Lely: businessmodel melkveehouderij achterhaald

Hoeveel jaar zal de grootste stijger in de Quote 500 zijn positie nog kunnen behouden?: quotenet.nl/Nieuws/…

Maassluis – Het huidige verdienmodel van de melkveehouderij voldoet niet meer. Dat zegt topman Alexander van der Lely. “Boeren hebben een tweede inkomstenbron nodig, willen ze een rendabele bedrijfsvoering blijven houden.

Melk blijft weliswaar een belangrijke inkomstenbron van een melkveehouder, maar onvoldoende het verdienmodel van de veehouderij op te kunnen blijven baseren.

Van der Lely maakt zich ook zorgen over de continuïteit van het familiebedrijf. In Nederland zal het familiebedrijf de standaard blijven. In de VS is de beschikbaarheid van arbeid het grootste risico. Ook in Oost-Europa speelt de beschikbaarheid van arbeid een rol.

Meer: boerderij.nl/Rundveehouderij/Nieuws/…

Deel dit topic

Reacties

casev
Tja, als je al die dure gadgets van Lely aanschaft, heb je al snel `n 2e tak nodig......

Ik ben het overigens niet eens met wat hij zegt. Een hollands gezinbedrijf van 60 - 80 melkkoeien kan volgens mij beter tegen een grote melkprijs dip, dan een hard gegroeit bedrijf van 250 koeien, of die zeer grote bedrijven. Je ziet het voorbeeld in Denemarken en de VS. In beide landen vallen ze bij bosjes om.

En die energie productie als ``de toekomst``? vergeet het maar: de productie van electriciteit word in Noord Europa zo snel opgeschaald, dat er tot ver in de toekomst een overaanbod is, met lagere prijzen tot gevolg
+1
jan 1
Tot 40 jr geleden was het gewoon dat een boer varkens kippen en koeien had om inkomens spreiding,verwacht dat het terug gaat komen,maar dan wel met energie opwekking en mest gaat binnen paar jaar geld opbrengen.Bedrijven blijven opschalen zolang er nog schaalvoordeel is.
+1
casev
Een akkerbouw tak, heeft de meeste synergie voordelen met een melkveebedrijf. Maar om nu grond van €7 / m2 te kopen om te gaan akkerbouwen......

Ps, over opschalen gesproken, het denemarken topic op het veeteeltforum is de laatste weken erg intressant, en leerzaam.
jan 1
Denemarken is niet overal slecht,de gewone groeiers daar hebben geen problemen.Het opschalen in nl is nu in volle gang als ik zo rond kijk hiero,alleen hoorde dat de stikstof bank van utrecht bijna leeg is,voor de nieuwe opschalers wordt het dus even w8ten tot er weer stoppers zijn.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , lely , melk , europa , bedrijfsvoering , melkveehouder , verdienmodel en familiebedrijf geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
4
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
8