Grond- en pachtprijs stijgt door beperkt aanbod

Grond- en pachtprijs stijgt door beperkt aanbod
22-01-2013 •
Zowel de prijs voor agrarische grond als de pachtprijzen stijgen. Dit signaleren de makelaars van de NVM. Volgens voorzitter Arjan van der Waaij verkopen veel stoppende agrarische ondernemers hun grond niet, vanwege het povere rendement met de huidige lage rente. 'Pacht levert een hoger rendement op.' Bovendien komt er weinig grond vrij vanuit de melkveehouderij, omdat deze wordt aangewend voor de mestafzet of het telen van ruwvoer.

Hierdoor is het aanbod aan agrarische grond beperkt, waardoor de grondprijs stijgt. De NVM ziet op basis van de transacties over het afgelopen jaar dat de grondprijs landelijk gezien een 'opwaartse trend' vertoont. Van der Waaij verwacht dat deze prijsstijging ook dit jaar doorzet. 'Agrarische grond blijft in ieder geval prijshoudend', zo zei hij dinsdag op een persbijeenkomst in Nieuwegein.

Vooral akkerbouwers zoeken volgens hem, ondersteund door de hogere prijzen voor onder meer aardappelen en granen, naar grond. Hierbij worden ook prijzen van 70.000 euro per hectare betaald. 'Akkerbouwers zijn niet geïnteresseerd in de boerenerven, maar echt in grond.' Hierbij zijn het afgelopen jaar ook geregeld grote kavels verhandeld van 24 hectare of meer. Wel signaleert Van der Waaij een nivellering van de grondprijzen tussen de diverse regio's. Traditioneel is Flevoland de provincie met de hoogste grondprijzen, maar de prijzen in onder meer Noord-Nederland kruipen langzaam naar daar naar toe.

De vraag naar grond wordt daarbij vergroot, doordat ook particuliere beleggers en pensioenfondsen zicht steeds meer op de agrarische grondmarkt gaan begeven. 'Net als de agrarische ondernemer die zijn grond verpacht, zien zij in grond ook een heel zeker rendement', aldus Van der Waaij. 'Daarbij helpt de geliberaliseerde pachtwet natuurlijk mee, doordat het nu eenvoudiger is om grond te verpachten.'

Effect van het beperkte grondaanbod is dat ook de pachtprijzen door een groeiende vraag stijgen, signaleert de NVM. Zo stijgen de pachtprijzen voor akkerbouwgrond in bijvoorbeeld Flevoland en wordt de bollengrond in Noord-Holland ook duurder

Bron: Boerenbusiness.nl

Deel dit topic

Reacties

milkman
Als je akkerbouwer bent en je hebt 6000 euro saldo/ha met pootaardappelen dan kan je financieel wat doen. In de melkveehouderij is dat toch wel even heel anders zie de media in de boerderij e.d. Dus eigenaren en pensioenfondsen kijk uit wat je doet want anders is het voor de melkveehouderij hier straks einde oefening
Beter duur als niet tekoop snel allemaal grond kopen.
milkman1
Er komt grond genoeg te koop. Er zijn veel boeren die geen opvolger hebben en de hoge prijs van de grond is mede bepaald door boeren die uitgekocht zijn door gemeente/overheid denk aan HSL en uitbreiding van steden. De economische groei in Nederland staat momenteel op een zeer laag pitje dus duurder zal de grond echt wel niet worden.Laat je niet gek maken.
George
Duurder misschien niet maar ook niet goedkoper.Trouwens melkveehouders zijn niet alleen in de markt en je ziet steeds vaker dat de grond toch niet verkocht wordt waar iedereen van dacht dat die te koop zou komen. Maar beheerd wordt door de erfgenamen. Er kan wel eens minder te koop komen dan je denkt.
pieta
Quote:
@George: Er kan wel eens minder te koop komen dan je denkt.

Tja en meer kan ook.
George
Kan ook we zullen zien.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , flevoland , pacht , grondprijs , grondprijzen , grondmarkt , grond , mestafzet , rente , nvm en rendement geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
6
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
3