Flechviehkruisling

Bij ons heeft onze Fleckvieh-kruisling gekalfd. Afkalven ging prima. Ik vond het kalf wel wat zwak. Is dus ook niet opgestaan, wou niet drinken en was binnen 24 uur dood. De vader van het kalf is een zwartbonte HF-stier. Kan dit nou te maken hebben negatieve heterosis?

Deel dit topic

Reacties

de hoef
Wij hebben er al zat terug gekruisd gaat best ,niet alles heeft een oorzaak pieta .maar ik zou eerder denken salmonella of coli zijn ze ook zo dood
pieta
Toeval zou ik het eerder op geven dan salmonella of coli. Ik heb hem uit de koe zien komen en hij was al moeilijk aan de gang te krijgen.
mlkvhoudr
Een direct antwoord weet ik niet, maar vind het zelf wel altijd lastig in te schatten. Van de week een pinkje wat hartstikke vlot leek te gaan met afkalveren, omdat het een pinkje betrof toch maar even geholpen, tong wel iets dik en klein beetje slijm met halen uit de longen, maar de eerste dag wou dat kalfje helemaal niks drinken en de volgende dag een helemaal rode neus en toen besloot meneer ineens dat die het toch wel kon, maar waarom die dat nou de eerste dag niet wou doen, het blijft werken met levende have
pieta
@mlkvhoudr
Dit lijkt meer op mijn geval.
oldhuus
Hadden wij laatst, maar dat kalf was veel te vroeg geboren
.Wat voor stier was het trouwens, kun je levensduur geboorte opzoeken, maar denk anders ook eerder aan een infectie.
pieta
Het was een Morningview Legend, lv geboorte 103.
cs-agrar
Die legend's starten hier eigenlijk altijd best, heel fel op melk.
Ik gebruik wel, eigenlijk in alle gevallen, melissengeist ademspray van ecostyle, komt de ademhaling altijd direct goed op gang.
Vorige week een gevalletje zoals jou, pinkje x Cricket, kalf was meer dood dan levend, beetje spray en begon zowaar nog weer te pruttelen. Melk 1e keer met sonde, want wou niets en sindsdien wordt meneer steeds feller (gelukkig)
ejb
Negatieve heterosis bestaat niet.

het tegenovergestelde van heterosis is inteelt of lijnenteelt zoals mensen die het toepassen het noemen.

maar zoals eerder gesuggereerd om de zoveel heb je een keer een kalf wat het om wat voor reden dan ook het niet wil doen, alleen jammer dat het bij jou direct het eerste kalf betreft hopen voor jou dat het ook gelijk het laatste kalf is want eigenlijk en dat is ook bewezen heb je met kruislingen sterkere kalveren
pieta
Daarom dacht ik dat er misschien een oorzaak lag in het "terugkruisen". Benieuwd naar ervaringen van andere boeren. Als je door blijft kruisen blijf je in de heterosis. Een dikke 20 jaar geleden hadden wij MRIJ en de eerste kruising met RHF bracht machtig goede koeien en elke volgende generatie viel bij ons vies tegen. In 2001 hebben we enkele rietjes Jersey ingezet en de nafok daarvan zit ook (voor de tweede keer) een forse tegenvaller tussen. Geen karkas, geen sterke bouw, geen melk en geen echte goede gehalten.
cs-agrar
Zal je nu naar de noors roodbont moeten en daarna weer naar HF, schijnt mooiste paring te zijn
pieta
@cs-agrar
Zou kunnen.
oldhuus
En geven ze NRF dan ook nog melk, of is het alleen om de vruchtbaarheid en gezondheid te doen.
jan w
@oldhuus
Rotatiekruising van HF x fleck X BS moet ook goed uitpakken.

We zijn vanaf de MRY overgestapt via rfh naar de BS en toen HF erop.
Vooral van de kruislingen met HF uit de BS hebben best koeien geleverd.
cs-agrar
@oldhuus
NRF geeft ook wel melk hoor, je zal niet zo snel zakken. Vooral omdat ze de produktie aan kunnen. Veel holsteiners hebben wel de potentie, maar niet de kracht om te produceren. Met zo'n kruising voeg je juist de kracht toe
ki-service.nl/x-sires.jpg/
oldhuus
@cs-agrar
Die bovensten zijn Fleckvieh, en bij die Noren/Finnen staat 107, 104 ... Geen idee wat ik daar mee moet, maar dit zijn de Nederlandse kengetallen van Braut:
cr-delta.nl/modules/stierzoeken/…
dickjr
Misschien had het kalf last van hype virus?
pieta
Is dat dat virus dat resistent is teen alle antibiotica(ook iets met hype te maken).
+1
hess
Had paar weken geleden ook een fleckvieh kruising.
heb er toch maar mooi 275 euro voor gekregen voor mijn stiertje
+1
dickjr
Zou kunnen, in ieder geval niet resistent tegen de gladde praatjes van stef beunk/ hans kerkhof.
+3
oldhuus
Het heet eigenlijk ook Fleischvieh, "Fleckvieh" is een marketing-verzinsel van Stef Beunk en cons. 😃

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's stier en kruisling geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
20
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
2
TREFWOORDEN