Nu voervoorraad aanvullen tijdens prijsdip

Seizoensdip
Prijs snijmais eindigt onder niveau 2011
19-12-2012 •
Oktober is voor snijmais traditioneel de maand dat prijzen even een tik omlaag krijgen om daarna weer op te veren naar nieuwe hoogtes. Uit de cijfers van het Landbouw Economisch Instituut (LEI) blijkt dat 2012 geen uitzondering is op die regel. Wel krijgt de prijs een grotere klap dan in andere jaren en duikt hij onder het niveau van oktober 2011.

Over oktober 2012 zette de maisprijs een notering neer van 55,50 euro per 1.000 kg. Een afname van 3,50 euro in vergelijking met september. Tevens komt de maisprijs uit onder de notering voor oktober 2011 toen de prijs bleef staan op 56,00 euro per 1.000 kg.

Het maisseizoen was een moeizaam seizoen, waarbij zowel vorst als regenval maakte dat regionaal de mais later was dan in andere jaren en ook de kwaliteit en opbrengsten niet overal meevielen. Zo kon het dat ook in oktober nog veel moest gebeuren in de mais.

Met uitzondering van het jaar 2007 laat de prijs van snijmais over oktober altijd een dip zien om daarna weer op te krabbelen. Vervolgens worden vaak in de zomermaanden de hoogste prijzen gedaan. Wel wordt mais, net zoals graan, steeds duurder. Vooralsnog werd in juni 2011 met een prijs van 60,50 euro per 1.000 kg, bij 28 procent droge stof, de hoogste prijs sinds begin 2007 neergezet.

Het is niet alleen de maisprijs die over oktober een daling laat zien, want prijzen van tarwestro en gerstestro zetten eveneens een stap omlaag. Dit is echter niet iets wat elk jaar terugkomt. Over de laatste jaren blijkt juist dat prijzen in de zomer aan een klim omhoog beginnen die doorgaat tot aan de zomermaanden in het nieuwe jaar. Dat gebeurt in 2012 dus niet. Over oktober daalt de prijs van tarwestro naar 117,50 euro per 1.000 kg en komt de prijs van gerstestro uit op 127,50 euro per 1.000 kg.

Boerenbusiness.nl

Deel dit topic

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's zomer , landbouw , stro , Mais , snijmais , 2012 en tarwestro geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
0