Snijmais op het land bevroren

Bij ons in de regio brabant staat hier en daar nog een paar percelen snijmais die nog niet rijp waren. Maar ik reed vanmiddag langs zo'n perceel maar die wordt nu wel heel snel dor door de vorst van dit weekend....
Of dat ie nu ook snel rijp wordt is mij een vraag...

Deel dit topic

Reacties

casev
Hier is het door de vorst ook in een klap dor geworden. de korrel is nog steeds niet helemaal droog, maar dat word het toch niet meer.

Morgen ochtend gaat het er af.
casev
Vandaag de mais eraf gekregen....... we hadden gedacht dat het wel zou gaan, maar laten we het er op houden, dat het land meteen geploegt is. wat een drama............
hans m
jammer, jammer, hier ook een geworstel, gelukkig hebben we de rupsjes nog.
nog 4 dagen werk, als er niets bijkomt van collega's
hadden we maar het weekend door gegaan; ach ja van achter kijk je een koe in de kont
positief is het rijden op percelen die met de strokenfrees zijn in gezaait.
casev
@hans m
Zijn jullie in polsbroekerdam bezig? Ik hoorde van mn buurjongen, dat er daar n paar rupsen bezig waren.
Waarom het hier niet ging was wel een tegenvaller. De grond leek vantevoren nog wel mee te vallen. Die 20mm van maandag hielp ook ni echt mee...
Al met al ben ik voorlopig wel weer ff genezen van mn mais hobby......
hans m
@casevyes,met de Claas 870 en de trekkerhakselaar; ook daar ligt de grond nu "gekeerd".De sporen zijn van de 2 grote trekkers met een klein kippertje er achter. Hebben in het verleden daar steeds geploegd, nu in het voorjaar alleen met de schijvencultivator; iets minder diep er door. Was dus ons geluk, alles blijf rijden! De zwakke plekken van vorige jaren kom je steeds weer tegen. De maïs werd overgeladen in 40m3 silagewagens en grote opraapwagens en lossen in Harmelen!!!Rupsjes gaan vandaag naar Benschop en vanmiddag naar Nieuwegein.

Ps. Jij bent ook vroeg wakker?!?
+6
pieta
@hans m
Komen boeren ook ooit op het idee dat bepaalde stukken land ongeschikt zijn voor de maisteelt?
casev
@hans m
Ze reden hier met een vgm grondkieper achter de trekker, en een 2e trekker er voor. Met de hakselaar voorop de trekker. De mais stortte ze op het asfalt vooraan, en kraande het in de opraapwagen. al met al 8 uur werk over 3,5 hectare........

Ze hebben maandag nog 2,5 ha in de vlist laten staan van schep holsteins, dus wie weet dat je daar nog aan de slag mag.

Vroeg wakker? tot laat bezig geweest met afwerken vd kuil, dus kon de slaap maar moeilijk vatten.....
casev
@pieta
En toch staan er op vastgereden.nl ook wel eens brabantse stukjes mais..........
pieta
@casev
Ik zit in de achterhoek.
hans m
@casev
Als je al meer dan 1 uur op een ha. bezig bent, doe je iets verkeerd.
Maar ja, je begint er aan, stoppen is een keuze die weinig loonwerkers kennen; toch een verlies incasseren is moeilijk.
hans m
@pietaWat is ongeschikte grond voor maïsteelt??
Op elke grondsoort kun je maïs telen; mits de ontwatering in orde is. Moet je elk jaar de maïs oogsten met rupsvoertuigen dan moet je ook minimaal 5 ton extra opbrengst hebben om de meer kosten (€ 200,00) van de rupsjes te vergoeden; dus is maïstelen op moeilijke grond een simpel rekensommetje... (juist pieta daar zijn veel boeren (niet) goed in!!!)
pieta
@hans m
Ik vind grond ongeschikt voor mais als je hem er zonder rups niet af kunt krijgen op een fatsoenlijke manier. Natuurlijk is er veel te doen aan grond maar sommige gronden vind ik beter geschikt voor gras. Wij hebben hier vorig jaar ook een stuk gedorsen met een rupsvoertuig en dat is voortaan gras.
hans m
@pietaokee, dan kunnen we in het groene hart meer dan de helft van alle maïspercelen wegstrepen: ontstaat een overschot aan (beheers)gras; laatste snede is ook op veel plaatsen blijven staan.
Met een grasopbrengst van 10 ton ds. is ook de grond te duur!!!
Wij kunnen echt wel leven met de minder goede draagkracht van de grond hier. Zie maar eens hoe mooi de mest in het vroege voorjaar op het land wordt gebracht. De "sleepslang"zag het levenslicht in de omgeving van Gouda in 1984!!! (Met Joop Verheul uren lange discussie gehad); is nu anno 2012 in heel Nederland een erkend systeem. In 2014 het enigste systeem waar we mee verder kunnen!!!
Voor de maïsteelt is ook de kiem gelegd: in het doorontwikkelen van de strokenteelt heb ik zoveel energie (en roebels) gestoken dat alzou dit mislukken( of de overheid steek er een stokje voor) ik stop met maïstelen!!!!!!!!
maisboerke
@pieta
hallo Pieta,
Wij zijn in Friesland 5 km vanaf het Wad bezig, 6 rijige hakselaar op brede banden, 2 rupsdumpers, 15 tot 20 HA per dag.
Wat belangrijk is, dat alles blijft rijden, die rupsen zijn in dit geval veel wendbaarder hierdoor meer capiciteit, minder schade aan het land.Hier in deze streek wil men niet anders, werkt perfect,
zelf zo goed, dat eind van de week alles op transport gaat naar Denemarken, 300 HA bij een Nederlandse Friese MelkVeehouder in Denemarken.
pieta
@hans m
Het zal bij ons dan wel een luxe gedachtegang zijn. Wij redeneren dat een goede grasmat extra draagkracht aan de bodem geeft. Daarbij oogst je met gras op andere tijdstippen. Maar nogmaals, ieder moet het in zijn eigen situatie bekijken. Het is in ieder geval wel een oplossing.
Richard1
Ik werd hier vorige week al voor gewaarschuwd en heb het afgelopen zaterdag gehakseld.
beemster5
Quote:
@Melkveehouder6: Of dat ie nu ook snel rijp wordt is mij een vraag...
zeker niet, door de vorst is het afrijpingsproces stil komen te liggen en dat komt niet weer op gang
jan 1
Hier in de buurt is alle mais er af,hebben tijd ff afgewacht, geen spoortje te zien.
hans m
ook dit is belachelijk: facebook.com/photo.php/…
hookwood
Wat een sukkels.....
Richard1
Last van de (hoog)spanning zeker? 😉
koetje 10
Wat?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's Mais en snijmais geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!