GEEN SCHAALVERGROTING MAAR KAAS VERKOPEN

Geen woorden maar daden:

Persbericht Bakkeveen - 5 december 2012


Boeren hebben het momenteel financieel erg zwaar door fors hogere kosten en een niet meegroeiende opbrengstprijs die er tegenover staat. Kostprijsbeheersing werd altijd als de oplossing gezien en deze kon met name bereikt worden door schaalvergroting. Nu blijkt dat ook grote bedrijven de kosten niet meer laag kunnen houden, wordt een ander alternatief interessant: Verhoging van de opbrengstprijs. Dat dit mogelijk is, laten Hans en Klaartje van Wijk zien op hun gemengde bedrijf in Bakkeveen.

“We zien het als een doodlopende weg om steeds meer dieren te gaan houden als oplossing voor de slechte prijs die voor de melk of het vlees wordt uitbetaald”, vertelt boer Hans. “Liever bepalen we de prijs zelf door rechtstreeks aan de consument te verkopen. Daarom zijn we in 2010 begonnen met de verkoop van onze Blauwe en Rode bessen en jams vanuit de boerderijwinkel. Langzamerhand zijn er steeds meer producten van eigen erf bijgekomen, zoals het antibioticavrije vlees van onze dubbeldoel Fleckvieh-runderen. De Alpenkoe die geschikt is voor melkproductie en voor vleesproductie”, verklaart Hans.

“Ik erger me groen en geel aan de afwachtende houding van de melkfabrieken. Elk ander bedrijf rekent de gestegen kosten door aan de afnemer. De boeren kunnen dit niet”, constateert Klaartje. “Dit heeft te maken met de structuur in de landbouw. Al onze melk wordt opgehaald door de fabriek en we moeten maar afwachten wat die ervoor over heeft. De hogere kosten , kunnen we niet doorberekenen en de fabriek geeft ook geen compensatie, simpelweg omdat ze bang zijn voor verlies van marktaandeel als zij de hogere prijs weer doorberekenen aan de supermarkten.”

Hans: “Om die reden zijn we op zoek gegaan naar een kaasboerderij die voor ons ook af en toe kaas wil maken. Deze kaasbereider maakt nu van onze melk boerenkaas. We hopen dat ook dit product gewaardeerd zal worden door onze klanten. De eerste kaasjes gaan al mee in de kerstpakketten, maar natuurlijk hopen we daarna op vervolgaankopen. We zijn er trouwens best trots op dat we een “modern ouderwets gemengd bedrijf” hebben. Modern omdat we melken met een robot, energie opwekken met zonnepanelen en actief zijn op social media als Twitter en Facebook (@bessenboerderij en @ItFryskeHiem). Ouderwets omdat je het vroeger veel vaker zag: gemengde bedrijven met huisverkoop.”

De kaas, het vlees en het meel van eigen erf wordt verkocht onder de merknaam “It Fryske Hiem” de oorspronkelijke naam van de boerderij. “Dat past ook beter bij de producten dan ‘Bessenkwekerij Allardsoog’”zegt Klaartje. “Toen we de naam ‘Bessenkwekerij Allardsoog’ bedachten, woonden we nog niet zo lang op de boerderij en voelden we ons als Brabantse en Drent wat ongemakkelijk bij de naam van de boerderij “It Fryske Hiem”. Inmiddels voelt die naam goed en zijn we blij dat onze boerderij van oorsprong zo’n treffende naam draagt. Deze gaan we zeker weer in ere herstellen. In elk geval wordt de kaas , het vlees en het meel van onze boerderij onder die naam op de markt gebracht. Aan het logo kun je al zien dat we nog wat meer in petto hebben. Maar daar wordt achter de schermen nog hard aan gewerkt.” Besluit Klaartje.

Voor meer informatie kijk op: bessenboerderij.com/ of op itfryskehiem.nl/

Met vriendelijke groet,

Hans en Klaartje van Wijk

De feestdagen komen er weer aan. Denkt u op tijd aan uw bestelling van bgeschenkmanden en kerstpakketten? Bel of mail gerust voor meer informatie!

Bessenkwekerij Allardsoog - It Fryske Hiem Jarig van der Wielenwei 1
9243 SG Bakkeveen
T. 0516-426258
@ klaartjevanwijk@hotmail.com

Deel dit topic

Grasbaal

Reacties

Druk
In voorjaar 2011 bij hen op bezoek geweest tijdens een open huis, het is een zeer bevlogen stel dat buiten begaande wegen probeert te wandelen.
« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , melk , erf , melken , koe , energie , kaas , schaalvergroting , melkproductie , boerderij , dieren , zonnepanelen , boer , twitter , dubbeldoel , facebook , structuur , boerenkaas , streekproduct , zelfkazer en zelfkazen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!