Vanavond op TV: De biogas beerput (Ned 2 - 21.20 uur)

Paniekzaaierij?: Boeren worden eigenaren van chemische fabrieken. Ze weten vaak niet wat ze aan het doen zijn.

Ikea en Van der Valk: Het zijn bedrijven die hun afval laten verwerken tot biogas. Biovergisting werd rond de eeuwwisseling gepresenteerd als de ultieme duurzame energiebron. Er zijn inmiddels zo’n 150 biovergisters in Nederland; neergezet met miljoenen euro’s subsidiegeld. Maar hoe veilig is deze vorm van groene energie? KRO Reporter duikt in afvaltransporten in binnen- en buitenland. De ongerustheid over het gevaar voor onze gezondheid van biovergisters neemt toe.

Meer: reporter.dossierjournalistiek.nl/seizoenen/2012/… en reporter.dossierjournalistiek.nl/seizoenen/2012/…

Deel dit topic

Reacties

jan 1
Tja hoe was het ook al weer,dioxine in veevoer enz.Is weer ff geleden maar de gevolgen zijn niet te overzien.
Grasbaal
Moet vanavond toch maar proberen of ik mijn vrouw en dochter zover kan krijgen om dit te gaan kijken ipv The voice of Holland:

Openbare reactie naar aanleiding van Tv-uitzending KRO 16-11-2012


In de Tv-uitzending die vanavond wordt uitgezonden wordt een zeer negatief beeld van de
biogasbranche gegeven. In de installaties zouden grote hoeveelheden ontoelaatbare producten
worden verwerkt. De Biogas Branche Organisatie distantieert zich met nadruk van deze insinuatie.

In de uitzending worden alle biogasinstallaties over één kam geschoren, zowel de industriële als de
agrarische.

Het gebruik van producten bij vergisten is in de Wetgeving vastgelegd. Op de naleving wordt
nauwlettend gecontroleerd door de NVWA.

Voor agrarische biogasinstallaties is in de Uitvoeringsregeling van de Meststoffenwetgeving
vastgelegd wanneer het te vergisten product als meststof mag worden gebruikt. Bovendien is een
agrariër zuinig op zijn grond en zijn vee. Het vergisten van mest is een bijkomende activiteit; hij zal
ten koste van alles willen voorkomen dat de kwaliteit van de bodem en /of de gezondheid van het
vee schade oploopt. De mest uit het vergistingsproces waaraan producten zijn toegevoegd,
-het digestaat- moet als meststof dan gegarandeerd betrouwbaar zijn; de agrarische installaties
zullen hier ten allen tijde voor waken !

Industriële biogasinstallaties staan bijvoorbeeld bij een industrie of een afvalwaterzuivering.
Hieraan worden andere reststromen toegevoegd, die niet zijn toegestaan in agrarische vergisters.
Het eindproduct uit een industriële vergister, is dan ook afval en wordt ook als afval behandeld.
Reststoffen die in een industriële biogasinstallatie worden gedaan zullen daarna niet als meststof
dienen.

De biogasbranche levert een wezenlijke bijdrage aan duurzame energie in Nederland.
De agrarische sector heeft met hulp van de overheid initiatieven genomen om de energie te
benutten die in de mest aanwezig is en daarmee onder meer de uitstoot van broeikasgassen te
verminderen.

Het in diskrediet brengen van een sector die een potentiële bijdrage levert aan een duurzame
toekomst, is voor een publieke omroep een kwalijke zaak. Zeker wanneer dit gebeurd op basis van
uit haar verband gerukte informatie.

De Biogas Branche Organisatie is ten allen tijde bereid tot het geven van een nadere toelichting.

A. Maarsingh
Voorzitter Biogas Branche Organisatie
06-5390286
+1
Dre van Helmond
Volgen mij moeten we niet de vergister de schuld geven, maar vooral de handel in de producten die je mag vergisten .
Er zijn handelaren die veel geld verdienen aan de illegale afval stromen .Daar schuilt ook het gevaar van het vergiftigen van je grond .
casev
150 mestvergisters in nederland, dus 150 financiele debacles.

In duitsland krijg je bij je mestvergister een contract van 20jaar lang 25cent per kwh.
Niet voor niks dat ze daar als paddenstoelen uit de grond schieten, en ze in nederland falliet gaan, of op deze manier gaan knoeien.

Al denk ik dat veel van deze 'illegale' producten in duitsland gewoon gebruikt mogen worden.....
oldhuus
Blijkbaar word er bij die Duitsers nog gekkere dingen ingegooit..
jan 1
Denk dat het uitwassen zijn,maar een vergister naast een woonwijk is niet slim.Verder is het vd gekke om voermais in een vergister te flikkeren.
Wordt tijd dat er slimme vergisters komen die alleen op mest rendabel zijn,en anders niet aan beginnen.
+1
George
Voermais? In de vergister is het energiemais. Voor de meeste is het van de gekke omdat de prijzen van hun voer er door stijgen. Maar laten we eerlijk zijn , als melk een goede energiebron was voor de vergister en voor de boeren 60 cent per liter op zou brengen zou er waarschijnlijk veel melk de vergister in gaan. Als granen altijd op dit prijsniveau had gezeten waren er waarschijnlijk geen of veel minder vergisters geweest , maar door de jarenlange graan-en maisteelten ver beneden kostprijzen is men er achter gekomen dat men er voor zo weinig geld ook andere dingen mee kan. Pelletkachels die op graankorrels branden omdat het graan goedkoper was dan houtpellets is nog niet zo heel lang geleden. Nu wordt er met de teelt van graan en mais eindelijk weer wat verdient door de akkerbouwers ,graanprijs is de spil van de landbouw , melk en vleesprijzen moeten gewoon meestijgen!
Todi
George zet de eurooos is even aan de kant. Het feit is de vergiftiging en besmetting. Waar gaat de digistraat naar toe? Juist het meeste naar de akkerbouwers hoop ik. Met de gevolgen dat het graan en de mais die ze verbouwen vergiftigd of besmet kan raken met de gevolgen van dien.
George
Ik gebruik geen digistaat dus mijn mais is oke.
+2
l coumans
Eindelijk komt er voor de akkerbouwer rendabiliteit en gaan de intensieveboeren klagen dat het voer teduur is dus george mijn zegen heb je
George
Dank je , het is gewoon gunstig voor de landbouw als granen duur zijn. Contracten voor conserven en aardappelen moeten dan ook omhoog omdat telers anders voor graan kiezen. Jarenlang zijn akkerbouwers uitgewrongen met contracten waar nauwelijks iets mee te verdienen viel en dat zal bij een hoge graanprijs anders worden.
pieta
@George
Zeg dan niet landbouw maar akkerbouw. Ik denk dat menig veehouder nog steeds zit te wachten op een prijsstijging die recht doet aan de kostprijsstijging.
George
@pieta
Ik heb al vaak gezegd dat de melk- en vleesprijzen ook moeten meestijgen. Dit kan en mag echt niet achterblijven! Maar voor akkerbouwers ziet het er allemaal wat beter uit want die hebben in feite jarenlang jullie (kracht)voer ver beneden kostprijs geteeld.
de hoef
@George
akkerbouw is meer dan alleen tarwe en mais ,dit zijn natuurlijk makelijke teelten ,aardappelen bloembollen enz zijn moelijke teelten brengen doorgaans best wat op[dus niet de vee boeren de schuld geven het is vraag en aanbod,.weltrusten
+1
George
@de hoef
Aardappelen op contract zijn vaak hongercontracten.Door de vergisters is de vraag naar graan groter en dus beter voor de akkerbouwer.Ik geef niemand de schuld maar je zult met me eens moeten zijn dat snijmais van €800,-per ha ver beneden kostprijs is wat hier jarenlang de prijs was.Nu de prijs weer kostendekkend is begint men te jammeren over zogenaamde hoge voer- en krachtvoerprijzen en dat die vergisters en Bioethanol moeten worden afgeschaft omdat er zogenaamd voedsel wordt verbrast terwijl men jarenlang het voer onder kostprijs heeft gekregen. Ik vind het best zo en van mij mogen melk- en vlees- en eierenprijzen gewoon meestijgen. De opbrengsten omhoog in de gehele landbouw.
+1
de hoef
@George
ik praat niet over contracten ,ze beuren nu 26 cent voor de aardappelen ,800 voor snijmais is natuurlijk veel te weinig .ik vind overegens 2000 ook nog niet veel als je alles teld maar het is toch vreemd dat de vergisters de prijs op moeten trekken omdat het varkens vlees niks opbrengt,dat is nu zo vreemd alles is duur behalve het eten ,ik denk ook george als je nog wat schulden had geen mais kon telen voor de verkoop omdat dan de kostprijs boven de 2000 ligt
George
@de hoefDe meesten hebben een groot aantal kilo's onder contract om risico's af te dekken. Vorig jaar was 2 tot 4 cent de prijs. Dit jaar wat meer kilo's onder contract om dat drama niet meer mee te maken en nu dus weer niet veel verdienen met de aardappelen. Vandaar dat ik het hongercontracten noem.
Ik heb net de afrekening binnen van de maisdrogerij en het valt nog een keertje mee wat ik voor mijn mais ontvang. Eerder had ik berekend dat ik met dorskosten eraf €2220 per ha zou overhouden maar dat blijkt dus €2359 per ha te zijn! Het bedrag waar ik mee gerekend had was ex BTW terwijl ik dacht dat het incl BTW was. Vandaar het verschil en ik nog wat meer kilo's had boven het contract waarvoor de huidige prijs telt. Weer heel tevreden over de correcte afwikkeling van Maisdrogerij v.d Wildenberg.Al met al een superopbrengst met een goede prijs. Een super maisjaar.Ik ben er supertevreden over hoewel er natuurlijk nog veel meer in had gezeten met de huidige prijzen om mijn vroeg handelen fout toe te geven. 😄
de hoef
@George
geld misschien voor zand aardappelen ,hier zitten een paar grote rond de 150 ha aardappels en als ik kijk wat ze kunnen is het beter als melken ,zitten alle drie op veel huur land dus niks van vroeger mee gekregen ,werken ook wel meer als de gemidelde koeienboer ,zetten ook veel knolselderi, wortels ,rode kool producten die veel werk mee brengen
+2
Die duutsers gooien er toch geen fietsen in ??? Of hebben ze nog ander spul overgehouden.
gerrie-hul
Misse oe fietse dan tukker
Grasbaal
Heb net de uitzending gezien: reporter.dossierjournalistiek.nl/seizoenen/2012/… belangrijkste conclusie het is een enorme investering, het geeft een hoop werk en het levert niet op. Ben het ook eens met de bewering dat het kennisniveau te laag is. Het is een complexe materie waarvan je de chemische proces niet moet onderschatten.

De dagen dat het zwart van de mensen op je erf zag als er een nieuwe biogasinstallatie werd geopend zijn geweest..........
+2
George
Quote:
@Grasbaal: Heb net de uitzending gezien: reporter.dossierjournalistiek.nl/.... belangrijkste conclusie het is een enorme investering, het geeft een hoop werk en het levert niet op

Wat dat betreft zouden het wel gewoon boeren kunnen zijn.
de hoef
Je bent nog goed wakker george
Serigas
Quote:
@Grasbaal, De dagen dat het zwart van de mensen op je erf zag als er een nieuwe biogasinstallatie werd geopend zijn geweest..........

Dat is 100% waar voor de huidige versies van vergistingssystemen. Een systeem dat alle "problemen" op het erf houdt is de volgende stap die de vergistingswereld nog mnoet maken. Wij bij Serigas zijn er in 2004 al mee begonnen om dat op te lossen. Eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat onze beweegredenen niet waren om vergistigingsproblemen op te lossen maar 100% omzetting van de organsische fractie in substraat te bereiken ten einde de hoogste nmogelijke hoeveelheid biogas uit 1 ton materiaal te halen.De onwikkeling is nu zodanig voortgezet dat we alles in monovergisting aan kunnen. En daar ligt nu een goedkope oplossing van het huidige probleemmest, een probleem dat helemaal in het begin vann de uitzending als aanzet genoemde werd voor het ontstaan van de huidige problemen.
Oplossing: Vergistingssysteem dat lossingen biedt voor problemen zoals bij de eerdere generatie gezien.

Dus of het nog ooit zwart van de mensen ziet op het erf waar bijvoorbeeld een Serigas Installatie staat... Ik hoop van wel want velen zullen vooraf begrijpen dat ze voor het Mestprobleem komen en niet voor een zogenaamd Groene Energie -"Probleem".
jan 1
Waar kunnen we een serigas installatie zien.
+1
Serigas
@ Jan, De eerste installatie is in aanbouw in Zeewolde en wordt in 1ste kwartaal 2013 in bedrijf gesteld.
meer info. op onze voorlopige website: www.serigas.itis.nl

We gaan voor monovergisting. Dat is pas een overzichtelijke substraatstroom.
Grasbaal
De PvdD denk dat door mestvergisting het mestoverschot kleiner wordt:

Bruine stroom is vervuilend


Esther Ouwehand: “Mestvergisters zijn niet groen, bruine stroom is vervuilend en gevaarlijk. Onder aanvoering van het CDA wilde het vorige kabinet ons hele land volbouwen met mestvergisters om zo van het gigantische mestoverschot af te komen. Het nieuwe kabinet mag die heilloze koers niet voortzetten. Volksgezondheid en het milieu verdienen bescherming boven de economische belangen van de veeindustrie. ”

Meer informatie: Partij voor de Dieren duurzaamnieuws.nl/bericht.rxml/?id=92307
Serigas
@ Grasbaal, "gefundenes Fressen" zouden ze tegen dit soort opmerkingen van PvdD zeggen in Duitsland. Want waarom leggen ze dan niet hun campagne doelstelling langs die van de PvdA, beide willen de SDE+ afschaffen. Maar daar hoor je ze niet over want het is hen niet om de Groene Energie te doen maar om Landbouwend Nederland hun visie van landbouw op te leggen.

Overigens vindt ik het wel knap hoe ze een item op TV dat op zich al zeer korte door de bocht de zaken afschildert nog eens een keer een draai geven zodat zij ook een vorm van gelijk kunnen laten zien.

En ze blijven het consequent mestvergisters noemen terwijl ze co-vergisters bedoelen. Een echte mestvergister daar gaat alleen mest in.
Monovergisting ipv van co-vergisting. Dan kan het nooit fout gaan.

En ze blijven consequent naar Groene Energie wijzen als doel dat omgevormd moet worden. Dat was, is en zal nooit een doel worden van mestvergisting want er zit simpelweg te weing Energie in mest om het van de energie kant te willen benaderen. Mest is mest, er is te weinig - er is te veel. Dat moeten we oplossen. Mestvergisting is geen Groene Energie probleemoplosser maar een Mestoverschot probleemoplosser. Het dient zichzelf en niets anders, en dat zou een boer moeten aanspreken. Ik mijn mestprobleem dat ikzelf oplos, de groene energie leveranciers hun probleem dat zijzelf moeten oplossen (hoe kom ik aan Groene Energie?)in plaast van het geheel afschuiven op de maatschappij en ten langer leste de boer de schuld in de schoen te schuiven.

Serigas Regio Zuid Nederland
Dre van Helmond
Als we de mono vergister gebruiken zijn we dan ook mest kwijt .
digistaat is ook nog steeds mest .
Landbouwer
Er staan 150 biovergisters in nederland.
Wat ik van de uitzending begrijp is dat er nu slechts 1vergister een beetje problemen geeft.
Dat is nog geen 1 procent,waar hebben we het dan over.
Die buurvrouwen zijn ook niet de makkelijkste als ik het zo bekijk.

De rest van de uitzending gaat alleen over Duitsland.

Kortom storm in een glas water.
Serigas
@ Dre, Een Serigas vergister heeft zijn digestaat in zakken van 20kg zitten als 80% bioNPK met daarin relatief nog 10% organische droge stof. Wat betekend dat alle inerte stoffen en mineralen uit mest geconcentreerd zijn tot een product dat net zo makkelijk aan te wenden is als kunstmest, alleen dan heb je er niets voor hoeven te betalen.

@ Landbouwer, dat glas is iets groter wat als je ziet hoeveel gemeenten actief of passief het realisieren van een mest vergister tegen houden alleen omdat ze ook zulke buurvrouwen hebben. Die buurvrouwen moet je zien als vertegenwoordigers van de zelfstandige woningbezit (heb je gezien hoe ze wonen, nogal wat te beschermen lijkt mij) want daar is, zeker in deze tijd, iedereen beducht voor, waarde vermindering van de woning.
Grasbaal
[quote]Kan van het digistaat drinkwater worden gemaakt?

Ja, maar is kostbaar omdat dan met omgekeerde osmose moet worden gewerkt. serigasinternational.com/Veelgestelde%20Vragen/[/…]

@Serigas,

Op de website staat dat van het water dat overblijft (het grootste deel) het te duur is om er drinkwater van te maken. Maar is water wel zonder vergunning loosbaar?
Serigas
@ Grasbaal, Dank voor het bezoeken van de website.
Drinkwater is heeeeel goedkoop in Nederland.
In Nederland is het zo geregeld dat Waterschappen over het oppervlakte water gaan. Die zijn al lang blij dat het ondertussen veel beter gaat met de kwaliteit van dat water. Dus Ja, om te mogen lozen op het oppervlakte water is een vergunning nodig.
Maar dat is beslist niet de enige manier om van het >90%-bestanddeel van mest af te komen. Na de eerste zuivering mag het met de veldspuit of het beregeningssysteem op het land gebracht worden. In tijden waarop bewateren niet nodig is kan met een kleine nareiniging het via een zinkput aan het grondwater toegevoegd worden.
Nuttige inzet op of buiten het bedrijf geniet de voorkeur. Het water bevat bijzonder weinig organische vertroebeling en kan daardoor vrij gemakkelijk in proceswater omgezet worden. Een voorbeeld van water met waarde is Demi-Water. Wanneer dat met >90˚C aan de glastuinbouw geleverd wordt is het zelfs meer waard.
Maar op het eigen bedrijf kan het als koelwater, spoelwater en met een goede nazuivering als drinkwater ingezet worden.
pieta
Het is allemaal mooi en aardig maar bijna iedereen heeft een hekel aan stank- en verkeersoverlast. Een kameraad van mij heeft een mestbassin en daar komt wel eens van die vieze lucht vanaf. Stel dat dat bij de vergister bij jou kortbij mogelijk ook zo is, wat moet je dan?
Serigas
@Pieta, Het verpompen van mest geeft altijd een beetje geur maar die is zeker niet langdurig zoals in het programma werd gesuggeerd.
Dat pompen van mest zal bij een Serigas vergister (aanleveren van substraat) niet veel anders zijn en de geur die daarbij vrij komt is niet tegen te houden.

Maar zodra de mest in de silo zit of verpompt is naar het vergistingssyteem zit het gasdicht afgesloten in bioreactoren en leidingwerk. Pas als het substraat alle 4 de microbilogische afbraakprocessen heeft doorlopen komt het bij de digestaat- behandelinging weer in aanraking met de buitenlucht. Echter op dat moment zijn alle vluchtige stoffen uit het digestaat gehaald waardoor er geen geurhinder naar de leefomgeving kan ontstaan.

Onze oplossing is monovergisting die alle voordelen beidt aan de boer om op een goedkope manier van z'n mest af te komen op een manier dat geurgevoelige objecten hier geen last van hebben, zelfs niet van de geur die van de BioNPK korrels. Wat dat betreft een "verademing" ten opzichte van het uitrijden van gewone drijfmest en een mestbassin.

120˚C gedroogde BioNPK korrel = 80% DS en daarin zitten alle inerte stoffen en mineralen die oorspronkelijk in de mest gezeten heeft.
Het aandeel organische fractie in die korrel is nog maar
Serigas
www.serigas.itis.nl

Hier staat onder veel gestelde vragen nog meer beschreven van het systeem.
+2
Landbouwer
@serigas

De rest gaat toch alleen over Duitsland of zie ik het verkeerd.

Als er nog meer van zulke buurvrouwen zijn waren die wel opgezocht.

In alle branche gaat wel eens wat verkeerd maar als er dan van de 150 vergisters maar
OVER 1 wat over te melden is!!!!!!

Die journalisten hebben ook wel verder gekeken als er wat te melden was hadden ze dat maar al te graag gedaan..
Serigas
@ Landbouw, Journalisten zijn niet geïnteresseerd in een vlak verhaal zoals: "gisteravond zijn weer 60.000 bromfietsers veilig thuis gekomen" Of "onder voorwaarden dat ik weet wat hierover te weten is wil ik wel het volgende zeggen".
Nuanceringen daar is de tijd simpelweg te gering voor in zo'n programma want het zijn vormen van grijs in een programma dat alleen tijd biedt voor zwart of wit.
jan 1
Het beste is natuurlijk dat er helemaal nix neg over gezegd wordt:),bij Prins is de boel ook gebarsten,alleen bij oosterburen kan het uit door hoge bijdrage van overheid.
Grasbaal
Wereldwijd wordt er minder geld gestoken in biogas en biomassa

AMSTERDAM - Er wordt wereldwijd veel meer geld gestoken in duurzame energie. Anderzijds nemen de investeringen in biomassa en biogas sterk af. Dat blijkt uit een rapport van de Duitse vermogensbeheerder Allianz Global Investors.


Er wordt jaarlijks 260 miljard dollar (204 miljard euro) geïnvesteerd in duurzame projecten over de hele wereld. Verreweg het meeste geld ging in 2011 naar projecten met zonne-energie (147 miljard dollar) en windenergie (84 miljard dollar). Dat is respectievelijk 254 procent en 12 procent meer dan in 2009.
Anderzijds daalden de investeringen in biomassa en biogas met 15 en 34 procent in 2 jaar tijd. De investeringen in waterkracht en geothermische energie namen wel flink toe, al gaat het slechts om enkele miljarden.

Meer: telegraaf.nl/buitenland/21087647/…
Grasbaal
Ook Merijntje heeft hier een mening over:

Even wat (bio)gas terugnemen


De biogas vergisting installaties in Nederland zijn even negatief in het nieuws gekomen. Merijntje bekeek de uitzending van het KRO programma "Reporter" waarin de misstanden en de twijfels over biogas installaties breed werden uitgemeten.

Vervelende reportage waarin in feite alleen maar dingen werden verondersteld en geen harde bewijzen werden aangevoerd. Een paar bejaarde dames klaagden over tranende ogen, stank en hoofdpijn maar het is de vraag of dat door de biogasinstallatie, waar ze dicht in de buurt wonen, werd veroorzaakt.

Merijntje wil ook best wel wat positiefs zien in de reportage want het heeft de uitbaters van de circa 150 biogas installaties in Nederland goed wakker geschud. Ze moeten goed opletten dat het aangeleverde ruwe materiaal dat als grondstof dient voor de bijmenging in de biogassilos´geen verboden materiaal bevat.

Veel bijmenging werd gedaan met bijv. maïs. Maar maïs wordt steeds duurder en is te duur geworden om te worden vergist en dan zoekt men naar vervanging. Maar alles wat kan vergisten is niet toegestaan zoals bijv. slachtafval.
Er werd ook getwijfeld aan het rendement van dergelijke installaties, komt er meer energie uit dan de energie die het kost om het materiaal te vergisten dan gaat het goed. Wanneer het vergistingsproces en de investeringen daarin net de kosten dekt dan is het maar de vraag of er mee moet worden doorgegaan.

Merijntje denkt dat er voor boeren met grond veel mogelijkheden zijn om een deel van de akkers vol te zetten met zonnepanelen. Nu wordt dan meestal nog op daken van huizen geplaatst. Dat is niet zo mooi en een goed alternatief zou zijn om het gewoon op de grond te plaatsen. Om 10.000 vierkante meter dak te plaatsen is moeilijk maar om 1 ha = 10.000 vierkante meter landbouwgrond te plaatsen is heel wat makkelijker en kan nog mooi zijn ook.
Swieffel
Zoals eerder hierboven gesteld, vergisten van 100% mest zonder reststromen is een oplossing, zoals deze variant: host.nl/nl/microferm/
Grasbaal
De techniek gaat door, ben benieuwd wat voor garanties op goede werking er nu gegeven worden.
Grasbaal
De ontwikkelingen op dit gebied staan niet stil:

Mest uit elkaar peuteren, daar liggen de nieuwste mogelijkheden, verteld Carel de Vries van de stichting Courage. En hij wilde best een geheimpje verklappen. „Lely heeft een systeem voor bioraffinage gekocht van een paar wetenschappers. Dat staat nu achter slot en grendel in hun bedrijf. Geloof maar dat ze binnenkort met nieuws komen.”

De nieuwigheden voor de melkveehouderij staan volgens De Vries om de hoek. Zo moet bioraffinage de boer verlossen van kunstmest. „Gewoon te gek als je zelf het materiaal hebt en je laat het van elders komen.’’

Bron: Nieuwe Oogst
+1
hookwood
Dat is al oud nieuws. Is een mooi verhaal maar ik zie dat direct nog niet als een rendabele activiteit. Je hoort er de laatste tijd bijzonder weinig meer over.
Grasbaal
PERSBERICHT BBO met betrekking tot uitzending KRO reportage dd 16-11-2012

De afgelopen week is het opwekken van duurzame energie via een biogasinstallatie nogal negatief in het nieuws geweest.


De Biogas Branche Organisatie heeft hier adequaat op gereageerd. Het programma van de KRO bleek een combinatie van kwalijke praktijken die ernstig uit hun verband waren gerukt en grotendeels veroorzaakt door de leveranciers en niet door de biogasinstallaties zelf.

Ook de Biogas Branche Organisatie is uiteraard van mening dat kwalijke praktijken niet mogen voorkomen en overtreders moeten worden aangepakt. Dit wijkt niet af van welke wetgeving dan ook. Daarnaast kan een nuance in een eerder bericht worden aangebracht, voor zover dit onduidelijkheid zou geven. Ook in industriële biogasinstallaties worden geen verboden stoffen vergist. Zo verwerken industriële bedrijven welke uitsluiten agrarische producten verwerken met hun eigen biogasinstallaties hun eigen reststromen tot duurzame energie.

Ook deze reststromen kunnen een waardevol product zijn voor de landbouw.
Het mag duidelijk zijn dat er een stringente wetgeving bestaat ten aanzien van de te gebruiken stoffen en dat agrariërs zeer nauwlettend over de kwaliteit van het vee en de bodem waken. De mogelijk negatieve instelling van de agrariërs t.a.v. de toekomst van biogasinstallaties, is vooral gebaseerd op een slecht economisch rendement, waarbij men teleurgesteld is in de verwachtingen die de overheid in het nabije verleden heeft geschapen.

Voortdurend overleg met de Overheid en maakt zich sterk om de positie van Biogasinstallaties in Nederland nu en in de toekomst te verbeteren.

A. Maarsingh
Voorzitter Biogas Branche Organisatie
06-53902860

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's gezondheid , biogas , mestvergisting en 2012 geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
46
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
4