Op 18,8 procent van de melkveebedrijven wordt geen enkele vorm van weidegang toegepast.

Ook het weideseizoen komt er er weer aan, uit onderzoek blijkt dat bij 82% van de melkveehouders de koeien nog regelmatig zelf hun gras halen. De daling hiervan lijkt dus gestabiliseerd:

81 procent van de melkveebedrijven in Nederland hebben het afgelopen jaar weidegang toegepast. Dat is het aandeel weidegang op melkveebedrijven voor 2012, zoals dat is vastgesteld door het Productschap Zuivel in opdracht van de Duurzame Zuivelketen in het kader van het Convenant Weidegang.

In dat convenant hebben de Duurzame Zuivelketen (Nederlandse Zuivel Organisatie en LTO Nederland) vorig jaar samen met bijna 60 partijen uit de voedselketen afgesproken om tenminste het huidige niveau van weidegang te behouden.

De zuivelondernemingen die aan het convenant deelnemen hebben het aandeel weidegang op hun toeleverende melkveebedrijven geïnventariseerd. Op verzoek van de Duurzame Zuivelketen heeft het Productschap Zuivel vervolgens de gegevens van de individuele zuivelondernemingen verwerkt tot een sectoraal gemiddelde.

Uit de berekening van het productschap blijkt dat gedurende het afgelopen weideseizoen op 81,2 procent van de melkveebedrijven een vorm van weidegang werd toegepast. Op 73,6 procent van de bedrijven liepen de melkgevende koeien gedurende ten minste 120 dagen per kalenderjaar en ten minste 6 uur per dag buiten. 7,7 procent van de melkveehouders paste vorig jaar een andere vorm van beweiding toe. Op 18,8 procent van de melkveebedrijven werd geen vorm van weidegang toegepast.

De cijfers zijn gebaseerd op gegevens van tien zuivelondernemingen, die de melk verwerken van 96 procent van alle melkveebedrijven in Nederland. Het overgrote deel van de melkveehouders, die hun melkkoeien minimaal 120 dagen per jaar en tenminste 6 uur per dag weiden, ontvangt daarvoor een premie van hun zuivelonderneming. Aan de uitbetaling gaan controles van de zuivelondernemingen en externe borgingsinstanties vooraf.

Bron: Duurzame Zuivelketen

Deel dit topic

Reacties

Coen
En hoeveel % van de koeien heeft nu en in de naaste toekomst nog weidegang ?
mijn inschatting nu misschien nog 50% en dat wordt erg rap minder 😞
+3
cs-agrar
Hoe ligt de levensproductie op zulke bedrijven en dit in combi met medicijngebruik naast de "weidegangers" neer leggen? (Niet om weidegang neer te halen maar als intressante vergelijking)
mlkvhoudr
Medicijngebruik bij volledig weidegang is lager. Is ook logisch probeer jij maar eens een koe te behandelen als die alle ruimte heeft in een weiland 😃

Maar zonder gekheid, ik denk dat een extensief bedrijf vaak de produktie lager heeft en dus per dier minder problemen heeft, op het totale bedrijf hoeft dat dan natuurlijk weer niet zo te zijn
+1
casev
Ik had niet verwacht dat dit getal al zo hoog zou zijn.

Aan de andere kant komt het mooi uit, en kan fcdf mooi de weidepremie volgend jaar verdubbelen naar een cent.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's gras , lto , koeien , melk , zuivel , productschap-zuivel , weidegang , melkveehouders , zuivelketen , zuivelonderneming , nederlandse zuivel organisatie en 2012 geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
4
DEELNEMERS
4
WEERGAVES
0