Ammoniak blijft een vliegende geest

De vliegende geest is uit de fles. En nu nog alle belangrijke neuzen dezelfde kant op om hem te willen ruiken.

Ingezonden door Diana Saaman,

Het ammoniakprobleem oplossen door mest in de grond te injecteren of onder te werken. Dat is al twintig jaar het beleid in ons land.

Maar de geest is uit de fles. De vliegende geest nog wel. Want symbolisch genoeg is dat de oude naam voor ammoniak. Twintig jaar beleid blijkt gestoeld op beperkte metingen en enkele theoretische beschouwingen destijds. Niet eens echt tegen het licht gehouden in al die jaren.

Tot in 2012 een bevlogen onderzoeker uit Wageningen wel alles tegen het licht heeft gehouden. Mede geĂŻnspireerd door een groep melkveehouders, die al die jaren ervaren (noem het boerenverstand) dat het beleid niet klopt. Zij constateren
schade aan bodemleven en gevolgen voor diergezondheid door ondergrondse aanwending. Al die jaren hebben zij zich constructief ‘verzet’.

Zowel in binnen als buitenland zijn onderzoekers inmiddels tot volstrekt andere emissiefactoren gekomen dan hier al twintig jaar als standaard en onaantastbaar worden opgevoerd. De emissie bij het aanwenden van mest, bovengronds of bijvoorbeeld met sleepvoet, zijn al die jaren enorm overschat. Ook staat vast dat het ondergronds aanwenden van mest niet leidt tot oplossen van ammoniakemissie.

Het kan niet anders of dit moet tot een drastisch andere koers in het beleid gaan zorgen. Vreemd eigenlijk dat landbouworganisaties, onderzoekers, overheidsorganisaties al die jaren blind gevaren hebben op discutabele aannames. Onderzoekers die eens kritisch waren, zijn de mond gesnoerd.

Boerenverstand.
Een groep boeren verenigt in de Vereniging tot Behoud van Boer en Milieu (VBBM) hebben lange adem getoond. Zij hebben jaren geleden al een echte oplossing aangedragen en voeren die als kringloopboeren ook uit op hun melkveebedrijven: het nastreven van gesloten nutriëntenkringlopen, in het bijzonder stikstof. Dat is in feite wat duurzame landbouw moet inhouden. Want ammoniak blijft een vliegende geest, maar los het probleem op bij de bron: stikstofkringloop. De geest kan pas weer in de fles als ammoniak niet meer ongestraft de grond in wordt gestopt. Einde aan die milieuonvriendelijke praktijk, die feitelijk ook geen oplossing is.

Hulde aan deze melkveehouders die jaren tegen de stroom in hebben vastgehouden aan hun overtuiging, aan hun boerenverstand. Laten zij de kringloop en hun bedrijven levend houden! In het belang van meer dan alleen boer en milieu. In het belang van ons allen. Laten wij zuinig zijn op boeren die ergens voor staan. In dit geval de waarheid en echte duurzaamheid. De vliegende geest mag niet in de doofpot belanden!

Diana Saaman
Freelance communicatie adviseur agrarische sector

Deel dit topic

Reacties

+2
marco 69
Hoe krijg je de politiek dat tussen de oren. Die is nu toch al niet zo van de agrarische en vooral fouten toegeven dat er 20 jaar verkeerd beleid is gevoerd. Dat doet men niet zo graag in Den Haag.
Hoe kunnen WE de schade verhalen .
zeppmann
Marco 69,dat krijg je tussen de oren door dit met ons allen niet te pikken.
vedder
Als je nu over schade verhalen begint krijg je nooit je gelijk. Eerst zien dat de flauwekul afloopt. Jarenlang iets voor gek doen is een van de consequenties van het voorop willen lopen. De ene keer levert je dat een hoop op, de andere keer kost het wat.
Grasbaal
Het onderzoek van de Wageningen UR over ammoniakemissie is ingeslagen als een bom. Het zorgt voor veel onrust bij boeren. Mocht dit onderzoek juist zijn, dan zou dat kunnen betekenen dat jarenlang beleid is gevoerd op basis van onjuiste aannames”, vindt Helma Lodders (VVD). Ze pleit samen met SGP, Christenunie, PVV en CDA voor verder onderzoek.

Staatssecretaris Sharon Dijksma wil na afloop van het debat nog niet inhoudelijk reageren. “Ik ga proberen de Kamer tevreden te stellen.” Eerder kondigde Dijksma in een brief aan de Kamer al aan dat ze onderzoek zal laten doen naar de emissie van ammoniak.

Meer: boerderij.nl/Home/Nieuws/…

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , landbouw , emissie , milieu , duurzame-landbouw , stikstof , ammoniak , ammoniakemissie , mestbeleid , duurzaamheid , gezondheid , grond , diergezondheid , melkveehouders , boer , mestakkoord , boerenverstand , bodemleven , 2012 , kringloop en europese unie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
5
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
5