Salmonella bestrijding
Wij hebben aan kosten gehad 8000 euro aan onderzoek En 4 koeien en 12 stuks jongvee opgeruimte Het is allemaal voor niets geweest
Hoe zit dit ergens anders in Nerderland ?
Onze veeartspratijk heeft ondertussen ook al contact met de melkfabriek hier over
Deel dit topic
Deel ook jouw kennis en inzicht
Hebben de thema's koeien , salmonella , jongvee en boer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!
Laatste
Reacties
Zit wel op hoge zandgrond !
Er was er eentje positief met onderzoek, laten slachten .
Helaas kosten en dier afgevoerd voor niets, nog steeds positieve uitslagen rollen binnen.
Heb de fabriek al laten weten dat dit niet zo kan, zomaar goede dieren afvoeren en kosten maken .Volgens hun melkwinningsadviseur is het ook een ramp. "Je gaat er nooit vanaf komen"
,twee keer negatief geweest ,in eens weer positief , denk zelf dat het te maken heeft met slootwater drinken in de zomer van de drogekoeien
nu maar afwachten of we negatief worden.
het grootste probleem zit volgens de dierenarts in de latente drager,is misschien nog een keer mestonderzoek nodig.
Ook contact gehad met zuivelonderneming,gaven toe de bestrijding te onderschatten,maar loopt voor de veehouders aardig in de papieren
Moet ik al die salmonella-vogels in de stal ook maar afschieten, kan mooi in een reclamespotje.
Salmonella is een omgevingsbacterie, dus het zit overal. Kortom, je kan wel bezig blijven met koeien ruimen, maar er komen altijd nieuwe.....
Salmonellabacteriën veroorzaken de infectieziekte salmonellose. Er bestaan meer dan 2.000 salmonellatypes. Twee hiervan komen regelmatig op rundveebedrijven voor; Salmonella Dublin en Salmonella Typhymurium. De eerste wordt vooral bij runderen aangetroffen, de tweede bij vele diersoorten. De symptomen verschillen per Salmonellatype. Salmonella Dublin geeft vaak luchtwegaandoeningen en dikke gewrichten. Salmonella Typhymurium geeft meer diarree. Ook verwerpen kan door Salmonella veroorzaakt worden.
Het type salmonella dat bij het varken voorkomt (Salmonella Typhymurium) kan ook runderen besmetten. Zo kan een koe via varkensmest uitgereden op grasland besmet raken met Salmonella Typhymurium. Maar ook via slootwater of bijvoorbeeld het gezamenlijke gebruik van een mesttank kan een salmonella-besmetting op het bedrijf komen. De bacterie kan één tot twee maanden in de drijfmest overleven. In vaste mest of slootwater overleeft het langer. Melkveebedrijven worden sinds 2000 op salmonellose onderzocht en gecertificeerd. In 2000 was tien procent van de bedrijven besmet.
Indien geen antistoffen in de tank aangetoond worden krijgt u op uw bedrijfscertificaat vermeld: Salmonella onverdacht. Worden wel antistoffen aangetoond maar zijn op het bedrijf geen ziekteverschijnselen zichtbaar, dan is het raadzaam het onderzoek na 6 maanden te herhalen. Zijn er wel ziekteverschijnselen dan moet dit bestreden worden: zieke dieren behandelen en na een half jaar controleren op dragerschap.
Bron: dierenartsenoisterwijk.nl/index.php/?id=97
'Zoönose salmonella komt het meest voor in leverbotgebieden'
Bron: veeteelt.nl/trefwoord/salmonella-dublin/
De hele bestrijding rammelt aan alle kanten. Ze weten niet precies hoe je eraan komt, of vanafkomt.
Zoals het nu is , is het maar gissen .Geen duidelijke maatregelen om eraf te komen. Ja , positieve dieren opruimen.Dat wordt makkelijk gezegd.
Ik denk dat iedereen wel z'n vee houdt om boer te blijven , en niet om met één of andere vage bestrijding uit te roeien omdat de fabrieken het zonodig willen.
Daarvoor zijn ze geen melkkoe geworden . ( als ze niet salmonella-positief zijn voordat ze voor de eerste keer afkalven)
Het laatste onderzoek was helaas weer positief maar toen zaten hier de eerste ganzen ook al weer in het land waar we mee aan het stalvoeren waren. Dus zeg het maar waar komt het weg....
De laatste paar jaar hebben we winterdag ook koolstof door de kuil aan de koeien gevoerd en koolstof houdt volgens informatie van Wigle Vriesinga salmonella ook buiten de deur.
Helaas, hebben ze bij Qlip verontreinigd contrast vloeistof gebruikt en is de uitslag niet geldig. Nadien weer vrij.
Moeten wij eens aankomen met HELAAS door de kermis zit er antibiotica in de melk.
Maar hier van de veearts gehoord dat er zeer veel ongunstige uitslagen waren. En hoe en waarom is een raadsel.