Melkveehouders worden vernaggeld in het huidige mestbeleid

Oranjegeel gras

Column Jan Cees Vogelaar:

Oranjegeel gras was er in overvloed te zien afgelopen maanden. En ook redelijk veel maïsspercelen met een lichte kleur.


De ruweiwitgehaltes in kuil laten volgens voeradviseurs en laboratoria een dalende trend zien. En de meeste melkveehouders moeten meer bijsturen om de koeien op productie te krijgen of te houden. Signalen dat er toch echt iets aan de hand is met de samenstelling van het gras en dus met de bemesting van het gewas.

Alterra leverde deze zomer een rapport met de naam ‘Effect van mestbeleid op bodemvruchtbaarheid en gewasopbrengst’ op waarin dertien onderzoekers de volgende conclusie trekken: er zijn geen aanwijzingen dat de invoering van het gebruiksnormenstelsel in 2006 tot een slechtere bodemvruchtbaarheid heeft geleid. De fosfaattoestand van de bodem blijft stabiel of stijgt. De organische stofgehalten zijn bij de meeste combinaties van grondsoort en gewas stabiel gebleven of vertonen een stijgende lijn.

Op maïsland en ander bouwland op zandgrond komen wel situaties met dalende organische stofgehalten voor, maar er is geen aantoonbaar verband met het mestbeleid. De gewasopbrengsten van de grote bouwlandteelten nemen na 2006 toe. Voor grasland is het niet mogelijk een uitspraak te doen over de opbrengsten na 2006. De langjarige trend vanaf 1998 laat echter licht dalende opbrengsten zien.

Ondertussen dendert de mestbeleidstrein door. De grasopbrengsten dalen. Dat andere gewasopbrengsten doorstijgen, maar wel ver onder de gemiddelde trend van 3 procent per jaar, wordt als indicatie gezien dat het met de bodemvruchtbaarheid wel goed zit. Genetische vooruitgang en het gebruik van fungiciden als groeibevorderaar worden niet benoemd.

Echter het grootste gewas in Nederland dat op ruim 60 procent van alle grond wordt geteeld, laat een dalende trend zien vanaf 1998 en vanaf 2006 weten we het niet. Dat is de laatste zes jaar onder streng mestbeleid. Weten we het niet of willen we het niet weten? Het is volstrekt bizar dat juist van het grootste gewas waarvan weten dat er vanaf 1998 een dalende trend is in opbrengsten, we dit over de laatste zes jaar niet in beeld hebben. Dit is cruciale kennis en juist die ontbreekt nu?

Aalt Dijkhuizen twittert regelmatig over zijn reizen naar China. Ver weg vliegen is leuk en belangrijk, maar een universiteit die op een belangrijk gebied het eigen achterland in de problemen brengt, doet het toch echt verkeerd. Melkveehouders worden vernaggeld in het huidige mestbeleid. Wageningen UR doet er alles aan om juist dit buiten beeld te laten. En LTO? Tja, wat doet LTO met deze kennis? BEX?

Bron: Nieuwe Oogst

Deel dit topic

Reacties

hans m
Praktijk weet dit al jaren, onderzoekers mogen deze ontwikkeling niet oppakken(geen geld); dus........... blijven we maar doormodderen.
Duur eiwit aankopen,(van ver weg) terwijl we met een iets hogere N-bemesting het zelf kunnen telen.
Gezond boeren verstand is in Den Haag niet meer aanwezig; milieulobbyisten hebben het voor het zeggen m.b.t. het mestbeleid.
Misschien als de voedselprijzen de pan uit rijzen gaat het beleid om.
beemster5
Ik ben het wel hem eens, maar die foto erbij is wel wat misplaatst, die kleur komt niet van stikstofgebrek, daarvoor staat er teveel gras. Ik twijfel tussen roest en Round up.
spotmelker
@beemster5, Rij na half augustus een rondje Flevopolder en je ziet haast niet anders. Het is pure armoe en bij groeistress heb je direct roest.
Coen
In de polders wordt cq is, via de zeer intensieve vruchtwisseling, ook alle organische stof uit de bodem onttrokken 😞
beemster5
Quote:
@spotmelker: Rij na half augustus een rondje Flevopolder
Misschien kunnen ze dan beter de mest en kunstmest die je wel mag strooien anders over het seizoen verdelen ?
spotmelker
@beemster5
Als je in de polder de latere grassneden groen en fris wil houden met de toegestane hoeveelheid bemesting moet je in de voorgaande sneden genoegen nemen met (veel) lagere opbrengsten en kwaliteit. Op dit moment is het al een probleem om 150RE in 1e snede te halen en ontstaan er al diergezondheidsproblemen (spieren)met te weinig fosfaat in het rantsoen. Uit de analyses blijkt dat graskuilen in die gevallen 3,6 - 3,7 gramP/kg ds te bevatten en dit i.c.m. met de afgenomen P-gehaltes in het krachtvoer geeft problemen. De groeiomstandigheden (ontwatering, verkaveling, bodemstructuur staan garant voor topopbrengsten. Wil je gezond voer dan moeten alle ingrediënten in balans zijn. De bemestingsnormen zijn overduidelijk en veruit de laagste duig in het vat. Met het gras op de foto wil je je pinken nog niet straffen.
+1
christo
Ik kan alleen maar eens zijn met de reactie van Jan Cees. Dit jaar was het erg duidelijk dat de bemestingsruimte te krap was om gras te telen met fatsoenlijke ruw eiwitgehaltes. Het wordt de hoogste tijd dat er gekeken gaat worden naar een bemestingsniveau dat hoort bij de onttrekking van stikstof. Fosfaat wordt wel genoemd, maar daar kunnen we nog wel even mee door tot we de grens bereikt hebben, maar zonder stikstof is er op mijn bedrijf na augustus toch maar bar weinig gegroeid. En dat terwijl er voor die tijd maximaal bemest is met nog maar relatief lage eiwit gehaltes in de kuilen. Als je structureel te weinig eiwit in je voer gaat krijgen dan heb je toch een behoorlijk financieel nadeel. Dit kon nog wel eens groter zijn dat het derogatie voordeel.
+2
spotmelker
We beschikken over geavanceerde weeg(brug)systemen. Waarom blijven we dan zo stoïcijns achter de computer tikken om via de met de voerefficientie "vervuilde"BEX de eigen opbrengst te bepalen zonder deze met een weegresultaat te matchen? Bang dat er iets fout zit? Hier in de regio zitten we afgelopen jaar met 2,5 snedes al aan de fosfaatnorm. Wanneer dit zo doorgaat krijg je gras zoals op de foto wat noch prik noch pensbacterievoedend eiwit bevat en grotendeels onverteerd achter de koe. komt.
+1
jverstraten
We zien op de melkveebedrijven dat zowel op klei als op zand de nitraatnorm gehaald word. Dat is het enigste argument waar de politiek gevoelig voor kan zijn dat de bemestingsnormen te ver doorschieten. De rest intersseert ze niet, nitraatnorm is al lang heilig en de norm.Koeien en kansen bedrijven zijn de afgelopen jaren trendsetters geweest waar de sector via derogatie en bex veel aan te danken heeft. Dankzij bex laten mijn percelen niet de extremen zien die hierboven te zien zijn, want daardoor houd ik grofweg 10m3 mest per ha op mijn bedrijf die anders afgevoerd hadden moeten worden. In dat geval bemest je dus ónder de toch al lage norm!
spotmelker
Ook al vind de politiek die nitraatnorm nog zo heilig dan moet je als sector op het vinkentouw blijven bewijzen dat je schoon boert. Met éénvoudige fysieke opbrengstmetingen haal je het door ongecontroleerd rekenwerk veroorzaakte probleem zo van tafel en dat is de reden waarom het niet/nauwelijks gebeurt.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's gras , zomer , lto , koeien , china , grasland , wageningen-ur , mestbeleid , bemesting , grond , vliegen , melkveehouders , uitspraak en aalt dijkhuizen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
10
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
0