De zuivelindustrie raadt de bouw van vrijloopstallen af

Jammer:

De Nederlandse zuivelindustrie raadt de bouw van vrijloopstallen af. De compostbodems vormen risico's op schadelijke bacteriën in de melk. Ook leveren ze mogelijk luchtwegproblemen op bij mens en vee.


Uit onderzoek van NIZO Feed Research bij verschillende bedrijven die compost gebruiken, blijken tot honderd keer zoveel hittebestendige bacteriesporen in de tankmelk voor te komen.

Na sterilisatie en pasteurisatie van de melk kan dat nog steeds leiden tot bederf van zuivelproducten.

Hittebestendige sporen
Tijdens het onderzoek zijn hittebestendige sporen ontdekt die eerder luchtwegklachten veroorzaakten bij werknemers in de champignonteelt en composteerbedrijven. Het type compost blijkt niet uit te maken.

Zowel bij vrijloopstallen als bij compost in de ligboxen is het aantal hitteresistente sporen fors hoger.

Vervolg onderzoek
Opdrachtgever van het nog niet gepubliceerde, maar in oktober afgeronde, onderzoek is de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO). Die heeft zich hierover tot nu toe nog niet publiekelijk uitgesproken.

Wel initieert de NZO een vervolgonderzoek. Ook spreekt de zuivelbranche met compostleveranciers om te kijken of het product kan worden aangepast.

Geen verbod
Een verbod instellen op vrijloopstallen en compost als boxbedekking gaat de NZO te ver. Zij wil eerst meer duidelijkheid over het verband de risico's van compost in stallen.

Bron: nieuweoogst.nu/scripts/edoris/…

Deel dit topic

Reacties

mlkvhoudr
Daar gaat mijn toekomstige stal 😞 vond dit echt het systeem van de toekomst. Verbieden lijkt mij dan aan de andere kant wel weer heel sterk dat je dat als fabriek zo maar kan verbieden, de melkveehouders die in zo'n stal geinvesteerd hebben KUNNEN niet zo maar even de hele stal weer anders maken
casev
Mee eens, ik vind het ook een prachtig systeem. Al heb ik wel mn twijfels over de kosten van de compost.

Hier in het dorp is er op dit moment ook 1 in aanbouw, de 7e in nederland.
cs-agrar
Vind het helemaal niets, bult werk aan en veel meer oppervlakte nodig. Omdat de resultaten bij die ene boer zo goed waren zegt meer over de boer dan over de stal.
innovator
@casev volgens mijn info staan er al ong. 30 vrijloopstallen met compost/composteringsbodems. Kosten van compost lijken nu mee te vallen, snippers zijn duurder vanwege de concurrentie van verbandingsovens

@cs-agrar resultaten bij meerdere boeren (10) zijn heel positief, komt ook uit de cijfers, denk aan digiklauw, DDD, leeftijd, vervanging e.d.

Artikel uit de nieuwe oogst eindigt met: Vervolg onderzoek kan ook uitwijzen dat de risico's acceptabel zijn. De zuivelsector is daar zeker bij gebaat, want vrijloopstallen zijn qua ruimte en klauwgezondheid een duidelijke stap voorwaarts ten opzichte van de traditionele bouw.

Meer info over boxmateriaal: duurzaammelkvee.nl/sites/duurzaammelkvee.nl/…
cs-agrar
@innovator
UIt wat voor stallen kwamen deze koeien? zeer waarschijnlijk al druk bezet anders was de bouw niet nodig, dan ga je altijd vooruit op de punten die jij noemt.
innovator
@cs-agrar ze kwamen uit ligboxenstallen, verschillende bezettingen. Dus je wilt zeggen dat stallen zonder hoge bezetting ook een Klauwgezondheidsscore hebben van 100? Lijkt me sterk als het gemiddelde in Nederland 50 is. Ook omdat boeren aan geven dat klauwen opknappen in vrijloopstal, maar dat je ze niet terug moet doen in ligboxgedeelte, dan gaan ze er namelijk weer op achteruit... Sneeuw is in iedergeval niet meer nodig om de klauwen een boost te geven.
cs-agrar
@innovator
ik zeg volgens mij nergens dat in minder bezette stallen de klauwscore 100 is, alleen is die kans wel veel groter.
jan 1
Ja de Vries is nu aan het bouwen zag ik,hier in de buurt zijn ook 2 boeren bezig met vergunning voor vrijloop stal,willen dit jaar bouwen.
Zit je wel met een dilemma natuurlijk,wat moet je doen?
MTSTAMMINGA
Het klimaat in NERDERLAND is er niet geschikt voor denk ik@jan 1
Ik ben altijd alblij dat ik de kalverhokken[ziekenboeg\afkalfhok met weinige werk en een boel stro droog kan houden

Waarom zijn we vroeger overgestap van potstal na ligbox ??
oldhuus
Het zou hier idd wel eens wat te vochtig kunnen zijn, niet voor niets hebben die vrijloopcomposteringsstallen open zijkanten van 4 meter hoog, die koeien hebben het dan 's winters ook drukker met de kachel brandend houden als melk produceren, en dan heb je nog natte plekken her en der.
kaas
Als de zuivelindustrie daar bank voor is moeten ze ook gescheidenmest in de boxen verbieden
jan w
Geen vrijloopstallen
geen compost in de boxen
geen gescheiden mest in de boxen
geen melkrobot
geen tarwegistconcentraat

Wie volgt
+1
pieta
Geen boeren
casev
Geen antibiotica
koetje 10
Mag ieder bedrijf toch voor zich weten. niet-waar.....
mlkvhoudr
Niet waar op dit punt, wel waar op de meeste punten. Als het voedselveiligheid betreft of houdbaarheid van het produkt is het niet meer dan logisch dat er eisen aan gesteld worden. Je kunt niet verwachten dat je produkt zo maar klakkeloos wordt afgenomen.

Dan is bijvoorbeeld zo'n knakker die mij komt vertellen dat mijn erf er wel eens netter bij heeft gelegen en dat dat dus een verbeterpunt is voor kkm vind ik persoonlijk veel dubieuzer of mijn melkfabriek daar over moet gaan
cs-agrar
Nodig die figuur dan voortaan in het donker uit, heb je geen last
+3
casev
@cs-agrar
Of deze week met al die sneeuw, is alles netjes wit 😄
+2
mlkvhoudr
@cs-agrar

Die figuur (waar ik overigens normaal prima mee kan) nodigt zichzelf uit, maar als je melkstal en tanklokaal zeer aan de ogen doen van het glimmen en je hebt alleen wat rommel achter de stal, dan denk ik daar het mijne van eerlijk gezegd, wat dat nou toevoegt, maar zo zal iedereen wel wat te mekkeren hebben.

Dit keer sinds het eerst sinds de invoering ook een keertje tegen punten aangelopen, dit omdat wij alle ziektes en medicijnen netjes registreren en inbrengen en ALLE melk eerst met de delvotest onderzoeken voor we weer leveren en dan krijg je punten omdat bij 1 medicijn niet de wachttijd bijstaat hoelang je hem moet uithouden, strikt zal die wel gelijk hebben, maar het voegt niks toe :?
pieta
Dat is hetzelfde als weidegang, puur imago.
+1
mlkvhoudr
@pieta

Ik weet het wel, maar het koste me deze keer wel wat moeite om mijn ergenis te verbergen 😃
cs-agrar
@mlkvhoudr
Is mij ooit eens gezegd dat alles te schoon was, dat kon niet normaal zijn. Nu was het wel normaal, toen ik zei ook kom je met een maand toch weer, onaangekondigd.
Maar meestal valt het wel op aan de rest van stal/bedrijf hoe de gangbare situatie is.
Jouw melkstal is wel heel makkelijk schoon te houden.
mlkvhoudr
Quote:
@cs-agrar: Jouw melkstal is wel heel makkelijk schoon te houden.

dat was wel het idee toen we hem zetten in ieder geval
pieta
@mlkvhoudr
Waarom is ie gemakkelijk schoon te houden?
de hoef
@mlkvhoudr
een hoop gezever voor niks dan .maar nu duurd het weer 2 jaar voor hij komt toch .
mlkvhoudr
@pieta

Weinig metaal en alle muren geglid
mlkvhoudr
@de hoef

Gelukkig wel, maar ook daar zou ik niet van staan te kijken als de frequentie opgevoerd wordt
+1
mlkvhoudr
@pieta
Ik was de kabinetskasten nog vergeten te vermelden, dat maakt ook makkelijk schoon
kaas
Ja vind ik ook maar de hoge heren van de zuivelindustrie die willen er graag invloed op hebben,
De gescheiden mest in de boxen , word als volgende geschrapt.
+1
jan w
Hoop het van niet. Heb ruim 25 jaar alleen stro gestrooid. Nu meng ik het met gescheiden mest. Nu hebben de koeien een perfect ligbed wat goed blijft liggen.
Misschien moeten we dan over op kalk water stro bedekking.
beemster5
Quote:
@de tukker oet twente: De gescheiden mest in de boxen , word als volgende geschrapt.
Als er risico aan zit qua voedselveiligheid en voor de gezondheid van degenen die de melk opdrinken en de kaas opeten: dan is het goed om het te schrappen. Ooit ging er diermeel door het voer, daar is men ook van teruggekomen.
de hoef
Ik hoorde vorige week dat ze gingen proberen weer diermeel in voer te doen
spotmelker
@de hoef
In alle voer of alleen bij varkens en kippen?
de hoef
@spotmelker
ik heb het vorige week ergens gelezen weet niet waar denk boerderij had mee de hoge voerprijzen te maken
+1
casev
@de hoef
Diermeel? Ja, goed idee......NOT.

Ik zie de negatieve reclamecampagnes van wakker dier al weer voor me, ala plofkip....
+1
mast
Gister iemand van de FC over de vloer gehad, er komt (voorlopig) geen verbod op compost als boxvulling. Zolang de reinheid van de melk niet in het geding komt is er niks aan de hand en mag de veehouder zijn koeien gewoon (op eigen verantwoordelijkheid) op compost huisvesten.
beemster5
Quote:
@mast: Zolang de reinheid van de melk niet in het geding komt is er niks aan de hand

maar ze nemen misschien wel 'hittebestendige bacteriesporen' op in het hoofdstuk reinheid ??? Dan heb je ook geen verbod nodig.
mast
@beemster5

Er komt ook geen verbod, de leveranciers van de compost wordt eerst de kans gegeven om hun product aan te passen. Mocht er onvoldoende verbeterd worden, wordt een verbod alsnog overwogen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lto , melk , erf , zuivel , nzo , compost , ligboxen , stallen , vrijloopstal , doc , compostbodem , boxbedekking , werknemers , nederlandse zuivel organisatie , zuivelindustrie en tankmelk geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
39
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
0