Op grote bedrijven minder gezondheidsproblemen?

Ik dacht juist dat er op de kleinere bedrijven veel meer aandacht voor de kalverenverzorging is:

Met name door een juiste biestverstrekking is de gezondheid bij kalveren op grote bedrijven beter dan op kleinere bedrijven.

Op grote bedrijven met meer dan 200 melkkoeien verstrekt ruim 50% van de veehouders minimaal 3 keer eerste biest. Eerste biest bevat de meeste antistoffen en vitaminen. Het is belangrijk dat uw kalf voldoende eerste biest binnenkrijgt.

Meer: melkvee.nl/partner/19/…

Deel dit topic

Reacties

+1
cs-agrar
Kleinere bedrijven loopt de ondernemer zelf en heeft maar weinig tijd, dus alles moet snel. Op die grotere bedrijven loopt personeel en werkt men via protocol, dus zo, en niet anders
jan w
Ik vraag mij af wat het nut is van minimaal 3 x eerste biest geven.
pieta
De eerste biest is toch de beste en je moet toch veel, vaak en vlug. Dus drie keer ofzo.
jan w
Na 4 uur na de geboorte van het kalf wordt er nog maar ongeveer 30% van de antistoffen uit de biest door de darmen opgenomen. Dus is het belangrijk om zo snel mogelijk na de geboorte het kalf voldoende ( 4 ltr ) biest te geven. De meeste kalveren drinken dit ook gewoon op.
cs-agrar
3x heeft op zich wel nut, maar dan moet er niet 3x 12uur tussen zitten.
Kan wel merken dat kalveren die minder biest gehad hebben, gewoon omdat moeder niet meer had, minder fel zijn en wat achterblijven qua groei.
Hier eerste keer 4ltr, als dat gaat, en dan binnen 8uur wel weer 2ltr er bij.
Voer eigenlijk ook alleen 1e biest, vaak krijgen ze van 2e biest voedingsdiarree vanwege hele andere gehalten en ga je dan niets op vooruit. Jongsten krijgen eerste 2wkn zowiezo 3x daags en bevalt qua groei best. Zit wel werk aan maar als kalveren goed fit zijn valt dit best mee
Todi
Kan er een verschil in zitten hoe je voerd met speenemmer of dat je na 4 dagen over gaat op gewoon uit een emmer/schaal laat drinken.
cs-agrar
@Todi
ook, dat heeft dan waarschijnlijk weer meer te maken met de slokdarmsleufreflex.
jan w
Voorraadje biest aanleggen in de vriezer. Je hebt tegenwoordig ook speedo feeders met dop van 4 liter die je dan in de vriezer kunt zetten.
Hier krijgen de kalveren allemaal ingevroren biest mbv. de coloquick.
wouterpl
Dit is wat mij over het algemeen ook opvalt, juist de grotere bedrijven lijken (en kunnen) gemiddeld gezien beter op hun dieren te passen. Dat heeft waarschijnlijk met protocollen te maken, maar vooral ook met schaalvoordelen. Op een boerderij met 50 koeien waar men tweejaarlijks preventief zou bekappen, betekend dat er elke week maar 2 koeien worden bekapt, niet bepaald efficiënt. Op een bedrijf met 250 koeien worden dan elke week 10 koeien in één sessie bekapt. Doordat dit veel efficiënter kan, kan het ook veel sneller financieel uit om te doen.

Een ander voorbeeld is specialisatie op grotere bedrijven. Bv, wanneer iemand gemiddeld 30 kalveren verzorgd zal deze makkelijker zieke kalveren van gezonde onderscheiden (en makkelijker/beter behandelen), met 6 kalveren is dit een heel ander verhaal. Kwaliteit is dus hoger. Dit geldt voor heel veel aspecten van de bedrijfsvoering.

Dus ondanks alle protesten tegen megastallen, is het vanuit dierwelzijn perspectief waarschijnlijk juist beter. Weer een bewijs dat al die zogenaamde 'dierenliefhebbers' weer eens niet snappen waar ze het over hebben.
gezienus
Quote:
@wouterpl: wanneer iemand gemiddeld 30 kalveren verzorgd zal deze makkelijker zieke kalveren van gezonde onderscheiden (en makkelijker/beter behandelen), met 6 kalveren is dit een heel ander verhaal

iemand die er oog voor heeft kan dat ook nog met 2 kalveren
+1
Jack Rijlaarsdam
@wouterpl
Wat kun jij een hoop onzin vertellen in een paar zinnen...
-1
wouterpl
@Jack Rijlaarsdam

Ik ben wel benieuwd wat er niet klopt dan.. Wat ik zeg is natuurlijk niet in elk geval waar, net als het artikel waar deze post mee begon.. anders zou de hele wetenschap ook wel op kunnen houden.

@Gezienus
Zeker mee eens hoor, ik snap dat het een beetje generaliserend klinkt maar zoals hierboven tegen Jack zeg, het is niet in elk geval waar. Wat ik hier vertelde is wat in theorie vooral voor grotere bedrijven geldt, maar het is zeker te vertalen naar boerenbedrijven..
pieta
@Jack Rijlaarsdam
Hij vertelt met een uitgebreide omschrijving dat gemiddeld genomen de betere veemanagers het meeste vee hebben. Smiley.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@pieta: Smiley.

Mooi dat jij om die onzin kan lachen 😃
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@wouterpl: Dit is wat mij over het algemeen ook opvalt, juist de grotere bedrijven lijken (en kunnen) gemiddeld gezien beter op hun dieren te passen.

Verzorging van vee staat of valt met het op tijd signaleren van problemen. Dit wordt weer beïnvloedt door kennis en kunde van de verzorger, tijdsdruk en interesse/passie. Het andere uiterste van jouw bewering: de Pool die met de prikklok in het achterhoofd lastige kalveren de melk over de rug giet (trekt er wel in) past beter op als de vakman die z'n eigen paar nuka'tjes vertroetelt.

Het zal net als het kostprijsverhaal zijn, er zijn uitschieters in positieve en negatieve zin te vinden bij zowel grote als kleine bedrijven. Van Bakel was ook zo'n prediker van opschalen om personeel specifiek (lees geestdodend en eentonig) werk aan te kunnen bieden. We weten hoe het hem is vergaan.

Ik kan het niet onderbouwen, maar verwacht dat de verzorging van het vee op een bedrijf met ingehuurd personeel gemiddeld genomen zeker niet beter is dan bij een melkveehouder die voor eigen rekening werkt.
+2
Farmer_
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: tijdsdruk en interesse/passie.

Denk dat hier alles om draait, klein of groot.
+2
MTSTAMMINGA
@Jack Rijlaarsdam

De ene ziet maandags dat een koe vrijdags ziek wordt
De andere ziet maandags pas dat de koe vrijdags ziek geworden is

Jan van Werperen zei bij ons met zijn spreekbeurt Je moet er over kunnen dat je persooneel het anders doet als je zelf

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , kalveren , biest en gezondheid geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
17
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
0