Verplichting Mestplaatsingsovereenkomsten voorlopig van de baan

Van uitstel komt afstel, weer een beleidsstap richting een dierrechten stelsel:

Den Haag – De verplichting tot het sluiten van Mestplaatsingsovereenkomsten (MPO’s) in het nieuwe mestbeleid wordt voorlopig uitgesteld. Dat schrijft staatssecretaris Henk Bleker van landbouw in een brief aan de Tweede Kamer. De verplichte MPO’s worden uitgesteld tot er daadwerkelijk voldoende mest wordt verwerkt, waardoor dierrechten kunnen vervallen. Tot die tijd blijven dierrechten noodzakelijk om de druk op de mestmarkt beperkt te houden, schrijft Bleker

Meer: boerderij.nl/Home/Nieuws/…

Deel dit topic

Reacties

jvt
En bleker is ook bijna afgewerkt, we krijgen een stadse pvda staatssecretaris, dus of dierrechten blijven voor de intensieve veehouderij en er koerechten komen voor de melkveehouderij is niet meer een vraag, maar een gegeven..
Grasbaal
Het is voor veel veehouders een opluchting, maar voor bedrijven die hierin al hebben geïnvesteerd of willen investeren een desillusie.

@Serigas wat is jouw mening hierover??, gaat dit gevolgen hebben voor jullie project??
casev
En dan vinden ze het in den haag gek, dat er amper in die mestvewerking werd geinvesteerd..... zelfde verhaal met al die verliesdraaidende vergisters, die allemaal zijn gebouwd met hun hoop op beleid uit denhaag........
Grasbaal
Boeren hoeven in 2013 en 2014 geen mestplaatsingsovereenkomsten af te sluiten.

Overbodig

De dierrechten zijn de komende twee jaar nog van kracht en daarom is deze maatregel overbodig, laat hij in zijn brief weten. Ook zou het afsluiten van MPO's de boeren opzadelen met extra administratie en kosten.

Het bedrijfsleven en LTO hebben gepleit om de MPO's uit het mestbeleid te halen.

Meer: nieuweoogst.nu/scripts/edoris/…
jverstraten
@Grasbaal,
de boerderij heeft de kop van het artikel aangepast, en die is nu in lijn met de rest van het artikel. Mvo is dus zeker niet van de baan , maar of het op 1 januari ingaat lijkt mij onhaalbaar, wat niet wil zeggen of het 1 mnd later ( want dan gaat het seizoen pas van start) of met terugwerkende kracht ingevoerd zou kunnen worden, dat is aan het nieuwe kabinet/2e kamer.
Grasbaal
@jverstraten Bedankt voor de tip,

Een mestplaatsingsovereenkomst is inderdaad iets heel anders als een mestverwerkingsovereenkomst. Ook ik heb de kop hier aangepast.

Quote:
Na overleg met de sector en na de inbreng van de Tweede Kamer constateert het ministerie dat de verplichting tot het sluiten van MPO’s voorafgaand aan de mestproductie naast de bestaande regels veel extra lasten veroorzaakt, terwijl de extra sturende werking die MPO’s hebben beperkt is. Ook weegt de mogelijkheid om alvast te kunnen oefenen met MPO’s niet af tot extra lasten voor de sector. Daardoor heeft Bleker besloten om de verplichte MPO’s voorlopig uit te stellen. De verplichte mestverwerking en de verplichting tot mestafvoer blijft, maar hiervoor hoeven niet van tevoren MPO’s worden opgesteld, zolang de dierrechten niet zijn afgeschaft. Als er voldoende mestverwerking is en de dierrechten kunnen vervallen, worden MPO's wel verplicht.

Meer: boerderij.nl/Home/Nieuws/…
Serigas
@Grasbaal, Het Serigas project in Zeewolde is nooit bedoeld als mestverwerking en het staat los van MVO en MPO"s omndat de ondernemer al zijn mest en nog meer zelfs kan aanwenden op zijn eigen land.
De ondernemer in deze ziet een paar mooie voordelen om mest op deze manier te willen verwerken.

Zijn bedijf kan groter worden zonder zelfs enige vorm van mestopslag.
Het aanwenden van de mestmineralen kan ook in iets nattere tijd daar waar ruwe mest meteen tot structuurschade leidt.
De aanwending van de mestmineralen onder gunstige bodemgesteldheid leverd nauwelijks structuurschade.

De bijkmomstige voordelen zijn dat hij het biogas omzet in tractorbrandstof. Bij het afschaffen van de rode diesel komt die prijsverhoging niet op zijn bordje te liggen en rijdt accijnsvrij rond want het is brandstof dat niet uit de handel wordt betrokken.
Daarnaast levert de overmaat aan biogas nog electriciteit en warmte wat opzettelijk als kleine post in het geheel is opgenomen.

Voor al diegene wat foto's willen zien van wat in de eerste maanden van 2013 gaat draaien hierbij een kijkje op de in aanbouw zijnde herziene website van Serigas die nog niet gepubliceerd is: serigas.itis.nl/

Maar met de plannen van ZLTO + de Overheid is de geest wel uit de fles en weet elke ondernemer wat er op 'm/haar ligt te wachten.
Grasbaal
Meer mest-nieuws:

De voorgestelde mestwet van oud-staatssecretaris Henk Bleker wordt later ingevoerd. De nieuwe staatssecretaris Co Verdaas moet zijn oordeel vellen over de mestwet, voordat deze kan worden ingevoerd, vindt de Tweede Kamer.

Het is dus nog niet duidelijk wanneer de mestverwerkingsplicht gaat gelden. Aanvankelijk moesten boeren in de regio’s Zuid en Oost al
in 2013 beginnen met verplichte mestverwerking, maar de nieuwe Tweede
Kamer heeft de voorliggende mestwet nog niet besproken.

De Tweede Kamer wil eerst weten of de nieuwe staatssecretaris Co Verdaas
het huidige wetsvoorstel ziet zitten. Naar verwachting spreekt hij zich hier binnen drie weken over uit. Daarna moet de Tweede Kamer nog over de wet debatteren en moet de Eerste Kamer nog goedkeuring geven.

Oud-staatssecretaris Henk Bleker heeft op zijn laatste dag in ambt de voorliggende mestwet nog verlicht. Boeren hoeven in 2013 en 2014 geen mestplaatsingsovereenkomsten (MPO) af te sluiten, zo liet hij weten.
Boeren die meer mest produceren dan zij op hun land kwijt kunnen, moeten een percentage van dat overschot verwerken. Voor het overige deel van het
overschot moet plaatsingsruimte worden gezocht.

Boeren in de regio Zuid zouden in 2013 al 10 procent van hun overschot
moeten gaan verwerken. In Oost is dat 5 procent. In 2014 liggen die percentages voor Zuid op 30 procent, voor Oost op 15 procent en voor overige gebieden op 5 procent. Dat moet worden vastgelegd worden in een mestplaatsingsovereenkomst, zo stond in het mestbeleid dat Bleker eerder dit jaar presenteerde. De voormalig bewindsman laat weten dat het sluiten van mestplaatsingsovereenkomsten toch niet nodig is.

De dierrechten en het melkquotum zijn de komende twee jaar nog van kracht en daarom is deze maatregel overbodig, laat Bleker in zijn brief weten. Ook zou het afsluiten van MPO’s de boeren opzadelen met extra administratie en kosten. Het bedrijfsleven en LTO hebben gepleit om die MPO te laten vervallen.

Klein overschot
Boeren die volgens de nieuwe mestregels maar een zeer klein deel van hun
mestoverschot moeten verwerken, worden vrijgesteld van de verwerkingsplicht. De grens wordt gelegd bij 100 kilo fosfaat of minder. Voor een veehouder die volgens de mestverwerkingsregels 10 procent moet verwerken, komt dat neer op fosfaatoverschot van 1000 kilo. Bedrijven die boven deze drempelwaarde van 100 kilo komen, moeten wel verplicht verwerken. De verwerkingsplicht geldt voor alle veehouderijen met een bedrijfsoverschot, ongeacht de mestsoort, zo laat Bleker weten.

De mestverwerkingsplicht wordt overdraagbaar. Wel komt er een schot
tussen de pluimveehouderij en overige veehouderijsectoren. De manier waarop de overdraagbaarheid wordt geregeld, moet nog nader worden overlegd. Veehouders die mestsoorten produceren die zeer in trek zijn bij Nederlandse landbouwbedrijven of die zich minder lenen voor (grootschalige) verwerking, kunnen de voor hen geldende verwerkingsplicht overdragen en de eigen mest blijvend afzetten bij landbouwbedrijven
in Nederland. Daarbij staat het de veehouder vrij om de mest overal in Nederland af te zetten. Er zijn geen regionale beperkingen. De boeren, verwerkers en afnemers zijn wel zelf verantwoordelijk voor de juiste
omgang met het plaatsen van mest en dat hoeft niet via Dienst Regelingen te worden geregeld.

Boer-Boer
LTO heeft nog wensen voor wat betreft de boer-boerregeling. Boeren die
al jaren afspraken met een nabijgelegen collega voor de afzet van mest hebben, zouden deze afspraken moeten kunnen voorzetten, zegt Jeanet Brandsma, portefeuillehouder mest van LTO-vakgroep Melkveehouderij. Volgens de huidige regeling mag een veehouder 20 procent van zijn mest afzetten bij een andere boer en dat bij de eigen plaatsingsruimte
optellen. De overeenkomst moet wel bij Dienst Regelingen worden gemeld, maar aparte bemonstering en weging zijn niet nodig. LTO wil met de nieuwe staatssecretaris Co Verdaas in gesprek om de boerboerregeling te behouden. „Voor veel veehouders zou dat een enorme verlichting zijn”, zegt Brandsma.

Bron: Nieuwe Oogst

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , landbouw , mestbeleid , henk bleker , mestakkoord , mestverwerking , dierrechten , mestplaatsingsovereenkomst en mpo geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
8
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
4