vliegen af te vangen. Stoere jongen!

Er lopen afspraken met de fiscus over de garantieprijssystematiek. De onafhankelijk gecontroleerde garantieprijs is de basis. Ook de winstverdeling (algemene reserve, prestatietoeslag, obligaties op naam) staat vast. De feitelijke herverdeling van de winst over de divisies, waardoor de belastingdruk in NL relatief laag blijft is een slimmigheidje van bestuur/directie dat vooralsnog geaccepteerd wordt. Ik begrijp niet waar jij heen wilt met de term 'hoe het melkgeld fiscaal bepaald wordt'. Dat zou je me dus uit kunnen leggen, kun je ook niet doen.
jorisdriepinter
@Jack Rijlaarsdam
Als je meent dat mijn bijdragen niet inhoudelijk zijn moet je ze toch maar eens terug lezen.
Wat mij steekt is jou opmerking van de klepel niet weten te hangen bij klaas.
Je zit er zelf ook naast. Fiscale discussies zijn erg lastig. Reden waarom op vergaderingen dit onderwerp vaak niet actief aangesneden wordt. De kans is namenlijk groot dat aan het einde van de avond niemand nog snapt hoe het zit.
Klaas heeft helemaal gelijk. Winst uit het buitenland kan fiscaal niet als melkgeld uitbetaald worden. De fiscus wil gewoon belasting heffen op winst. Wat over blijft is fiscaal gezien dus geen melkgeld.
En we hoeven het echt niet aan de armen te geven jack, het kan gewoon uitbetaald worden.
Dan jouw opmerking over de garantieprijs als uitgangspunt. Klopt ook niet. Fiscaal is niet de garantieprijs het uitgangspunt bij de fiscus. RFC heeft een afspraak dat de fiscale bepaling van de melkprijs is gebaseerd op de NL collega's, t.w. DOC,CONO en Leerdammer. Hun gewogen melkprijs is het vertrekpunt voor de fiscale bepaling wat melkgeld is(en dus onbelast door geschoven kan worden richting leden) en wat winst is(en dus belasting over betaald moet worden)
Daarom ben ik ook blij dat CONO het goed doet en wordt ik minder blij als DOC het slechter doet. Leerdammer volgt gewoon.
Het regelmatige gemopper hier op dit prikbord over buitenlndse verwerkers die onze melkprijs onderuit halen is dus niet terecht.
De garantieprijs is vooral bedoeld om een goed referentiepunt te hebben om de prestaties van de onderneming en zijn directie te kunnen beoordelen.
Ik hoop dat de stoere jongen uit de beemster weer wat opgestoken heeft.
Jack Rijlaarsdam
@jorisdriepinter
Ik lees het vanmiddag nog wel eens, voor ik m'n verdere vragen stel, ga eerst weer eens wat doen. Zit trouwens niet in de Beemster...
jorisdriepinter
@Jack Rijlaarsdam
Excuus, ben ook niet goed bekend in Noord Holland
Farmer_
Quote:
@jorisdriepinter: Het regelmatige gemopper hier op dit prikbord over buitenlndse verwerkers die onze melkprijs onderuit halen is dus niet terecht.

Dat zijn toch de referentie bedrijven waar RFC hun garantie prijs op baseert.
pieta
Quote:
@jorisdriepinter: Fiscaal is niet de garantieprijs het uitgangspunt bij de fiscus. RFC heeft een afspraak dat de fiscale bepaling van de melkprijs is gebaseerd op de NL collega's, t.w. DOC,CONO en Leerdammer. Hun gewogen melkprijs is het vertrekpunt voor de fiscale bepaling wat melkgeld is(en dus onbelast door geschoven kan worden richting leden) en wat winst is(en dus belasting over betaald moet worden)

Dit is nieuw voor mij. Voor de garantieprijs zijn we dus afhankelijk van de duitse, deense, belgische en nederlandse collega's. RFC moet dus belasting betalen over de winst na aftrek vd gewogen gemiddelde melkprijs van de andere nederlandse verwerkers.
Ik snap dan niet goed waarom er zo belangrijk over de goodwill-impairment wordt gedaan. Ons werd verteld dat RFC hier dan waarschijnlijk een deel van voor zijn rekening neemt maar dat dit inlatere jaren wel weer gecompenseerd zou moeten worden vanwege het eigen vermogen. Terwijl ze van een goodwill-impairment dus belastingvoordeel hebben, met de liquiditeit daaruit extra kunnen aflossen (balans verkorten, debet minder goodwill, credit minder langl. leningen) en dus een hoger % eigen vermogen verkrijgen.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jorisdriepinter: Fiscale discussies zijn erg lastig.
Dat blijkt. Ik ben het nog steeds niet eens met deze opmerking van klaas: 'Het grote voordeel van de garantieprijs is dat we de buitenlandse winsten zonder veel afdracht langs de belasting kunnen sluisen.

Dit is geen melkgeld en mag als zodanig niet uitbetaald worden.

Daarom kunnen de buitenlandse opbrengsten dus niet tot een hoge melkprijs leiden.
'

Buitenlandse winsten worden fiscaal in het buitenland afgerekend, dus niet in NL. Melkgeld = garantieprijs + prestatietoeslag + obligaties op naam. Opbrengsten boven de garantieprijs worden gereserveerd en uitbetaald in prestatietoeslag en obligaties. Buitenlandse opbrengsten leiden in mijn optiek dus wel tot een hogere melkprijs. Waar zit de fout in mijn redenering?

Nu je de NL melkprijs als uitgangspunt noemt, staat mij dit ook weer voor de geest. Als ledenraadslid zul je deze info wellicht een keer vaker gehoord hebben als ik, hoop dat je me deze lacune in m'n kennis niet kwalijk neemt.

Het gemopper op dit bord gaat doorgaans over de voorschotprijs, deze wordt wel degelijk beïnvloed door de buitenlandse verwerkers?!

De garantieprijs is misschien ook wel een beetje bedoeld om discussie over de bepaling van de hoogte van de voorschotprijs af te wentelen op andere partijen...
de hoef
@Jack Rijlaarsdam
ik zal co is een mail sturen met de vraag of hij de naam niet kan veranderen in mopperkonte prikbord [ik zie het zelf niet als mopperen ik wil gewoon graag meer en ik ben wel tevreden anders had ik wel naar delta melk gegaan maar doorgaans betalen ze goed uit
+7
jan w
Beste Kalm an Klaas,
Ruim 100 jaar geleden hebben onze voorouders de cooperatie's opgericht om op die wijze een zo optimaal mogelijke melkprijs neer te zetten. Die reden telt voor mij nog steeds. We hebben er een organisatie staan van jawelste. Een organisatie die spreekt over Duurzaamheid. De belangrijkste duurzaamheids regel die er zou moeten zijn , is dat er ook weer jonge boeren een bestaanrecht hebben om de bedrijven voort te zetten. En niet waar men nu al vanuit gaat dat er verwacht wordt dat een boer 4000 tot 5000 uur per jaar moet werken voor nop en dat de vrouw des huizes de kost moet vergaren. RFC zou het lef moeten hebben om op een ander toer te gaan. het lef om er voor de boeren te zijn. Er worden vele eisen aan de boeren gesteld, maar de boer krijgt er nooit iets voor terug, geen enkele vorm van waardring. Ze zouden het lef moeten hebben om een gedeelte van de kostprijs voor het produceren van de melk bij de melkprijs in te betrekken. Men moet laten zien dat ze er weer voor de boeren zijn. En niet alleen met de borst vooruit staan, van dit zijn wij. Aan de prestatietoeslag hebben we weinig, alleen als we dood zijn kunnen onze partners er wat mee. Als je nagaat dat ons ledenvermogen opgaat aan de betalingstermijnen die de afnemers erdoor drukken. afnemers die pas na maanden aan hun betalingsverplichtingen voldoen. Betalingstermijnen dan 6 maand is geen uitzondering meer. We moeten terug, terug naar de basis waarvoor we de cooperatie hebben opgericht, weer met beide voeten op de grond.
+1
de hoef
Hier kan ik me ook helemaal in vinden, niet zeuren maar gewoon de kost kunnen verdienen en wat reserve op bouwen
+2
klaas vogelzang
Mijn inziens zijn de coops opgezet met het oog op maximalisatie van de winst wat nog steeds het oogmerk is van de coops. Ik ben wat dat betreft helemaal een coop-boer want ik doe bijna alleen maar zaken met de coop. Dat zij steeds groter worden heeft alleen maar te maken met marktmacht naar de inkoop en verkoop kant. Volume maakt macht.
Er staat nergens dat een boer lang moet werken voor weinig en dat de vrouw uit werken moet. Dat zijn een ieder zijn eigen keuzes.
Over de betalingstermijnen zal ik op de volgende vergadering vragen stellen daar ik graag het naadje van de kous van wil weten.

Maar wat wij niet moeten vergeten is dat de cooperatie is opgericht door boeren en voor boeren en dat hedentendage nog steeds is. De bestuurders bij rfc zijn allen melkveehouders die hun bedrijf draaiende houden. Zij weten net zo goed als jij en ik wat er speelt op het boerenbedrijf qua kosten en verlies of opbrengsten en winst.
Je moet ondernemen zoals jij het vindt dat bij je past en als je denkt dat het rendement op je arbeid te laag is vraag je dan bij jezelf af wat je daar aan kunt doen en geef daar niet een ander de schuld van.

Ik kan wel een oplossing verzinnen maar daar ben je geen boer voor geworden.(gewoon stoppen dus)

kalm an klaas
jan w
Wat is nu precies de definitie van het woord garantieprijs. Zoals het in het artikel stond verwoord van Piet Boer stond het heel anders dan op de site van RFC. Krijg steeds meer het gevoel dat met de gemakkelijkste weg kiest qua defenitie en dat die makkelijk is aan te passen.
Het gedeelte over duurzaamheid en het inkomen van de bedrijven is een ander verhaal. Om mij hoef t U zich daarover geen zorgen te maken. Ik zing mijn tijd wel uit, heb waarschijnlijk toch geen opvolger of er moet wel iets geks gebeuren.
Maar dat inkomensverhaal komt van de agrarische accountants, van de banken, van het LEI.
Mijn punt is dat er onder normale omstandigheden bij een bedrijf met 800.000 kg melk een inkomen uit te halen moet zijn.
Het moet niet het uitgangspunt zijn dat een boer het met minder dan € 5.00 per uur bruto maar uit moet kunnen.
Ik wil nog wel iets kwijt over de bestuurders. Alls ze gekozen worden hebben ze de grootste plannen. Als ze een poosje in het bestuur zitten dan denken ze heel anders en denken ze alleen maar vanuit het oogpunt van hogerhand. Dan staat de pet opeens heel anders.
+1
storm
Wat een gedoe over de garantieprijs van RFC zeg! Ok ik had ook liever gehad dat ie gelijk was gebleven of omhoog was gegaan maar de realiteit is gewoon dat de indexondernemingen omlaag gingen of nog gaan.
Wel verwacht ik straks een fikse prestatietoeslag en dan kijken we weer hoe we uitgekomen zijn over afgelopen jaar.
Ik moet wel toegeven dat het ook hier niet over houd qau marge maar dat zal wel overal gelijk zijn toch?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , melkprijs , belasting , rfc , melkgeld en garantieprijs geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
20
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
1