Hoge maisopbrengst zonder fosfaat

Uit de bemestingsproeven in snijmaïs die Agrifirm in 2012 heeft uitgevoerd blijkt dat een aanvulling van fosfaat in de rijenbemesting niet altijd noodzakelijk is voor een hoge opbrengst. Bij een hoge fosfaattoestand en –beschikbaarheid in de bodem blijkt een opbrengst van 21.000 kg droge stof snijmaïs per ha haalbaar. In de proef is een basisgift van 30 ton rundveedrijfmest toegediend.

Deel dit topic

Reacties

jani
Droom maar lekker verder, zonder fosfaat, ja, ja, niet zonder de reserves die nog aanwezig zijn!
MBTrac1100
Van niks is ook nog nooit wat gegroeid.
+2
hans m
Als ik het goed leest, staat er: bij een hoge fosfaattoestand en beschikbaarheid in de bodem blijkt een hoge opbrengst mogelijk.
Dus bemesten naar gelang een gewas onttrekt min de bodemvoorraad.
Bij een opbrengst van 21 ton ds. per ha. wordt meer dan 100 kg. fosfaat uit de bodem onttrokken; welke moet worden aangevuld middels bemesting en of gaat ten kosten van de bodemvoorraad.Hier zit de bottelnek: bij een hoge fosfaat toestand mag er maar 65 kg. worden bemest: een hoge opbrengst gaat ten kosten van de bodemvoorraad. Hoe lang houden we dit vol?? Een kleine startgift (zaadcoating of fysiostart of 100 kg 27-7 in de rij)en een hoge bodemvoorraad kunnen een hoge opbrengst geven, maar echt geen jaren achterheen!

alles is na te lezen:

verantwoordeveehouderij.nl/index.asp/…

en:

google.nl/url/…
Richard1
Schandalig dat Agrifirm trots op dit onderzoek is. Waarom staat er nergens in het artikel dat het onmogelijk is om langere tijd meer van je land te halen dan er opgebracht wordt. De grond wordt uit gemergeld en over 5 jaar hebben ze evenwichtsbemesting van 65 kg fosfaat en 14 ton ds opbrengst.
de hoef
Het gaat er om als je gebruiksnorm vol zit je i seeds kan zaaien iseeds is een coating op het zaad ,doe het nu twee jaar en bevalt best ,kost 25 euro per zak

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , rijenbemesting , agrifirm , fosfaat , bemesting , drijfmest en 2012 geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
5
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
3