Stelling DDB/NMV

Ik krijg sterk de indruk dat de DDB en NMV een structureel hogere melkprijs als middel zien tegen schaalvergroting en verdwijnen van kleinere bedrijven. Zowel van Keimpema als Schooneman laten zich in deze bewoordingen uit.

Mijn stelling: een hogere melkprijs (of eigenlijk hoger saldo)stimuleert schaalvergroting juist en zal het aandeel stoppers alleen maar groter maken.

Schiet u maar...

Deel dit topic

Reacties

kaas
Dus dan moeten wij ont maar een slag in de ronte werken en niks verdienen om ze de schaal vergroting tegen te gaan .nou jij bent een mooie jij mag om mij wel 100 uur werken voor 0,0 maar ik niet er moet toch wel rendement op je geinversteerd vermogen zitten volgens
mij .en dit is een waardeloze stelling daar graaf je je eigengraf mee
jan 1
Dan moet je kijken in CA,daar heb je een hoge melkprijs en ook nog veel kleine boeren,maar er stoppen (door quotering) te weinig boeren om daar nu nog snel te kunnen groeien.Maar in een vrije markt zal bij hoog saldo(duurt maar even) een grote jongen ook grote stappen maken.
+3
MTSTAMMINGA
Wel wat mee eens Want het verschil tussen de beste en de slechte wordte elke jaar groter Zei de boekhouder En wat doet de beste ? Groeien in iets waar hij algoed in is Logisch toch ?
Grasbaal
Hoogleraar Willem Bruil stelt het nog extremer:

De vrije markt werkt niet voor de primaire landbouw. Men behoeft nauwelijks vooruitziend te zijn, om te beweren dat, bij het doorgaan van de liberaliseringsplannen, de melkveehouderij binnen twintig jaar uit Nederland verdwenen zal zijn.

Meer: boerderij.nl/Home/Blogs/…
jan 1
[quote]@Grasbaal: De vrije markt werkt niet voor de primaire landbouw. Men behoeft nauwelijks vooruitziend te zijn, om te beweren dat, bij het doorgaan van de liberaliseringsplannen, de melkveehouderij binnen twintig jaar uit Nederland verdwenen zal zijn.

Meer: boerderij.nl....[/quote/]

Dan was de melkveehouderij al lang verdwenen in nl,sterker nog in nl blijven de melkveehouder het langst doorboeren,bijna overal komt quotum in eu niet vol behalve in nl,er is geen beter bewijs dat vakmanschap en klimaat het beste past in nl.
+3
casev
Melkveehouderij zal echt niet uit nederland verdwijnen. Wat wel een belangrijk punt is, is de verwerkende industrie.

Kijk naar duitsland. Erg veel kleine melkfabriekjes, die op dit moment nog maar amper 30 cent kunnen betalen. Belgie net zo. Of spanje portugal waar de verwerkende sector ook zeer zwak is.

Ik denk dat de komende jaren het belang van een goede cooperatie, of sterke melkfabriek belangrijker dan ooit word.
beemster5
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: en zal het aandeel stoppers alleen maar groter maken.
Dat snap ik effe niet: bij een hoge melkprijs wordt het stoppen juist uitgesteld, omdat het nog zo lekker gaat, lijkt mij.
+2
Jack Rijlaarsdam
In mijn beleving is de grotere melkveehouder in het voordeel bij een melkprijs boven de berekende kritieke kostprijs: macht van de grote getallen. Hierdoor kan deze z'n kleinere collega van de markt duwen in de strijd om productie- cq milieuruimte.
pieta
Dat is niet helemaal waar Jack. Een kleinere veehouder verdient ook geld(bij goede saldi). Bij de kleinere veehouder levert elke hectare aangekocht voer net zoveel rendement als bij de grotere. Het ligt niet zo simpel. Feit is wel dat degene die het meeste inkomen uit hun bedrijf weten te halen het het langst vol kunnen houden.
Farmer_
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: macht van de grote getallen

In goede jaren gaat dat dubbel op, in slechte jaren gaat het verlies ook dubbel op en vallen deze grote bedrijven sneller om dan een kleinere melkveehouder.
Banken schrikken nogal van grote negatieve getallen.
Jack Rijlaarsdam
@Farmer_ In de DDB-systematiek zijn er geen slechte jaren meer en is een groter bedrijf dus altijd in het voordeel.
MTSTAMMINGA
@Farmer_
Een grootbedrijf dat goed draait verdient in goede tijden een boel geld En redt zich in slechte tijden

Een slechtdraaiend grootebedrijf redt zich in goeie tijden
En verliest veel geld in slecht tijden

Beide bedrijfen hebben verschillend ondernemers @Farmer!!!
Farmer_
@Jack Rijlaarsdam
Quota is geen garantie voor een goede melkprijs alleen een garantie voor een goede oude dag, een gesloten markt wel.

In Canada groeiden ook melkveehouders tegen de klippen op(toen het nog kon, nu niet meer, het is aan banden gelegd), reden was de flexibelere houding van de banken na +-2002.
Kleine bedrijven zijn er daar nog steeds en genoeg.

Gaan we naar 2015 gaan we richting varkenshouderij, denk dat keine bedrijven het niet lang uithouden, de marges/koe zijn gewoonweg te laag, is ook niet motiverend meer voor de boer zelf.
Farmer_
@MTSTAMMINGA

Er spelen meer factoren mee dan de ondernemer zelf.

o.a %Eigen grond, 1 slecht jaar overleven de meeste wel, bij meerdere slechte jaren verliezen de banken het vertrouwen in de sector en zullen je dan niet lang rugdekking geven, banken kunnen in zo'n (tijdelijk slechte) markt hun visie zo omdraaien positief of negatief als een blad aan de boom, dat kennen jullie nu nog niet in NL.
En natuurlijk beetje geluk helpt ook flink mee, je werkt met dieren en bent afhankelijk van weersomstandigheden.
Farmer_
Kijk maar naar de varkenssector.
+1
George
Juist Farmer , die kant wil de melkveehouderij tegen beter weten in ook op.
+1
marco 69
Mee eens Farmer en Grasbaalt een in een vrije markt kruipt de opbrengst altijd naar de kostprijs toe. Dus zullen er steeds minder producenten over blijven.(die gene die het goedkoopst produceert)
Wel nu Jack als de inkomsten zoals NMV wil ruim kostendekkend+modale boterham(geindexeerd) is er geen noodzaak om op te schalen bijkomend voordeel is dat meer animo is voor bedrijfsovername.
Dus vergaande marktregulering(koek eerlijk delen) is noodzakelijk wil je nog boeren overhouden in Nederland.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@marco 69: is er geen noodzaak om op te schalen

Geen noodzaak wil natuurlijk niet zeggen dat dit niet gebeurt...
cs-agrar
Dat opschalen zal altijd gebeuren, hooguit in mindere mate
spotmelker
Het ligt veel simpeler;
Wat willen we: Warm saneren (hoge prijzen) of koud saneren (lage prijzen)
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@spotmelker: Wat willen we

Mijn voorkeur gaat uit naar niet saneren, ik probeer tot de blijvers te behoren.

Jij hebt toch ook door dat het geen fluit uit maakt wat voor systeem je op de wereld zet, zolang de mens nooit genoeg heeft aan wat hij bezit, zal er altijd een sterkere broeder zijn die zich profileert ten koste van een zwakkere. Alleen een overheid die randvoorwaarden aan overlast/uitstoot/ruimtelijke inpassing etc stelt zal een grens kunnen stellen aan de opschaling. Ook hier zal een creatieveling weer een mouw aan passen door een tweede locatie op te kopen/starten.

Allemaal maar verplicht in een kibboets, is dat niet wat?
spotmelker
Schaalvergroting vind al plaats zolang er boeren zijn dus wordt er ook evenlang gesaneerd. Dit proces stopt nooit omdat ondernemers vooruit willen. Als ik uitstap hoop ik wel dat er nog warm gesaneerd wordt. Voorlopig rommelen we nog maar door.
jan 1
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Mijn voorkeur gaat uit naar niet saneren, ik probeer tot de blijvers te behoren.

Jij hebt toch ook door dat het geen fluit uit maakt wat voor systeem je op de wereld zet, zolang de mens nooit genoeg heeft aan wat hij bezit, zal er altijd een sterkere broeder zijn die zich profileert ten koste van een zwakkere. Alleen een overheid die randvoorwaarden aan overlast/uitstoot/ruimtelijke inpassing etc stelt zal een grens kunnen stellen aan de opschaling. Ook hier zal een creatieveling weer een mouw aan passen door een tweede locatie op te kopen/starten.

Wacht ff Jack,voel me toch aangesproken door je uitspraak dat de sterke broeder profileert ten koste van een zwakkere. ben zelf 35 jr geleden begonnen met 13 koeien op grupstal en dat was toen al mini.Nu hebben we er 160 op de stal staan en idd we hebben heel wat stoppers wat geld toegestopt om hunnie grond en rechten over nemen,maar alles op VRIJWILLIGE basis en in goed overleg gegaan.Maw ik weet wat klein/zwak is maar ook wat groot/(sterk) is.Ik zeg altijd maar zo,de kleine hebben de groten nodig en de groten hebben de kleine nodig.
Jack Rijlaarsdam
@jan 1 Zo zie je maar dat niet alleen grote bedrijven tot de sterken kunnen behoren. Blijkbaar heb je bepaalde dingen beter in de vingers dan anderen.

Blijft een feit dat schaalvergroting en verdwijnen van bedrijven niet is tegen te houden op de manier die DDB/NMV voorstaat.
jg
@jan 1
Toegestopt??, ze hebben jou gewoon veel te veel laten betalen!!!
+1
Coen
Een hoge melkprijs (een hoog saldo) heeft alleen tot gevolg dat de meest schaarse productiemiddelen nog duurder worden 😞 het rendement in de primaire sector zal altijd laag blijven ofwel het blijft noodzakelijk dat de sector een extreem hoog eigen vermogen nodig heeft 😞
de best renderende melkveehouders bepalen de prijs van de productiemiddelen 😄
+2
De laatste boer in nederland die heeft een prbleem , hij heeft geen koper voor zijn GROOOOOOOTE boerderij .
MTSTAMMINGA
Een echte Chinees koopt alles 😄
spotmelker
Een echte Chinees koopt alles: voor weinig..
+2
Dre van Helmond
De DDB En NMV zijn wel goed bezig .
Ze gunnen de blijvers een goede boterham zodat de stoppers een riant pensioen krijgen .
Iedereen blij !
pinokkio
@dre, als je stopt en verkoopt alles, en je hebt in het verleden er goed van kunnen leven en je rekeningen kunnen betalen, dan mag je de 'warme'sanering toch ook als rendement bestempelen ? Snap in dat kader lto en ieder ander niet die quotering af willen schaffen.
Quotum zorgt tenminste dat je na de periode van afschrijving/aflossing geld verdient en dat niet alles op gaat aan variabele kosten, voer/mest. En tevens als ik met burgerogen ga kijken denk ik elke keer dat nederland met de meeste koeien/varkens/kippen en mensen per vierkante km toch wel aardig vol zit, en dat de ruimte om te ondernemen zoals lto zich voor ogen heeft met we moeten kunnen groeien, geen goede weg is.
jan 1
Quote:
@Dre van Helmond: De DDB En NMV zijn wel goed bezig .
Ze gunnen de blijvers een goede boterham zodat de stoppers een riant pensioen krijgen .
Iedereen blij !

Alleen is het niet rieel wat ze willen ,weet jij ook wel Dre.Ze kunnen beter meedenken(net als Lto) hoe de zaken te sturen als beetje popi/jopi uithangen.Zijn jullie vergeten dat er met onderhandelen en (stille)diplomatie meer te bereiken valt.?
spotmelker
@jan1, Onderhandelen en stille diplomatie is een goede tactiek. Tot op heden zie ik niet veel meer dan het iedere keer weggeven van een stuk van "onze" koek. Door acties en verschillende meningen blijft er in ieder geval scherpte. Bij het veelgeprezen eenstemmige front dut de zaak in en ben je voor je het weet alles kwijt.
maria
Waar het de EMB (waar NMV en DDB lid van zijn) om gaat is dat er een Europese regulering komt op basis van monitoring en waarbij rekening gehouden wordt met vraag en aanbod en met de kostprijs. Want het is toch dom dat we maar produceren terwijl je niet weet of er wel markt is voor zuivelproducten en al helemaal als je niet weet voor welke prijzen die producten te verkopen zijn. Bepaalde risico`s zul je nooit helemaal kunnen uitsluiten maar het is wel nodig om een beeld van de markt vooraf te hebben en daar afspraken over te maken.Dit kan natuurlijk niet per fabriek of per land maar dat zal Europees geregeld moeten worden.
jan 1
Quote:
@maria: Waar het de EMB (waar NMV en DDB lid van zijn) om gaat is dat er een Europese regulering komt op basis van monitoring en waarbij rekening gehouden wordt met vraag en aanbod en met de kostprijs. Want het is toch dom dat we maar produceren terwijl je niet weet of er wel markt is voor zuivelproducten en al helemaal als je niet weet voor welke prijzen die producten te verkopen zijn. Bepaalde risico`s zul je nooit helemaal kunnen uitsluiten maar het is wel nodig om een beeld van de markt vooraf te hebben en daar afspraken over te maken.Dit kan natuurlijk niet per fabriek of per land maar dat zal Europ

Dus je wilt van te voren een vaste prijs afspraken maken,reken maar dat er dan 10 aan de andere kant van je bedrijf staan die je centen komen halen.
+4
maria
Wat is er mis mee als er aan de andere kant andere staan die proberen iets te halen?? Als we wat verdienen kunnen we het ook weer uitgeven aan arbeid, mechanisatie en andere zaken.Dat is toch de werking van een goede economie!! Als het geld niet rolt dan heb je pas een financiele crisis.
Dre van Helmond
De LTO zou diep in hun hart ook liever meer boeren willen.
Maar je kunt de ontwikkeling niet tegen houden.
In Canada doen ze dit nog wel, maar dat wil niet zeggen dat alles goed gaat.
Daar zijn heel veel kleine koeien bedrijven die niet overgenomen kunnen worden,en te klein zijn voor de volgende generatie.
Het zit daar helemaal op slot.
Al meer dan 5 % van de melk word daar geinporteed als bewerkte producten.
Is goedkoper dan zelf produceren.
Ook daar hebben de consumenten iets menselijks.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkprijs , nmv , schaalvergroting en ddb geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
37
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
0