Rauwe melk heeft nuttige eiwitten tegen astma en hooikoorts

Er is veel meer mogelijk met melk:

Onderzoeker Joost van Neerven heeft drie eiwitten in rauwe melk én borstvoeding op het oog die de immuun-afweer stimuleren. Die wil hij benutten voor betere babyvoeding.

De nuttige eiwitten zitten in rauwe – onverhitte – melk. Ze worden afgebroken bij sterke verhitting. Daarom zitten er wat minder gezonde eiwitten in de gepasteuriseerde melk die wij in de winkel kopen, terwijl ze vrijwel geheel zijn verdwenen in de sterk verhitte UTH-melk. Alle consumptiemelk wordt verplicht verhit, omdat rauwe koemelk ziekmakende bacteriën kan bevatten. ‘We kunnen de voordelen van rauwe melk dus nog niet uittesten bij mensen’, zegt Van Neerven. Toch weet hij dat de onverhitte melk het immuunsysteem versterkt. Kinderen op de boerderij hebben minder last van allergie. Dat komt omdat ze vaker rauwe melk drinken, blijkt uit epidemiologisch onderzoek.

Voor de zuivelsector is dit beschermende effect van melk op allergie nieuwe informatie, zegt Van Neerven, die onderzoeker is bij Friesland-Campina en één dag in de week werkt bij de leerstoelgroep Celbiologie en Immunologie van de universiteit. ‘We hebben altijd naar het gevaar van rauwe melk gekeken, omdat er ziekmakende bacteriën in kunnen zitten. Maar daarmee kun je je doel – gezondere melkproducten – voorbij schieten.’ Hij wil meer onderzoek doen naar de functie van deze immuunsysteem-versterkende melkeiwitten, voor toepassing in nieuwe zuivelproducten voor ouderen en in babyvoeding.

tekst: Albert Sikkema

Meer: resource.wur.nl/wetenschap/detail/…

Deel dit topic

Reacties

hess
Lysteria bacterie zit erin.
van rauwe melk krijg ik diaree
mijn kinderen hebben geen allergieen maar drinken totaal geen melk.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , campina , boerderij , immuunsysteem , uth-melk en rauwe melk geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
1
DEELNEMERS
1
WEERGAVES
2