Belangstelling voor Jersey groeit
Deel dit topic
Deel ook jouw kennis en inzicht
Hebben de thema's koeien , melk , melken , melkquotum en jersey geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!
Laatste
Reacties
Maar helaas wegens ziekte ben ik gestopt
‘De Holstein-koe is de beste melkkoe, daarover valt niet
te discussiëren. Maar een Jersey is zorgelozer’, meent De
Vink. Verder vindt hij de Jersey gewoon ‘een leuke koe’. ‘Je
moet wat met een koe hebben, dat staat voor mij voorop.
Dat ik het al zo lang volhoud met dit ras, komt natuurlijk
ook doordat ze bedrijfeconomisch goed uitpakken op mijn
bedrijf.’
Beste koe
In zijn bedrijfsfilosofie is de koe waaraan je onderaan de
streep het meeste overhoudt de beste koe. Hij streeft naar een
eenvoudig bedrijfssysteem zonder grote investeringen. Dan
behaal je niet de hoogste productie, weet hij. Zijn koeien
leveren jaarlijks gemiddeld 6.400 kilo melk, bij 5,05 procent
vet en 3,95 procent eiwit.
Omdat ze het gemiddeld zeven tot acht jaar volhouden,
halen ze wel een levensproductie van 43.000 kilo melk.
InkruIsen
De meeste Jersey-boeren in Nederland zitten in het
Noorden en Oosten en werken met zuivere Jerseys. De Vink:
‘Maar ik vind dat de kruising er financieel beter uitkomt.
Een zuivere Jersey geeft 20 procent minder melk dan een
Holstein. Bij kruisingen is het verschil kleiner.’ Toch is kruisen met Jersey erg onbekend, stelt hij. ‘Veel Nederlandse boeren vinden de kleine Jersey gewoon geen volwaardige koe.’
De Vink kwam met de Jerseys in aanraking via een proef
met het IVO. ‘Inkruisen is tegenwoordig hot, maar destijds
echt nog niet. Toch verwacht ik niet dat er meer met Jerseys
gekruist zal worden.’
Nadelen hebben de Jerseys-kruisingen namelijk ook. Ze
hebben relatief veel last van melkziekte en de post omzet en
aanwas is lager. ‘De restwaarde van de koe is veel lager, er zit
slechts zo’n 225 kilo vlees aan. En de stiertjes zijn moeilijk
te verkopen.’
Tegenwoordig koopt De Vink kruisingen aan van een
collega-boer, nadat zijn eigen koeien besmet raakten met
neospora. Die insemineert een deel van zijn pinken met
gesekst Jersey-sperma. Zij eigen koeien insemineert De Vink
vervolgens met Belgisch Blauw, de pinken met roodbont.
‘Dat is mogelijk, doordat de Jersey makkelijk kalft en zo
leveren de kalfjes een aardige prijs op.’
Auteur Koen van Wijk
Bron Nieuwe Oogst