8

Is er een rem nodig voor al te ambitieuze melkveehouders?

De wal keert het schip altijd :

Er is een rem nodig voor al te ambitieuze melkveehouders omdat zij met hun riskante investeringen niet alleen zichzelf, maar de hele sector en de zuivel in diskrediet brengen. Dat stellen Wouter van der Weijden en Frits van der Schans van kennis- en adviesbureau CLM. Zij stellen een risicokorting van 3 cent voor elke extra kilo melk boven 17.000 kilo per hectare voor.


In 2015 verdwijnt de melkquotering. Veel melkveehouders sorteren daar op voor. De meesten kiezen voor geleidelijke groei via kleine stappen, maar er zijn ook waaghalzen die uitbreiden zonder grond en een grote sprong maken. Zo'n sprong heeft zeker voordelen: je bouwt in één keer een nieuwe of extra stal die je in 2015 meteen vol zet, daarvoor hoef je maar één keer naar de bank en één keer een vergunningprocedure te doorlopen.

Maar daar staan nadelen tegenover: extra kosten, extra risico's en lagere opbrengsten. Dat geldt vooral bij uitbreidingen zonder grond, en dat zijn volgens de Rabobank de meeste. ABN Amro heeft de totale kosten van elke kilo melk boven de 17.000 kilo melk per hectare berekend op 34 cent, nog los van de risico's van management, rente en beleid.

Risico's voor de sector
Van der Weijden en Van van der Schans stellen dat het risico van een al te fors uitbreiding niet alleen bij de individuele melkveehouders ligt, maar dat de forse schaalvergroting de hele sector en de zuivel in diskrediet brengen. Het etiket "vee-industrie" ligt al klaar.

Dat kan zich wreken op de zuivelmarkt, maar ook in het beleid. De melkveehouderij geniet nu nog privileges in het mest- en milieubeleid en de ruimtelijke ordening (bestemmingsplannen) ten opzichte van de intensieve veehouderij. Die kunnen verloren gaan en dat zou alle melkveehouders in de portemonnee raken, dus ook de behoedzame groeiers en de bedrijven die blijven weiden. Iets dergelijks geldt voor de melkprijs: als die onder druk komt hebben de sterkste – veelal grondloze - groeiers, daar relatief het meest aan bijgedragen, maar hebben alle veehouders er last van.

Tweeprijzensysteem
Van der Weijden en Van van der Schans vinden dat de behoedzame groeiers eens voor hun rechten op moeten komen. Een redelijke eis vinden zij dat de grondloze groeiers hun risico's voor 100% zelf gaan dragen en aansprakelijk worden gesteld voor het risico van imagoverlies van de gehele sector. Een eerste stap zou kunnen zijn een tweeprijzensysteem met tenminste 3 cent minder voor elke extra kilo melk boven 17.000 kilo per hectare. Geen kwantumtoeslag dus maar een risicokorting.

Sommige waaghalzen zullen dan op hun schreden terugkeren, anderen zullen doorzetten. Het kan zijn dat er dan een tweedeling gaat ontstaan in de melkveehouderij: tussen enerzijds grondgebonden en anderzijds industriële veehouderij en daarmee verbonden zuivelindustrie. Misschien is dat maar beter ook. De kosten, baten en risico's zijn dan tenminste eerlijker verdeeld. En het schept duidelijkheid naar de samenleving en de markt, aldus Van der Weijden en Van van der Schans.

Zie voor een uitgebreid overzicht van de kosten die uitbreidingen met zich meebrengt het volledige artikel op de site van het CLM.

bron: clm.nl/news/73/…

Deel dit topic

Reacties

+6
Ik stel voor dat er geen overheidsgeld meer gaat richting het CLM. Dat is veiliger. En waarom 17000 kg. Als je je mest verantwoord plaatst, waarom ben je dan een risico? Ik heb bijvoorbeeld 23000 kg melk per hectare, maar ik doe toch aan beweiding, en zet mijn mest verantwoord af bij een akkerbouwer/gestopte veehouder waar ik elk jaar weer mais koop. Goede combi dus.

De laatste tijd zie ik weer veel gezeik in de marge uit de hoek van het CLM komen.
+3
Ik sluit me aan bij dorpsrandhoeve: pure kringlooplandbouw zoals jij het beschrijft ! Mest er naar toe, mais weer terug. Zo eenvoudig is het, maar daar rookt bij CLM etc. de schoorsteen niet van .................
Ik als maisteler heb dan natuurlijk 1 opmerking. En dat is dan natuurlijk dat ook bij die mestontvangende maisteler de schoorsteen moet blijven roken. 😄
Quote:
@George: maisteler de schoorsteen moet blijven roken.
Zijn daar de laatste tijd dan klachten over ?
@beemster5
Nee hoor maar dat willen we graag zo houden. 😄
En ook die schoorsteen rookt.
We halen we daar doorgaans zulk zwaar maisgewas af dat het geen kringlooplandbouw is, maar een gronduitputting landbouw. Daar gaat het nog eventjes fout in Nederland.
Zijn ze bij CLM de weg kwijt?geeft wel aan dat rendabel melk produceren op grotere bedrijven makkelijker gaat.Soort nivellering dus,wordt een modewoord tegenwoordig.Als je gaat bouwen is het voor komende 15/20jr,dan moet er voldoende groot gebouwd worden en meestal wordt stal in 5 jr volgezet,heb je juist alle centen nodig.
CLM opheffen dus.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , stal , melk , schaalvergroting , zuivel , intensieve-veehouderij , grond , rabobank , melkveehouders , rente , bank , zuivelmarkt , abn amro , grondgebonden , frits van der schans , zuivelindustrie en clm geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!